A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Amióta a WiFi használata elkezdett elterjedni, gyakorlatilag két területen várunk egyre többet tőle. Ez a sebesség és a hatótáv.

A legújabb WiFi szabványt szeretni fogod!

Itt a WiFi 6, de mi is az?

Bármennyire is gyors, mindig gyorsabbat szeretnénk, és persze azt, hogy legyen WiFi mindenhol: a leghátsó szobában is, a teraszon is, a kertben is.

A WiFi szabványnak több generációját éltük már meg, de eddig ezeket nem számokkal jelölték, hanem betűkkel. Volt a A, B, G, N szabvány (ezek tulajdonképpen az első 4 generáció), majd érkezett az elmúlt évek csúcs szabványa, AC jelöléssel (ezt hívhatnánk WiFi 5-nek). Eddig azt lehetett mondani, hogy az AC-s WiFi eszközök voltak a leggyorsabbak, most viszont itt a WiFi 6, vagy betűjellel nevezve az AX szabvány.

Érdemes tudni, hogy a WiFi alapvetően két frekvenciát használ: vagy a 2,4 GHz-et, vagy pedig az 5 GHz-et. Fontos tudni, hogy a magasabb frekvencián nagyobb sávszélesség érhető el, ám ennek kisebb a hatótávja, míg az alacsonyabb frekvencián a sebesség kisebb, ám a hatótáv nagyobb.

Érdekesség, hogy míg az AC szabvány csak 5 GHz-en működött, addig az új AX szabvány, avagy WiFi 6 már mindkét frekvenciát támogatja.

Fontos újítása még a WiFi 6-nak, hogy ez a szabvány már támogatja a WPA3 titkosítást, vagyis a WiFi nehezebben feltörhető (egyelőre feltörhetetlen), mint a korábbi titkosítási megoldásokkal volt.

További előnye a WiFi 6-nak, hogy kevésbé érzékeny arra, hogy ha a környéken sok WiFi hálózat található, valamint az egyidejű kapcsolatok sem terhelik a hálózatot annyira, mint eddig.

Mennyivel gyorsabb?

Egy egyszerű teszt szerint a hagyományos 2,4 GHz-es frekvencián mértek 115 mbit/mp sávszélességet, majd az 5 GHz-en AC szabvány szerint 510 mbit/mp-et, az új WiFi 6-tal pedig 860-at.

A WiFi 6 tehát közel 70%-kal gyorsabb volt, mint az AC szabvány, ám még látványosabb lett a különbség a távolság növelésével, amikor már több, mint kétszer gyorsabb lett az új WiFi szabvány az eddigi csúcshoz képest.

Mi kell ahhoz, hogy WiFi 6-od legyen?

Alapvetően két dolog. Az egyik, hogy a routered olyan legyen, ami már támogatja a WiFi 6-ot, ezek jellemzően tényleg csak a nagyon új, illetve drágább routerek jellemzői egyelőre.

A másik, hogy WiFi 6 kompatibilisek legyenek az eszközeid, például az okostelefonod, vagy a laptopod.

Természetesen a szabványban lefelé a kompatibilitás adott, vagyis ha Te egy új, WiFi 6 képes routert vásárolsz, és van olyan régi eszközöd, amelyik csak a régebbi WiFi szabványokat támogatja, azokkal ugyanúgy felcsatlakozhatsz az új routerre, mindössze annyi történik, hogy a router azzal az eszközzel a régebbi protokoll szerint fog kommunikálni.

Mikor érdemes WiFi 6-ra váltanod?

Egyrészt akkor, ha WiFi 6 képes eszközeid is vannak, amikkel ki tudod használni az új szabvány előnyeit. Másrészt pedig akkor, ha gyors (500 mbit/mp feletti) internet előfizetéssel rendelkezel, vagy egyidejűleg sok eszközzel csatlakozol a WiFi hálózatra (jellemzően irodai környezet), és fontos a magasabb sebesség.

 

Te elégedett vagy a mostani WiFi hálózatoddal?

Címkék: wifi wifi 6

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr3815806324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása