A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A fejlesztők sem gondolták volna, hogy valaha is olyan népszerű lesz a szolgáltatásuk, mint amilyen lett. Persze ehhez kellett a koronavírus. Ugyanis a Zoom egy olyan alkalmazás, ami chat, video és audio konferenciák lebonyolítását teszi lehetővé, de alkalmas internetes oktatásra is.

Szóval most igen népszerű, de jobb vigyázni vele!

Komoly biztonsági problémák adódtak

Mindamellett, hogy a Zoom egycsapásra igen népszerű lett, a problémák is sorra jöttek. És ezek igen aggasztók. Egyrészt kitört egy olyan botrány, hogy a Zoom továbbítja a felhasználók adatait a Facebook felé, még akkor is, ha az adott felhasználónak nincs Facebook fiókja. Igaz, ezt a "hibát" időközben kijavították, azért elgondolkodtató.

Ennél sokkal aggasztóbb, hogy a Zoom egyik sebezhetőségét kihasználva hackerek könnyedén megszerzik a Windows rendszer jelszavát, így távolról könnyen (könnyebben) hozzáférhetnek később a felhasználók számítógépéhez, az azokon tárolt adatokhoz.

Mit ígér(t) a Zoom?

A Zoom weboldala és marketinganyagai szerint minden felhasználói beszélgetés titkosított, és biztonságos. "Végponttól végpontig" titkosítást ígérnek, ami azt jelentené, hogy a beszélgetés résztvevői között végig titkosított a kommunikáció, és ahhoz senki sem férhet hozzá. Ám a gyakorlat az, hogy a felhasználó és a szerver között megy csak titkosítottan a kapcsolat, majd a szerver és a másik felhasználó között szintúgy. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Zoom szerverei simán hozzáférnek bármelyik beszélgetéshez.

Aztán maga a Zoom is elismerte, hogy nem tudja megvalósítani a végponttól végpontig tartó titkosítást, csak a szöveges chat funkciónál. A többrésztvevős videókonferenciánál a végponttól végpontig tartó titkosítást valóban nagyon nehéz megoldani, keveseknek is sikerült eddig (az Apple FaceTime megfelelő).

Kikerültek privát videók az internetre.

Ha a fentiek nem lennének elegendők: kiderült, hogy több, mint 15 ezer privát beszélgetés videója került fel a YouTube vagy Vimeo rendszerébe.

A Zoom ugyan ebben az esetben tagadja, hogy bármi köze is lenne a "hibához", szerintük a felhasználók mentették le a saját gépükre a videókat, és az ő elővigyázatlanságuknak köszönhetően kerültek a nyilvánosság elé a videók.

A csalók is megjelentek.

És mindennek tetejébe megjelentek a csalók is, akik hamis Zoom linkeket generálnak és küldenek felhasználóknak. Ezek a hamis linkek adathalász oldalakra terelik a felhasználókat, ahol őket becsapva próbálják megszerezni az adataikat.

Sőt, olyan Zoom-fájlok is elárasztották az internetet, amelyeket ha lefuttat valaki a számítógépén, akkor nemkívánatos kémprogramok épülnek be a Windows rendszerbe, amelyek felhasználói adatokat továbbíthatnak hackereknek.

Mennyire kell komolyan venni ezt?

Olyannyira, hogy már az FBI is aggodalmát fejezte ki, ráadásul mivel politikusok is használják (használták) az alkalmazást, így akár komoly nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthetnek ezek a problémák.

Azóta egyébként több kormány is betiltotta a kormánytagok számára a rendszer használatát, de ugyanígy járt el a NASA és a SpaceX is.

Mit használj helyette?

Ha Apple felhasználó vagy (és az is almás, akivel beszélgetnél), akkor használd a FaceTime-ot, annál biztonságosabb platformot nem nagyon fogsz találni.

Egyébként pedig a Skype egy jó alternatíva, akár 50 résztvevős videókonferenciát is lebonyolíthatsz rajta, mindeközben támogatja a képernyőmegosztást, fotó, üzenet és fájlküldést is.

Lehetőség van továbbá a háttér elmosására is, így a beszélgetés résztvevői csak Téged látnak, a mögötted zajló eseményeket nem.

Ráadásul a Skype elérhető Windows vagy Mac felhasználók számára is, és ugyanúgy használhatják androidosok, mint iOS felhasználók.

 

Azt javasoljuk, légy óvatos a Zoom-mal, vagy használj helyette más platformot.

Címkék: zoom adatvédelem skype adathalászat adatlopás adatbiztonság

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr1515604990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Webex fan 2020.07.21. 13:43:27

A Webexet is lehet használni helyette, főleg mivel a Zoom az egy Webex klón.
süti beállítások módosítása