A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Az Apple mindig is komolyan vette az adatvédelem kérdését, sokszor került is összetűzésbe emiatt a hatóságokkal, akiknek nem volt hajlandó kiadni a felhasználóik adatait.

De most tovább lépett, kötelezővé tette az App Store-ban található alkalmazások fejlesztőinek, hogy az alkalmazás leírásában tegyék közzé, milyen adatokat gyűjtenek a felhasználókról. Ha nem teszik meg, mehetnek a levesbe, és nem használhatják az App Store-t.

Így persze óriási háborgások után, de közzé tették a fejlesztők (pl. Facebook, stb), hogy milyen felhasználói adatokat gyűjtenek. Hát, nem keveset.

Minek gyűjtenek egyáltalán adatokat?

A legnagyobb érték kétségenkívül az információ, az adat. Ha sokat tudnak az emberekről, akkor pontosan tudják a hangulatukat, az érdeklődési körüket, stb. Innentől pedig rendkívül pontosan tud pl. reklámokat eljuttatni a felhasználókhoz, amiért persze szép pénzt kérhetnek a reklámozó cégektől.

Ne feledjük, hogy 4 éve az amerikai elnökválasztás eredményét is jelentős részben a Facebooknak tudták be, aki erősen Trump javára formálta a közhangulatot.

Melyik app a leginkább "adatéhes"?

Talán nem lesz meglepő, de a Facebook az élmezőnyben van. A teljesség igénye nélkül: mikre kattintottál, milyen hirdetések érdekelnek, mikre kerestél, kik a kontaktjaid, az ő adataik (elérhetőségeik), fotóid, videóid, hol tartózkodsz, és "egyéb adatok".

Ezzel szemben ott a Signal (ami szintén egy csevegőalkalmazás), ami konkrétan semmilyen (!) adatot nem gyűjt a felhasználókról, mindössze a telefonszámokat (erre azért van szüksége, mert ez alapján azonosítja a felhasználókat). Az FBI persze ennek egyáltalán nem örül, ugyanis a Signal felhasználókról semmilyen adatot nem tudnak bekérni egy nyomozás során.

Jól végzett még az Apple által használt iMessage is, bár néhány apróságot azért ők is tárolnak (az iMessage kontaktjaid listáját, keresési előzményeket).

Az alábbi kép elég szemléletes, hogy melyik csevegőalkalmazás mennyi adatot gyűjt és tárol:

Bal oldalon a Signal, majd az iMessage, a WhatsApp, végül a Facebook Messenger.

Mi a helyzet a többiekkel?

Természetesen a legtöbb alkalmazás gyűjt különféle adatokat a felhasználókról, de ha belépsz az App Store-ba, akkor egy-egy alkalmazást kiválasztva megnézheted, hogy az adott app mennyire sok adatot gyűjt rólad.

Csak iPhone-okról gyűjtenek adatot?

Nem. Egy az androidos készülékek felhasználóiról is ugyanígy gyűjtenek adatokat, csak most az Apple új szabálya miatt derült erre fény. Ne legyenek illúziók, az androidosokról legalább ennyi adatot gyűjtenek a különféle alkalmazások.

 

Légy körültekintő, hogy milyen alkalmazásokat használsz.

Címkék: messenger signal imessage

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr4416378290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása