A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Az IT világ legfontosabb eseménye volt szerdán este. Lehet az Apple-t utálni, lehet imádni, vagy egyszerűen csak használni a termékeit, egy biztos: a legnagyobb érdeklődés és figyelem minden évben egyértelműen az új iPhone-ok bemutatója iránt van. A konkurencia is árgus szemekkel figyel, a fanatikusok csorgatják a nyálukat, a kritikusok pedig gyűjtik a kritikákat.

Amit előre borítékolni lehetett, hogy drága lesz. Nagyon drága. És őrületesen drága is lett.

De nem erről szeretnék elsősorban beszélni, hanem egy sokkal izgalmasabb termékről.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mit kell tudni az új iPhone-okról?

Röviden azért átfutjuk az iPhone-okat, hiszen mégiscsak a legnépszerűbb Apple termékekről van szó. Ha nem érdekelnek az iPhone-ok, görgess két fejezettel lejjebb.

Bemutatott az Apple 3 új telefont, Xs, Xs Max és Xr néven. Igen, valóban nevetséges, kimondhatatlan elnevezéseket kaptak, de ugorjunk.

Az Xs az gyakorlatilag a tavaly bemutatott iPhone X utódja, kapott szokásos frissítéseket, jobb arcfelismerő rendszert, gyorsabb processzort, egyéb apróságokat. Az ára gyakorlatilag nem változott, ugyanúgy 1000 dollár, mint volt, de Magyarországon ez egy kis áremelkedést mégis jelentett a dollár árfolyamváltozása miatt. Aztán jött az Xs Max, ami ugyanaz, mint az Xs, csak nagyobb a kijelzője (5,8" helyett 6,5"), még egy kicsit drágábban. Ez az áremelkedés 100 dollár, ami a magyar vásárlóknak 40 ezer forintot jelent. És most már akár 512 GB-os modellt is vásárolhatsz, röpke 580 ezer forintért. Szinte ajándék. Ja, és még egy újdonság: mostantól ezek a modellek is elérhetők arany színben (eddig az iPhone X csak fekete és fehér színben volt kapható).

Az Xr az egy kicsit butított iPhone Xs, az OLED helyett LCD kijelzővel (ami közel sem rossz, de nem ugyanolyan csúcs szuper), és nagyobb képernyőmérettel (6,1"), és hátul a kettő helyett csak 1 kamerával. Az ára 300 ezer forinttól indul, ami nem kevés, de fizikai méretében ez az eddigi 6 Plus, 6s Plus, 7 Plus és 8 Plus modellek méretével egyezik meg, képernyőméretben pedig bőven túltesz azokon (5,5" helyett 6,1"). Egyébként itt is mostantól az egész előlap egy kijelző, nincs ujjlenyomat, csak arcfelismerés (ami az ujjlenyomatnál sokkal biztonságosabbnak mondott azonosítás). Oh, és majd elfelejtettük: van kék, fehér, fekete, piros és bordó szín.

Szóval semmi extra, semmi innováció, amit tavaly csúcsként mutatott be az Apple (a teljes előlapot kitöltő képernyőre és a zseniális arcfelismerésre gondolunk), azt idén mindegyik modelljükbe beletették. Hozták a kötelezőt, de sokkot senki nem kapott. Maximum az áraktól :)

Elment az Apple esze ezekkel az árakkal?

Igen is, meg nem is. Persze, teljesen nonszensz, hogy a legolcsóbb iPhone is 300 ezer forint, a csúcs pedig ennek majdnem a duplája. A probléma nem az árakkal van, hanem a termékpalettával. Ugyanis az iPhone aktuális Plus modellje eddig is hasonló áron volt, mint most az Xr, tehát ott nincs árváltozás. Az Xs árához az Apple nem nyúlt (legalábbis dollárban ugyanannyi, az árfolyam miatt volt egy kis korrekció), szóval akinek az előd 385 ezres ára elfogadható volt, annak ez a 400 ezer is elfogadható lesz (1000 dollár). Az Xs Max pedig nagyobb, a Plus modellek eddig is felárasok voltak, így teljesen normális, hogy 100 dollárral (forintban 40 ezerrel) többet kér érte.

A gond nem itt van, hanem azoknál, akik eddig a 6, 6s, 7, 8 modelleket használták, vagyis a 4,7"-os modellt. Ugyanis vagy elfogadják, hogy az eddigi 265 ezer forint helyett egy kicsit többet költenek, és megveszik az Xr-t 300 ezerért (kvázi belekényszeríti őket az Apple a nagyobb méretbe), vagy ha ragaszkodnak ahhoz, hogy a telefon ne legyen nagyobb, mint eddig (legalábbis csak egy kicsit, és ne sokkal), akkor az Xs-t kell választaniuk, ami meg már 400 ezer. És a megszokott 265 helyett ez bizony nagy ugrás.

Mondjuk ki, az Apple cserben hagyta pár éve a régi klasszikus vásárlóit, akik a kicsi telefonokat szerették. Aztán visszanyúlt értünk (igen, én is közéjük tartozom), és kidobta az SE modellt, ami egy felturbózott 5s volt. De nincs hová előrelépni, csak akkor, ha elfogadjuk, hogy nagyobb lesz a telefon (amit kikérünk magunknak, nekünk az kényelmetlen, nem szeretjük). Most pedig cserben hagyta azokat, akik évek óta a 4,7"-os telefonokat vásárolják, hiszen egyrészt akkora fizikai méretben nem ad készüléket, másrészt azt mondja: vagy vegyél egy péklapátot (amit eddig nem akartál, hiszen akkor eddig is a Plus-t vetted volna meg, nem pedig a sima 4,7"-os modellt), vagy ha hasonló méretet akarsz, akkor vedd meg a drágánál is még drágább csúcs termékünket 400 ezerért.

Köszi Apple, tuti, hogy az Excel táblátokban kijött a matek, és Tim Cook még több pénzt fog gyártani, mint eddig valaha, de ez egyáltalán nem volt felhasználóbarát  hozzáállás. Emlékszünk még ugye, amikor azt mondta Steve Jobs a 3,5"-os első iPhone-ra, hogy az iPhone ekkora, és nem nagyobb, mivel egy átlagos ember keze anatómiailag ezt tudja kényelmesen kezelni. Ami nagyobb, azt kényelmetlenebb kezelni, ami az Apple alapfilozófiájával szembemegy.

Szóval az Apple úgy van vele, hogy ha olcsón (olcsón a fenét, az eddig megszokott drágától csak egy picit drágábban) akarsz iPhone-t, akkor szenvedj egy péklapát méretű nagy izével, ha pedig nem akarsz nagyobb telefont, mint eddig (legalábbis csak egy kicsit legyen nagyobb), akkor adj nekik oda még több pénzt. Üzletileg tutira nem fogja nekik érni, ez kétségen kívüli. Azok pedig, akik a hagyományos kicsi iPhone-okat szeretik, le vannak sz..va, ugyanis a kínálatból ki is vezette a hagyományos iPhone SE-t. Csak bízni lehet benne, hogy idővel érkezik az SE 2, vagy nevezzék bárhogyan is.

Na de nézzük azt az életmentő kütyüt!

Az iPhone-ok esetében egyértelműen látszik, igazán nincs hová fejlődni, valójában az egész mobilipar kicsit egy helyben toporog. Vannak apró újdonságok, tavaly még egészen nagy szó volt a teljes előlapot kitöltő képernyő és a tényleg jól működő arcfelismerés, de ennyi, igazán komoly innováció nincs. És más gyártóknál se, nem csak az Apple van ezzel lemaradva.

Viszont az okosóra! Na ott van valódi fejlődés, ott igazán Apple-öset alkotott az Apple. Úgy működik, olyanokat tud, és annyira fantasztikus, amennyire elképzelni sem lehetett volna. És ezt túlzás nélkül mondhatjuk.

Az okosórákkal teljesen szkeptikus voltam, eleinte egyáltalán nem vágytam rá, baromságnak tartottam venni több, mint 100 ezer forintért olyan órát, amit aztán 1-2-3 évente lehet lecserélni, elavul, stb. Szemben a hagyományos, értéktartó órákkal, amik még ékszerek voltak.

Már a 3. generációs Apple Watch is egészen érdekes volt, de a héten bemutatott 4. generációs egyszerűen elképesztő. A fókuszban egyértelműen az egészség és a sport áll, kiegészítve sok hasznos funkcióval. Eddig is képes volt mérni a pulzusodat, és ebből kiszámolva következtetéseket levonni, hogy épp mennyire vagy jól. De az új Watch képes akár EKG-t is készíteni. És nem, nem olyan EKG-t, ami semmire se jó, hanem olyat, amit az amerikai orvosszövetség teljesen hitelesnek fogadott el. Ezen kívül van benne egy olyan szenzor, ami észleli, ha elesel. Azt is, hogy hogyan estél el (a hátadra, oldaladra, stb.).

És itt jön az életmentő funkció. Figyelmeztet, ha túl alacsony vagy túl magas a pulzusod. Vészhelyzetben pedig segítséget hív. Először csak Neked szól, hogy hamarosan értesíti a mentőket illetve a veszélyhelyzetben értesítendőket (akiket Te megjelöltél), és vár egy kicsit. Ha jól vagy, akkor csak a kijelzőre kell böknöd, és az értesítést megszakítja. Ha viszont nem teszed, akkor hívja a mentőt és az ismerősödet. A mentők hívásánál képes tájékoztatást adni az állapotodról, és a pontos pozíciódról.

A sport funkcióknál pedig  pontosan érzékeli, hogy éppen milyen sport tevékenységet végzel. Futsz, kerékpározol, úszol, jógázol vagy éppen túrázol. Futóknak jól jöhet a lépésütemmérés és a tempójelzés. A sport tevékenységeidet megoszthatod barátaiddal, így egymás eredményét látva versenghettek egymás ellen. Képes Neked célokat kitűzni, kvázi egy digitális személyi edző lesz belőle, aki havi kihívásokat tűz ki eléd, ezzel motiválva Téged.

És persze lett még nagyobb kijelző mint addig (az eddigi 38 és 42 mm-es tokméretről most 40 és 44 mm-re nőttek az órák), akár 50%-kal hangosabb hangszóró, jobb mikrofon, informatívabb számlap.

Szóval a Watch valóban egy zseniális kütyü, olyan funkciókkal, amik eddig sehol sem voltak jelen, legalábbis nem így egyben. Egy-egy funkciójára külön-külön eszközök léteztek eddig is, bár közel sem voltak azok sem ennyire kifinomultak, most viszont minden egyben van.

Az ára persze Apple-ösen magas, a kisebbik 147.990 Ft-ba kerül, míg a nagyobbik 157.990 Ft, viszont a telefonokkal ellentétben itt legalább tényleg van innováció, és tényleg páratlan tudás van, ami megér minden forintot. Nem olcsó, de sokkal indokoltabb az ára az órának, mint a 400 ezres iPhone-nak.

 

Mit szólsz az Apple új termékeihez?

Címkék: apple iphone apple watch

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr1014239821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása