A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Az utóbbi években a mobilipar eléggé egy helyben topog. Oké, jöttek a teljes képernyős mobilok, az Apple bemutatta a valóban jól működő arcfelismerést, de ennek is már közel 3 éve.

Hogy csak a történelem ismétli önmagát, vagy a Samsung tényleg gurított egy nagyot, azt mindenki döntse el maga, de az tény, hogy az állóvíz megmozdult. Figyelj! 

Vége az egyhelyben toporgásnak?

Szóval igen, az elmúlt években komoly áttörés nem történt a mobilpiacon. Ha jól megnézzük, évek óta csak csiszolgatják a gyártók a meglévő technológiákat. Persze baromi sokat fejlődtek a kamerák, de alapvetően ugyanúgy csak fotózni és videózni tudunk velük, ahogy eddig is, csak csiszoltak a minőségen. Megnőttek a kijelzők, kisebbek lettek a kijelzők körüli kávák, de ezek mind-mind a meglévő technológiák finomítása, csiszolgatása.

Hogy az arcfelismerés? Ez is volt már évekkel ezelőtt, az Apple "mindössze" annyit csinált az iPhone X bemutatásával, hogy immár biztonságosan használható, és nem lehet átverni egy fényképpel, ahogyan a korábbi arcfelismerős rendszereket lehetett.

Persze nőtt az akkuk kapacitása, ezáltal az üzemidő. Gyorsabbak lettek a processzorok, mindeközben kevesebbet energiát igényeltek, és ezek tényleg fantasztikus dolgok, nem kis mérnöki teljesítmény, nem akarjuk lebecsülni ezeket. De valódi innováció nem igazán történt.

De jött a Samsungtól egy merész ötlet!

Aztán a Samsung gondolt egy nagyot (ahogyan a Huawei is), és kitalálták, hogy egy olyan telefont készítenek, amit össze lehet zárni. Ha jobban tetszik, akkor egy kettéhajtható tabletet. Igen, konkrétan az OLED kijelzőt lehet kettéhajtani. Aztán amikor bemutatták a Galaxy Fold-ot, akkor a tesztelési céllal kiadott előszériás modellekkel sok probléma adódott, elég nagy blama lett a vége. És persze időközben javította a Samsung a technológiát. Jellegét tekintve egyébént ez a telefon egy kicsit a régi Nokia kommunikátorokra emlékeztet.

Most pedig jött a Samsungtól egy másik összehajtható mobil, ami tényleg nagyon durva! Régen a butatelefonok idején igen elterjedt megoldás volt az összezárható-kinyitható telefon, főként talán a Motorola és a Samsung alkalmazta ezt a technológiát. És arra gondolt a Samsung, miért ne lehetne hosszantilag összehajtani egy okostelefont?

És nem csak gondoltak rá, meg is csinálták. Ami igazán különleges, hogy a kijelző előtt elvileg nem műanyag, hanem üveg lap van, és azt hajtogatják, a fene se érti, hogyan. De működik. A végeredmény pedig egy olyan telefon, amit ha kinyitsz, akkor egy kellően nagy kijelzőt kapsz, viszont összezárt állapotban kényelmesen elfér a zsebedben, hiszen egészen kicsi a telefon.

Természetesen ez a koncepció még rendkívül gyerekcipőben jár, ennek megfelelően borzasztóan drága, és bizonyára sok gyerekbetegséggel is küzdenek még az összehajtható okosmobilok. Ezzel együtt érdekes koncepció, és a akár megtetszik a piacnak és elterjed széles körben, akár nem, mindenképp elismerésre méltó, hogy van innováció, és próbálkoznak alapjaiban új ötletekkel a gyártók.

És mennyi az annyi?

Sok. Nagyon sok. A Samsung Galaxy Z Flip 535.900 Ft-ba kerül, míg a Samsung Galaxy Fold 694.900 Ft.

De igazából semmi jelentősége az árnak, mert ezek a modellek nem arról szólnak, hogy ezekből sokat kellene eladni. Ezek arról szólnak, hogy bemutatnak a világnak új koncepciókat, és megnézik, mennyire tetszik a vásárlóknak az új ötlet. Ha nagyon, akkor a volumen miatt az árak rohamosan csökkenni fognak, ha pedig nem, akkor a koncepció megy a levesbe, és gondolkodhatnak más ötleteken a gyártók.

 

Neked tetszik az összehajtható okostelefon ötlete?

Címkék: samsung okostelefon

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr9615509782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása