A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Már évek óta folyamatosak a pletykák, hogy érkezik az új iPhone SE, de évről évre semmi. Emlékszünk, 2016-ban bemutatta az Apple az iPhone 5s méretű, de 6s felszereltségű készüléket, az akkori készülékeihez képest kiugróan jó áron. Népszerű is lett a telefon, egyik pillanatról a másikra.

Azóta sokat változott az iPhone kínálat, és sokan vágynak továbbra is a régi SE nyújtotta értékekre. Jó hírünk van, figyelj!

Itt a várva várt iPhone SE, igaz, kicsit más, mint reméltük

Végre tehát megérkezett az iPhone SE új generációja. A pletykák alapján már sejteni lehetett, hogy mégis milyen lesz, és annak nagyjából meg is felel a készülék, sőt, bizonyos tekintetben túl is szárnyalja azokat. Ám az igazi SE rajongók kicsit másra vágytak, mint amit végül az Apple bemutatott. Hogy ez most jó vagy rossz hír? Részben jó, részben rossz.

Méretét tekintve az iPhone SE akkora, mint a korábbi iPhone generációk (iPhone 6, 6s, 7 vagy 8), vagyis a kijelző 4,7"-os. Sőt, konkrétan a 8-as iPhone vázába építették a telefont. Tehát a recept ugyanaz volt, mint a korábbi SE-nél, hogy egy régebbi modell vázát használják. A "probléma" az, hogy akkor épp a 4,7"-t túl nagynak tartók kedvében jártak azzal, hogy a 4"-os iPhone 5s-hez nyúltak vissza, most pedig a 4,7" jelenti a "kicsit".

Tehát adott egy iPhone 8-as váz, három színben: fekete, fehér és piros. A belsejébe pedig a legújabb iPhone 11 Pro processzorát pakolták bele, ami kicsit váratlan, sokan az előző generációs csúcs iPhone-ok chipkészletét várták az SE-be. Ez a lépés az Apple-től abszolút elismerésre méltó, így a legolcsóbb iPhone is a világ leggyorsabb okostelefon processzorával van szerelve. Rendelheted 64, 128 és 256 GB tárhellyel, ami szintén jó hír, hiszen az alapmodellben sem túlzottan kevés a tárhely, a 256 GB pedig szinte mindenre elég.

Néhány extra, ami jól jöhet

Mivel rendkívül erős a processzor, ezért az Apple biztosan nagyon hosszú ideig (minimum 4-5 év) fog terméktámogatást nyújtani ezekre a készülékekre, vagyis az újabb iOS szoftverek éveken át fognak érkezni.

IP67-es "vízállóságot" kapott a készülék, tehát 1 méter mélységig, 30 percig vízálló az új iPhone. Ez nem jelenti azt, hogy az Apple garanciát vállal a vízállóságra, azt nagyjából egyik gyártó sem teszi, de egy vizes balesetet jó eséllyel túlél a telefon.

Dual SIM támogatást kapott a telefon, vagyis használhatod az iPhone-t egyszerre két SIM kártyával (az egyik valódi SIM, a másik eSIM).

Az új iPhone SE támogatja a gyorstöltést is, a külön megvásárolható, legalább 18W-os adapterrel 50% akku töltöttség érhető el 30 perc alatt.

Milyen a kamera?

Szinte minden telefonvásárlásnál az egyik legfontosabb szempont a kamera, írtunk már róla, hogy tulajdonképpen a legtöbb esetben emiatt vált valaki újabb és újabb modellre.

Sajnos az iPhone 11 Pro csúcs kamera rendszerét nem kapta meg az SE, hanem maradt mindössze az 1 kamerás megoldás (ahogyan a 8-as iPhone-nál is volt), viszont a készülék megkapta a portré mód lehetőséget, ami korábban csak a Plus-os modelleknél volt elérhető. Fontos, hogy ez az egy kamera azonban az iPhone 11 Pro főkamerája, tehát nem a régi 8-as iPhone kamerája maradt a készülékben.

Ha videót készítesz, akkor támogatja a 4k felbontást, akár 60 képkocka/mp esetén is, ez bőségesen hozza az elvárható szintet.

Akkor miben gyengébb, mint egy iPhone 11 Pro?

Azt részleteztük, miket tud a telefon, de kezdhetjük fordítva is az összehasonlítást. Nézzük meg, hogy a 400 ezer forinttól induló csúcs iPhone-hoz képest mi a különbség?

  • "csak" 4,7"-os a kijelző, szemben a 11 Pro 5,8"-os kijelzőjével
  • OLED helyett hagyományos LCD kijelzője van (ahogyan az iPhone 8-nak is volt)
  • rozsdamentes acél helyett alumínium a készülékház
  • nincs Face ID arcfelismerés, helyette a hagyományos Touch ID (ujjlenyomat) van a készüléken (ahogyan az iPhone 8-nál is volt)
  • nincs széltől-szélig kijelző, hanem ez is a korábbi hagyományos iPhone-oknál megszokott kialakítást kapta
  • nem kapta meg az iPhone 11 Pro 3 kamerás kamerarendszerét, csak a főkamerát, így az ultraszéles látószögű és telefotó lencsékről le kell mondjunk

Mennyibe kerül?

Amellett, hogy egy átlagos felhasználó számára fontos paraméterekben szinte egy az egyben a jelenleg kapható csúcs iPhone tudását kapjuk, fontos természetesen az ár is, hiszen az SE egyik nagy fegyvere korábban is a kedvező ár volt.

És most is az. Még az extrém dollár és euró árfolyamok mellett is 179.990 Ft-ra árazta be az Apple a 64 GB-os változatot, ami tényleg rendkívül kedvezőnek mondható, de a 128 GB-os változat is 200 ezer forint alatt kapható egy picivel (199.990 Ft), a csúcs, 256 GB-os modell pedig 239.990 Ft-ba kerül.

Szinte biztos, hogy a 64 GB-os alapmodell lesz a sláger, és az SE eladások 90%-át az fogja adni, esetleg néhányan fogják a középső modellt választani, de a legnagyobb tárhellyel szinte senki sem fog SE-t vásárolni.

És egy kis apróság: az Apple Watch is "frissült"

Valójában persze nem, semmi sem történt az Apple Watch-csal, azonban eddig Magyarországon nem volt elérhető az ún. cellular-os, vagyis SIM kártyás modell, mostantól viszont igen. Minden tudásában ugyanazt tudja, mint az eddigi Apple Watch, kivéve azt, hogy mostantól az iPhone-od és WiFi kapcsolat nélkül is tud kommunikálni az óra a hagyományos mobilhálózaton keresztül.

Ehhez mindössze annyi szükséges, hogy a szolgáltatódtól (egyelőre csak a Telekom tudja ezt Magyarországon) rendelned kell egy eSIM-et, és azt regisztrálni az órádra.

Így szabadon mehetsz futni, kerékpározni, vagy autót mosni úgy, hogy a telefont otthon hagyhatod, mégis elérhető maradsz. 

 

 

Íme egy iPhone, ami tudásban a csúcson van, árban pedig kedvező.

Címkék: iphone iphone se

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr1015619284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása