A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Minél több helyre engedjük be az életünkbe a számítógépet vagy internetre csatlakoztatott okos eszközöket, annál több biztonsági veszélynek tesszük ki magunkat.

Például a telefonod is folyamatosan "lehallgat", ha nem megfelelők a beállítások.

Mi az, hogy lehallgat?

A telefonod egy kitűnő "poloska", amellyel tökéletesen lehet hallgatózni. Gondolj csak bele, szinte mindig nálad van, van benne mikrofon (mellesleg kamera is), és szinte folyamatosan rendelkezik internet kapcsolattal. Innentől fogva az elvi lehetőség adott, hogy a készülék rögzítse a mikrofonon keresztül hallható hangokat, és továbbítsa interneten keresztül, de ugyanígy akár kameraképet, a telefonon tárolt fotót, vagy akár a készülék helyzetét is el tudja küldeni a telefonod.

Szóval az eszköz adott, innentől pedig csak idő kérdése volt, hogy egy-egy alkalmazás fejlesztő kihasználja-e az adott lehetőséget vagy sem. Elsősorban azok a cégek, amelyek abból élnek, hogy hirdetéseket adnak el, előszeretettel kihasználják ezeket az eszközöket. Hiszen a Google-nek és a Facebooknak érdeke, hogy Te rákattints egy hirdetésre (hiszen a hirdető cégtől ők a kattintás után kapnak pénzt, nem a megjelenés után), magyarán érdekük ezeknek a cégeknek, hogy minél inkább olyan hirdetéseket mutassanak Neked, amik Téged érdekelhetnek. Hisz ekkor nagyobb eséllyel kattintasz. Gondolj bele, a Google vagy a Facebook rendszerében hirdet egy ingatlaniroda és egy utazási iroda. Te épp nem szeretnél lakást vásárolni, de szeretnél télen síelni menni a családdal. Ha Neked ingatlanos hirdetéseket dobálna a telefonod, minimális eséllyel kattintanál rá, viszont ha fantasztikus síelős ajánlatokat, akkor ezek a hirdetések jóval érdekesebbek lennének számodra.

Így a hirdetési felület üzemeltetőinek (jellemzően Google és Facebook) elemi érdekük, hogy minél jobban tudják, mi érdekel Téged. Így hát kézenfekvő, hogy a telefonodon lévő alkalmazásaikkal figyeljék az érdeklődési köreidet. Például ha Chrome-ot használsz, akkor a Google figyeli, milyen weboldalakat nézel, hol töltesz több időt, mikre keresel a Google-ben. A Facebook is figyel, mikről beszélsz a Messengeren, milyen posztokra kattintasz, stb. És ne legyenek illúzióid, a társ alkalmazásaikkal is figyelnek. Pl a Google tulajdonában van a YouTube és a Gmail is, szóval amiket itt találnak rólad, azokat az információkat is összegyűjtik, ahogyan az Android is a Google-é, így a telefonodon történő dolgaidról is tudnak.

A Facebooknál ugyanez a helyzet. Övék az Instagram, a Messenger és a WhatsApp is, magyarán ők ezeket tudják figyelni. Még izgalmasabb, hogy mindkét óriás tud egy "trükköt", miszerint bármely weboldalra a fejlesztők elhelyezhetnek ún. követőkódokat, így amikor Te az adott weboldalon jársz, akkor a neved mellé kerül egy "bélyeg", hogy Te itt voltál. Például téli gumit nézegettél (ez lehet akár annyira pontos is, hogy konkrétan "megjegyzi", milyen méretben, milyen márkájú abroncsot). De nem rendelted meg. Innentől pedig az interneten számos helyen "véletlenül" pont gumiabroncs hirdetésekbe botlasz úton-útfélen. Sőt, konkrétan az a weboldal hirdet, amelyiket épp az imént nézted meg. És pont azt az abroncsot kínálja, amit néztél, ráadásul akciósan.

Szóval figyelik a szokásaidat, a kereséseidet, mindent. De hogy jön ide a lehallgatás? Egy ideje a Facebook is és a Google is elkezdte nem csak a fizikai felhasználói viselkedéseket elemezni, de az elhangzó beszédet is előszeretettel analizálják. Például az egyik ügyfelünk beszélt telefonon POS terminálról (amivel a bankkártyás fizetés történik), letették a telefont, megnyitotta a Facebookot, és lám? Máris POS terminálos hirdetésekkel találkozott. Pedig csak szóban beszéltek róla. De nem feltétlenül kell telefonálnod, lehet a telefon az asztalon is, úgy is képes hallgatózni.

Ez most komoly? Igen. De tehetsz ellene

Bármennyire is úgy tűnik, hogy ez egy sci-fi, nem az, és még csak nem is összeesküvés elmélet. Ez teljesen komoly, ráadásul törvényes is (bár azért előfordul, hogy kissé túl lépnek a törvényesség határain, nem véletlen, hogy a Facebook és a Google is szokott gigantikus bírságokat fizetni). Mégis az alkalmazások használata előtt el kell fogadni egy ún. felhasználási feltételeket, vagy ki minek nevezi. A lényeg, hogy a szolgáltató (pl. Facebook vagy Google) tájékoztat Téged, hogy a szolgáltatás igénybevételével Te elfogadod ezeket, és pont. Beleszólásod nincs, ha nem tetszik, ne használd a Facebookot, ne használd a Gmailt, a YouTube-ot, vagy a Google keresőjét.

Viszont a törvényhozókat is zavarja ez, és próbálják kordában tartani a két óriás céget, hogy ne élhessenek vissza erőfölényükkel, kényük-kedvük szerint felhasználva a felhasználói adatokat. Így például a mobilkészüléked úgy van megcsinálva, hogy a felhasználó tudja szabályozni, hogy mely alkalmazás mihez férhet hozzá és mihez nem. Például hiba van a telefonodban GPS, vagy például mikrofon, Te beállíthatod, hogy egy adott alkalmazás azt ne használhassa, míg egy másik igen.

Amikor egy új alkalmazást telepítesz, akkor ő meg is szokta kérdezni, hogy engedélyezed-e, hogy használja a GPS-t, vagy a kamerát, hozzáférhet-e a fotókhoz, stb. Általában viszont a felhasználók ilyenkor nagyvonalúan és egyszerűen rányomnak arra, hogy igen. Innentől pedig használni is fogja!

Érdemes átnézned a telefonodon lévő alkalmazások engedélyeit, és célszerű lenne mindegyik alkalmazásnak csak azt engedélyezni, amit valóban szükséges. Például a Facebooknak semmi szüksége nincs a bluetooth vagy a mikrofon használatára, és a helyzetedet is maximum akkor érdemes tudnia, amikor használod az alkalmazást.

Így csináld ha iPhone-t használsz

Ha iPhone-t használsz, akkor két lehetőséged van az adatvédelmi beállításokat megtenni. Az egyik, hogy a Beállítások menüben az Adatvédelem menüpontot választod, ahol kategóriákba rendezve láthatod, hogy minek a hozzáférését szabályozhatod, ha pedig rányomsz, akkor láthatod, hogy ahhoz melyik alkalmazás fér hozzá. Pl a Kamerát kiválasztva láthatod, hogy mely alkalmazásnak van engedélye a kamera elindítására.

A másik lehetőséged (és talán ez az átláthatóbb), hogy a Beállítások menüben tekerj legalulra, ahol láthatod a telefonodon lévő alkalmazások listáját. Ha bármelyikre rányomsz, akkor láthatod, hogy a kiválasztott alkalmazás mihez fér hozzá, és persze ki-be kapcsolgathatod a jogosultságokat. Itt szépen sorban végignézheted az összes alkalmazásodat, hogy melyik mihez fér hozzá, és értelemszerűen lekorlátozhatod a működést. Például térkép vagy navigációs szoftvernek egyértelműen szükséges a helyzetedhez hozzáférni, de nem sok köze van a fotóidhoz vagy a mikrofonodhoz (ha csak nem diktálással vezérled). Ugyanígy a Facebooknak sem igazán szükséges a mikrofon, és ha csak a Messengert nem használod hívásra, akkor annak sem.

Ha andoidos telefonod van

Androidos készülékeknél is szabályozhatod, hogy melyik alkalmazás mihez férhet hozzá. Itt is a Beállítások menüben kell kezdened, itt az Alkalmazások menüpontot válaszd, majd válassz ki egy alkalmazást, azon belül pedig menj az Engedélyek menüpontra. Itt pedig ki-be kapcsolgathatod, hogy a kiválasztott alkalmazás mihez férhet hozzá és mihez nem.

 

Érdemes körültekintően végignézni az összes alkalmazás engedélyeit, hiszen egyrészt a saját privát szférádat védheted így meg, másrészt pedig a telefonod erőforrásait is kíméled vele, hosszabb akku üzemidőt biztosítva neki.

 

Szánj egy kis időt az alkalmazások engedélyeinek kezelésére, megéri.

Címkék: google adatvédelem facebook iphone android adatbiztonság

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr9215262180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pcmentor · http://pcmentor.hu/ 2019.10.29. 17:02:10

Ezt én is vissza tudom igazolni, több ismerősöm is jelezte, hogy olyan reklámokat lát, amiről csak beszélgetett valakivel, soha nem keresett rá sehol sem.
süti beállítások módosítása