A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Robotporszívók már egészen régóta léteznek, de egy modern darab egészen elképesztő, hogy mire képes.

Ne legyenek előítéleteid, bemutatjuk őszintén az előnyeit, hátrányait egy ilyen gépnek.

Mennyire takarít hatékonyan?

A robotporszívókat két nagy csoportba lehet osztani. Az egyik csoport tagjai "csak" porszívózni tudnak, míg sok típus nedves kendővel fel is törli a követ. Számos teszt készül a robotporszívókról, hogy melyik takarít jobban, mint a másik, stb. De ezeket a teszteket jellemzően úgy végzik, hogy egy adott területre kiszórnak pl. rizset, lisztet, cukrot, stb, és odaengedik valamelyik típust. Majd újra kiszórnak ugyanannyi rizset, lisztet, cukrot, stb, és odaengednek egy másik típust. A végén pedig gondosan összehasonlítják, hogy melyik hány rizsszemet hagyott maga után, és máris felállítható egy sorrend köztük.

A valós életben ez viszont semmit nem ér. Vagyis nem sokat. Hiszen ki az, akinek az otthona úgy néz ki, hogy ki van borítva 10 dkg liszt? Oké, most hullik a tűlevél a fenyőfáról. Elkezdi összetakarítani, és néhányat nem sikerül neki. Egy másik típusnak lehet, hogy sikerülne. Számít ez? Nem igazán.

A lényeg a rendszeresség! A robotporszívó akkor dolgozik hatékonyan, ha gyakran használod. Akár minden nap, de legalább 2 naponta. Miután folyamatosan takarít, ezért mindig csak épp egy kevés port, koszt kell összeszednie. Ezt pedig remekül elvégzi.

Szóval igen, ha 1-2 napos rendszerességgel átporszívóztatod és feltörölteted vele a padlót, akkor összességében szokatlanul nagy lesz a tisztaság otthon. Sőt, mivel soha nincs igazán sok por a padlón, így a levegőben sem lesz sok szállópor, ezáltal a polcokat is jóval ritkábban kell törölgetni.

Akkor a robotporszívó egy csodaszer?

Részben igen, hiszen tényleg rengeteg időt tud megtakarítani Neked, és igazán jó érzés, hogy a padlón soha nincs apró morzsa, stb. De azért nem mindenható. Egyrészt ahová fizikailag nem fér be, ott nem tud takarítani. Ezért érdemes minél jobban elpakolni, mielőbb munkára fognád a robotodat. Nagy dologra nem kell gondolni, de érdemes tényleg minél több területet szabaddá tenni a padlón. Pl. az étkező székeket felrakni az asztalra, a földön tárolt kisebb tárgyakat egy asztalra, polcra, vagy épp a földig  érő függönyöket feldobni az ablakpárkányra. Ez mondjuk kb. 5 perc, nem nagy erőfeszítés.

Másrészt egy alapos felmosást nem tud kiváltani, és persze a sarkokból sem fogja a pókhálókat eltűntetni, a polcokat sem fogja letörölgetni (bár ebben sokat segít).

Persze szintén nem pótolja azt az alapos porszívózást, amikor az ember elhúzza a bútorokat.

De sokkal hatékonyabban takarít néhány olyan helyen, ahol pedig hagyományos porszívóval nehéz. Ilyen például egy ágy, komód, vagy fürdőszobaszekrény alatti rész. Ugyanis ha itt van kb. 10-12 centi magas hely, akkor oda ő befér, és alul is kitakarít.

Jó, akkor mik a hátrányai?

Sok hátránya nincs, néhány igen. De ezek sem annyira hátrányok, sokkal inkább sajátosságok. De bőven ad annyit, hogy ennyi kompromisszum belefér.

Ilyen kompromisszumok pl. hogy ahová nem fér be, azokat a területeket egyszerűen kihagyja. Vagy például nem igazán szereti a vastagabb, puha szőnyegeket. Ha netán elakad, akkor segítség nélkül nem folytatja a munkát, így ha nem vagy otthon, lehet, hogy nem lesz az egész ház kitakarítva, mire hazaérsz.

Hogyan tudod kezelni?

A legtöbb mai robotporszívót mobilalkalmazáson keresztül tudod irányítani. Az első üzembe helyezéskor fel kell csatlakoztatnod a WiFi hálózatodra, innentől pedig bárhonnan eléred. Interneten keresztül akár akkor is, ha nem vagy otthon.

Az alkalmazáson keresztül aztán számos opciót beállíthatsz. Megadhatod, hogy melyik helyiségben milyen szívóerővel porszívózzon a robot, némelyik modellnél azt is megadhatod, hogy mennyire sok vízzel törölje fel a padlót. Kijelölhetsz olyan területeket, amiket kerüljön el a robot (pl. egy törékeny váza, vagy karácsonyfa, stb).

Takarításhoz megadhatod, hogy a teljes lakást kéred kitakarítani, vagy csak néhány szobát, de kijelölhetsz egy adott területet a házból, ahol kérsz takarítást.

Miközben a robot takarít, a mobilalkalmazásban pontosan látod, hogy épp hol jár, ahogy azt is látod, hogy hol végzett már. Ha pedig végzett a rábízott munkával, akkor értesítést küld a telefonodra.

Nézzünk még néhány gyakori kérdést

A robotporszívóval kapcsolatban van néhány kérdés, amiket gyakran tesznek fel ismerősök, ezeket próbáltuk meg összeszedni:

Hová gyűjti azt, amit felporszívózott?

Van egy portartálya, ide kerül be minden, amit felszívott. Ez simán kibír egy porszívózást, esténként érdemes kiüríteni. Kb. 1 perc meló.

Mi történik, ha lemerül?

Egyrészt érdemes olyan készüléket választani, ami a lakásod méretéhez ideális teljesítményű, így egy feltöltéssel végig tud menni a lakásodon. De ha mégsem, akkor ha úgy érzékeli, hamarosan lemerül, akkor megszakítja a takarítást, és visszamegy tölteni magát. Ha feltöltött, folytatja a melót.

Milyen gyorsan dolgozik?

Több mindentől függ, hiszen minél több az akadály, amit kerülgetnie kell, annál lassabb, míg egy szép, nagy területtel gyorsan végez. Ezzel együtt jellemzően ahány négyzetmétert kell takarítania, kb. ugyanannyi perccel számolhatsz.

Mennyire hangos?

Természetesen nem csendes, de meg sem közelíti a hangja egy hagyományos porszívó hangját. Lehet mellette tévézni, beszélgetni. De alvás közben azért nem indítanánk el.

Mindig azt gondoltam, hogy ezek a robotporszívók csak nagyjából takarítanak fel, felületesek, ezért ugyanúgy kell takarítani, mintha nem lenne.

Ez egy téves gondolat. Persze, ahová nem fér oda, azt kihagyja, és minden takarítást nem úszhatsz meg, de a sűrű és rendszeres takarítás miatt jelentősen nagyobb tisztaság lesz otthon, mint heti egyszeri kézi porszívózás esetén.

Minden nap el kell indítanom?

A mobilalkalmazásban ütemezheted a takarítást, vagyis beállíthatod pl. minden hétköznapra, hogy magától takarítson, amíg Te dolgozol.

Mikor érdemes elindítani?

Ez nagyon egyén függő. Ha napközben nincs otthon senki, akkor ő addig nyugodtan dolgozhat. De teljesen jól dolgozik úgy is, hogy amíg vacsoráztok, addig a ház egyik részét takarítja össze, vacsi utáni pihenés közben pedig a konyhát. De ez nagyon egyéni szokás kérdése.

Mit csinál a szék lábánál?

Ha elfér a szék lábai között, akkor szépen körbejárja, és körbetakarítja . Ugyanez a helyzet a cserepes virágokkal, asztallábakkal, stb.

A szőnyeggel is megbirkózik?

Alapvetően igen, bár a vastagabb, puha, vagy hosszú szálú szőnyegekkel azért meggyűlik a baja. A rövid szálú szőnyegekkel viszont könnyedén elboldogul.

Mi a helyzet a küszöbökkel?

Modellfüggő, hogy melyik típus mennyire "szereti" a küszöböket, de jellemzően olyan 1,5-2 centis küszöbökkel nincs baj, azokon simán átmászik.

Nem esik le a lépcsőn?

Nem. Mindegyik robotporszívó úgy van kitalálva, hogy alsó érzékelőkkel figyelik, mi van alattuk, és ha azt érzik, hogy leeshetnek valahonnan, akkor megállnak, visszafordulnak.

 

Összességében tehát tényleg fantasztikus dolog a robotporszívó. Ugyan azt nem lehet mondani, hogy mellette semmi dolga az embernek, hiszen a takarításnak csak egy részét végzi el, ráadásul a porszívóval is kell foglalkozni valamennyit (üríteni a portartályt, feltölteni a víztartályt, néha megtisztítani a keféket, stb), de abból ad a legtöbbet, ami a legértékesebb: kényelmet és időt!

 

Érdemes kipróbálni a robotporszívót!

Címkék: robot robotporszívó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr816366430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása