A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Utáljuk a szenzációhajhászást, és nem is szeretnénk hasznot húzni a kialakult helyzetből, ám úgy érezzük, a közeljövő változásaira fel kell készülnünk, és ez a számítástechnikát is érinti.

Home-office, digitális oktatás

A péntek esti bejelentés alapján bizonyára mindenki számára ismert, hogy hétfőtől nincsen a hagyományos módon értett oktatás. Az iskolás diákok ún. digitális munkarend formájában fognak tanulni, ami egy új helyzet mind a diákok, mind a tanárok, sőt a szülők számára is.

Az alábbi táblázatban az otthoni oktatással kapcsolatosan láthatsz néhány hasznos eszközt, hogy miket lehet érdemes használni.

Részben az otthon maradó diákok miatt, részben tőlük függetlenül, de a következő időszakban sok munkavállaló fog áttérni az ún. home-office munkamódszerre, vagyis otthonról fogja ellátni a munkáját anélkül, hogy a munkahelyére ténylegesen bemenne. Természetesen vannak olyan munkakörök, ahol ez a munkavégzés megoldható, és vannak olyanok, amelyek esetében ez nem lehetséges.

Például egy könyvelő kitűnően el tudja látni a feladatát akár otthonról is, ám egy autószerelő, pénztáros, vagy kereskedő nem.

Akár az oktatásról, akár az otthoni munkavégzésről is legyen szó, mindenképp nélkülözhetetlen a különféle informatikai eszközök, valamint megfelelő szoftverek használata.

Egyelőre túl sokat nem tudunk még arról, hogy az oktatást milyen módon tervezik megoldani, ám néhány információt már lehet tudni. Az oktatási hivatal kiadott egy módszertani ajánlást, ezt érdemes áttanulmányozni.

https://www.oktatas.hu/kozneveles/ajanlas_tantermen_kivuli_digitalis_munkarendhez/

A nagy cégek és szoftvergyártók is segítenek

Bármennyire is homályos még, hogy milyen eszközökkel és hogyan is fog menni az otthoni tanulás/munka, az biztos, hogy a kommunikáció nélkülözhetetlen lesz. Épp ezért sok cég azonnali segítséget nyújt:

  • A Telenor 100 GB-nyi mobilinternetet ad ügyfeleinek ingyen. Hétfőtől lehet aktiválni.
  • A Telekom is akár 15 GB-nyi ajándék mobilnetet kínál az ügyfeleinek.
  • A Vodafone-nal kapcsolatosan nincs ilyen hírünk, de meg lennénk lepve, ha ők nem lépnének valami hasonlót.
  • A Viber a csoportos hívásoknál a résztvevők számának korlátját duplázza meg. Eddig 5 ember vehetett részt egy csoportos beszélgetésben, mostantól 10. Így próbál segíteni a Viber a csoportos megbeszélések lebonyolításában.

Végül néhány tipp, hogy mikre érdemes odafigyelned

1. Ellenőrizd a sávszélességet

Érdemes ellenőrizni az internet sávszélességet, és nem csak otthon, hanem a munkahelyen is. Ha ugyanis "bentre" kell dolgozni (például a munkahelyen lévő szerverhez vagy számítógéphez kell hozzáférni), akkor fontos, hogy mindkét oldalon kellően gyors legyen az internet. Fontos, hogy a munkahely ha egyszerre több munkatársat is "kiszolgál", akkor fokozottan fontos a nagy sebességű internet.

2. Legyen minden szükséges szoftver és adat a számítógépeden

Hiába van otthon egy számítógéped (vagy viszed haza a céges laptopot), ha azon nincsen rajta minden olyan szoftver, amikkel a cégnél szoktál dolgozni, bajban leszel. Ugyancsak problémát jelenthet, ha nincsenek nálad a munkádhoz szükséges fájlok (például dokumentumok, excel táblázatok).

3. Ellenőrizd, hogy hozzáférsz-e az emailjeidhez

Szintén fontos ellenőrizni, hogy az otthon használni kívánt számítógépről hozzáférsz-e a céges leveleidhez. Ha nem, akkor a cég informatikusával állíttasd be a hozzáférést (természetesen a céges szabályok és a GDPR előírások betartása mellett).

4. Ha szükséges, használj távoli asztalt, vagy VPN-t.

A távoli asztal szolgáltatással lehetőséged van otthonról bejelentkezni a munkahelyi számítógépedre úgy, hogy annak a képernyőjét lásd. A VPN szolgáltatással pedig a céges hálózatodra csatlakozhatsz rá otthonról (vagy bárhonnan), így elérheted a céges szervert, hálózaton tárolt fájlokat.

5. Mielőtt belevágsz, próbáld ki!

Mielőtt élesben nekikezdenél az otthoni munkának, mindenképp próbáld ki előtte, hogy minden szükséges funkció működik-e otthonról is, ne akkor kelljen kapkodni, amikor már élesben, határidőre kellene végezz a munkáddal, és akkor derül ki, ha valami nem működik.

Ha kérdésed van, segítünk!

Nagyon sok kérdés tisztázatlan még, például azt se tudjuk, hogy az oktatás egy időben zajlik-e minden gyerek számára? Ahol több gyerek van, ott emiatt több számítógépre is szükség van, vagy beoszthatják egymás közt időben elcsúsztatva? Mivel sok információ még hiányos így csak általánosságban tudtunk adni néhány tanácsot, hogyan készülhetsz fel az otthoni munkavégzésre, és a gyermek otthoni, digitális oktatására.

Ám ha konkrét technikai kérdésed van, akkor keress bennünket, és megpróbálunk segíteni. Természetesen most kivételesen lehetőleg ne személyesen, hanem emailben vagy telefonon vedd fel velünk a kapcsolatot:

Eszköz beszerzése: info@mastermind.hu, +36 (20) 2600 520

Technikai segítség nyújtás: szerviz@mastermind.hu, +36 (20) 559 1010

Munkaidőben állunk rendelkezésedre.

 

Te fel vagy készülve az otthoni munkára/iskolára?

Címkék: home-office home-school

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr1715523200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása