A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A koronavírus járvány miatt sok ember kerül hatósági házi karanténba, akár azért, mert saját maga elkapta a vírust, akár, mert egy megfertőzött személy kontaktja. Mivel a karantén hatósági és kötelező, ezért a rendőrség ezt szigorúan betartatja.

A nagy számú ellenőrzés viszont nagy teher a rendőrségnek, de segítheted a munkájukat egy mobilalkalmazással.

Hogy tud segíteni egy mobilalkalmazás?

Létrehoztak egy olyan alkalmazást, amely segítségével igazolhatod, hogy valóban otthon tartózkodsz, és ha ez megtörténik, akkor a rendőröknek nem szükséges személyesen ellenőrizni, hogy betartod-e a karanténra vonatkozó szabályokat. Így rengeteg felesleges munkától kímélheted meg a rendőrséget.

Az alkalmazás nagyon egyszerűen használható, biztonságos, és természetesen ingyenes. A használatához mindössze egy okostelefonra vagy táblagépre van szükséged, valamint természetesen internet kapcsolatra.

Az alkalmazást le tudod tölteni akár Android, akár iPhone felhasználó vagy.

Android link: Házi Karantén Rendszer (Android)

iOS link: Házi Karantén Rendszer (iOS)

Az alkalmazás hivatalos weboldala: hazikaranten.hu

Hogyan működik?

Először is töltsd le az alkalmazást a fenti linkről, majd indítsd el.

Engedélyezd az alkalmazás számára, hogy férjen hozzá a helyzetedhez, hisz ez alapján fogja tudni az alkalmazás, hogy hol vagy.

Kattints a regisztráció gombra, majd ha átolvastad a felhasználási feltételeket, alul jelöld be a "Tudomásul vettem, tovább a regisztrációra" lehetőséget, és kattints a tovább gombra.

Engedélyezd a kamerához való hozzáférést is. Ez szintén az ellenőrzés miatt fontos, hogy fotót tudjon készíteni Rólad az alkalmazás.

Válaszd a személyes adatok megadása lehetőséget, majd add meg az adataidat. Figyelj arra, hogy ne legyen elírva egyetlen adatod se! Fontos, hogy a karanténban lévő személy adatait töltsd ki! Ha például a gyermek van karanténban, akkor ne a saját adataidat add meg, hanem az övét!

Miután kitöltöttél minden adatot, a rendszer összeveti azokat a hivatalos nyilvántartással. Készítened kell magadról (pontosabban a karanténban lévő személyről) egy fényképet, amit szintén összevetnek a központi nyilvántartásban lévő fotóval, fotókkal (pl. személyigazolvány kép).

Miután elkészültél, a rendszer visszaigazoló emailt fog küldeni Neked. Ha ez rendben, akkor elkészültél, várhatod az ellenőrzéseket.

Hogyan ellenőriz a rendszer?

Napközben, teljesen véletlenszerű időpontokban SMS-t küld Neked a rendszer, hogy igazold, nem hagytad el a karantént. Erre 15 perc áll rendelkezésre. Ilyenkor indítsd el az alkalmazást, nyomd meg a "Távellenőrzés indítása" gombot. Nézz bele a telefon előlapi kamerájába, és készítsd el a kért fotót magadról.

Fontos, hogy a képen csak egyedül légy, más arc ne legyen a képen. Törekedj arra, hogy jól kivehető legyen az arcod a képen (pl. ne sötétben készítsd a fotót).

Ha kész a fotó, akkor a rendszer automatikusan összeveti a fényképen lévő arcképet a nyilvántartásban lévővel, valamint a regisztrációkor feltöltött arccal. Ha minden stimmel, vagyis az arc felismerhető, és valóban a karantén helyszínén tartózkodsz (és persze 15 percen belül elvégezted az ellenőrzést), akkor a rendszer üzenetet küld, hogy "Sikeres távellenőrzés", és készen is vagy a következő ellenőrzésig.

Sikeres ellenőrzés esetén rendőr nem fog kimenni ellenőrizni.

Mi történik, ha nem vetted észre, hogy jött SMS?

Törekedj arra, hogy az SMS üzeneteket ne mulaszd el, de persze mindig lehet olyan élethelyzet, hogy nem értesülsz róla, mert pl. épp zuhanyzol, vagy a szobában felejtetted a telefont, stb. És persze az is elképzelhető, hogy rosszul sikerül a fotó (pl. hátulról erős a napfény, túl közeli a fotó, véletlenül nem az előlapi, hanem a hátlapi kamerával készítetted a képet, stb), ilyenkor pedig a rendszer értelemszerűen nem tudja elvégezni az ellenőrizést, vagy sikertelen az ellenőrzés.

Ilyenkor a rendőrség kap egy értesítést a sikertelen ellenőrzésről. Először is, az operátor megpróbálja ellenőrizni a fotót, és ha úgy ítéli meg, hogy ugyan az algoritmus nem ismert meg Téged, de ő egyértelműen be tudja azonosítani, hogy valóban Te vagy a képen (és persze a helyszín is rendben van), akkor ő kézzel jóváhagyja a távellenőrzést.

Amennyiben viszont valami probléma adódik, akkor az operátor fel fog hívni telefonon, és tájékoztatni fog, miért lett sikertelen az ellenőrzés. Pl. elképzelhető, hogy nem megfelelő volt a fotó, vagy nem lett engedélyezve a telefonon a helymeghatározás használata, így a pozíció nem beazonosítható. Segíteni fog az operátor, hogy el tudd végezni a távellenőrzést, végső esetben pedig rendőrt küldhetnek ki, aki ellenőrzi, hogy valóban betartod a karantén szabályokat.

Mi a teendőd, ha lejárt a karantén?

Alapvetően semmi. A rendszer csak addig fog kérni ellenőrzéseket, ameddig a hatósági karantén elrendeléséről szóló határozatod szól. Utána automatikusan kiléptet a rendszer, és továbbiakban nem fogsz kapni ellenőrzésre felszólító értesítéseket, mehetsz szabadon, bárhová (persze a járványügyi szabályok betartásával).

Ritkán, de előfordul olyan eset, hogy az orvos kezdeményezésére az ÁNTSZ valakinek azelőtt kiad egy felmentő határozatot, hogy az eredeti határozat szerint véget ért volna a karantén időszaka. Erről a felmentésről a rendőrség nem (feltétlenül) értesül automatikusan, ezért a rendszer továbbra is ellenőrizni szeretne Téged, holott hivatalosan is elhagyhattad a karantént. Ha ilyen határozattal rendelkezel, akkor irány a www.police.hu, ahol elektronikus ügyintézéssel megküldheted a rendőrségnek ezt a határozatot, így igazolva, hogy jogszerűen elhagyhatod a karantént.

Mi van, ha muszáj idő előtt elhagynod a karantént?

Bármennyire is szigorúak a karantén szabályok, van olyan körülmény, ami felment a karantén alól. Ilyen például, ha PCR tesztre kell menj. Ha PCR tesztre kell menned, akkor a police.hu -n jelezd előre a rendőrségnek, hogy mikorra és hová kell menj PCR tesztre. Válaszd a járványügyi ügyintézés menüpontot, majd a PCR időpont megküldése opciót.  Utána válaszd ki, hogy ügyfélkapus bejelentkezéssel, vagy vagy anélkül szeretnéd tájékoztatni a rendőrséget a PCR teszt időpontjáról.

Előfordulhat olyan vis maior helyzet is, amire előre nem tudsz felkészülni. Ezek azonnali cselekvést igényelnek, és értelemszerűen ilyen esetben nem lesz jogkövetkezménye a karantén elhagyásának. Pl. a karanténban lévő személy rosszul lesz, és kórházba kell menjen, vagy lakástűz keletkezik, netán balesetet szenvedett a háztartásban valaki és csak ő tudja kórházba juttatni, stb.

Ilyen esetben első a cselekvés, utána viszont mielőbb értesíteni kell a rendőrséget.

 

Ha karanténba kerülsz, használd a Házi Karantén Rendszer alkalmazást!

Címkék: koronavírus házi karantén rendszer HKR karantén mobilapp karantén app

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr4616318212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása