A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

WiFi routert szinte mindenki használ manapság, de óriási különbség van árban és tudásban is egy egyszerű router és egy csúcs WiFi rendszer között.

Mennyibe kerül egy olcsó, és egy drága router?

Ha nem is ez a két véglet, de azért szemléletes a különbség: egy olcsó TP-Link routert akár 7.990 Ft-ért is megvásárolhatsz (és a piacon léteznek ennél olcsóbb routerek is), míg mondjuk egy ASUS csúcs router rendszere kb. 140-150.000 Ft (igaz, ez 3 egységet tartalmaz).

Jól látható, hogy a különbség hatalmas, pedig alapvető funkcióját tekintve ugyanarra valók: Elosztani az internetes adatforgalmat, és létrehozni egy WiFi hálózatot.

Miben jobb akkor egy méregdrága router?

Röviden: sebesség kábelesen, sebesség WiFi-n, nagyobb WiFi lefedettség, magasabb WiFi biztonság, jobb menedzselhetőség (könnyebb beállítani).

Részletesebben: a kábeles csatlakozások tekintetében egy egyszerű router és egy kicsit drágább (ehhez elég már 14-15 ezer Ft-os ársávban nézelődni) között akár 10-szeres sebességbeli különbség is lehet. Míg egy egyszerű router maximum 100 mbit/mp adatátviteli sebességre képes (vezetékesen), addig egy modernebb, nagyobb tudású router már 1000 mbit/mp sebességet tud. Érdemes tudni, hogy ha 100 mbit/mp sebességre képes routered van, akkor semmi értelme ennél gyorsabb internetre előfizetni. Ha mégis, akkor pedig érdemes lecserélni a routeredet.

A WiFi sebességben még drasztikusabb lehet a különbség. A WiFi sebessége összefügg a WiFi lefedettséggel (pontosabban jelerősséggel) is. Személyes tapasztalat, hogy amikor egy router csere előtt egy adott szobában mértünk 13-15 mbit/mp sebességet WiFi-n, majd kicseréltük a routert egy komolyabb darabra, és ugyanott már 180-200 közti sebességet mértünk.

Ha a WiFi lefedettséggel van probléma, akkor érdemes a több routeres, ún. Mesh rendszerekben gondolkodni. Itt általában 2-3 router (WiFi egység) van egy dobozba csomagolva, és ezek együttműködve szórják a házban több pontról ugyanazt a WiFi-t,  a telefon/laptop/stb pedig arra az eszközre fog csatlakozni, amelyiknek a legnagyobb a jelerőssége. Így megfelelően elhelyezve az eszközöket, akár egy 300 négyzetméteres ház is lefedhető WiFi-vel.

Az új, drágább routerek már alkalmasak a legújabb WiFi szabványra is, ez pedig együtt jár a WPA3 titkosítással. Az előző generációs WPA2 biztonsági szabvány mára már nem eléggé biztonságos, viszonylag könnyedén feltörhető. Ezzel szemben a WPA 3 titkosítás jelenleg tökéletes biztonságot jelent.

A jobb menedzselhetőség is a komolyabb routerek sajátossága. Míg a legtöbb routert egy böngészőből lehet beállítani (a legtöbb átlagos felhasználó számára igen bonyolultan), addig sok felsőbb kategóriás router rendelkezik saját mobilalkalmazással, amin keresztül beállíthatod a routeredet. Vagyis akár számítógép se szükséges hozzá, elég egy okostelefon.

 

Ha elégedetlen vagy a WiFi-vel, akkor érdemes egy komolyabb routert választanod.

Címkék: wifi router mesh wifi 6 aimesh

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr9216426292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása