A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A Waze talán a legjobb közösségi navigációs alkalmazás, ami valós időben tájékoztat a balesetekről, úton található veszélyekről, rendőrségi ellenőrzésekről, traffipaxról, dugókról, stb. Ha kell, akkor pedig kerülő utakat is tervez, hogy ne kelljen dugóban ücsörögnöd feleslegesen. Mindig arra törekszik, hogy a lehető leggyorsabban érj a célállomáshoz. Írtunk már erről korábban, olvasd el.

Nemrégen viszont egy frissítést követően nem akart autópályára tervezni útvonalat, de ez mégsem hiba. Mutatjuk, mit csinálj!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Először hibának tűnt, de nem az

Egy decemberi frissítést követően a Waze nem akart autópályára engedni senkit. Mindenképp főútvonalakat keresett. Rutinos Waze-ezők egyből a beállításokba mentek, és megnézték, hogy véletlenül ki van kapcsolva a fizetős utakra való tervezés? Mert a Waze tudja, hogy melyik útvonalon kell fizetni úthasználati díjat, és melyiken nem. És ha azt kéred, hogy véletlenül ne tudj olyan útra keveredni, amiből később bírságod lehet, akkor ezt az opciót kikapcsolva csak olyan útvonalakra fog tervezni, ahol nincs útdíj. De hiába volt eddig engedélyezve a fizetős útszakaszok használata, hiába van most is bekapcsolva, a Waze akkor is kerüli ezeket az utakat.

Ok, akkor biztosan torlódás van a pályán, ezért nem akar arra vinni - gondolhatnánk. De nem, egyrészt torlódás csak rövid szakaszokon lehetséges, kizárt, hogy egy Nyíregyháza-Budapest szakaszon végig torlódás legyen.

Akkor bizonyára hibás a frissítés, majd kijavítják és pár nap múlva jön egy hibajavítás, aminél már minden rendben lesz. De nem, a Waze jól működik, csak egy apró változtatást hajtottak végre, és van egy kis teendőnk vele.

Állítsd be, hogy vásároltál autópálya matricát!

Ugyanis most már nem elég, hogy engedélyezed a fizetős utak használatát, külön be kell állítanod, hogy rendelkezel autópálya matricával. Ennek az az értelme, hogy itt megadhatód a megyei matricákat is (ha olyanod van), vagy kiválaszthatod az országos matricát is, illetve a külföldi úthasználati jogosultságokat is hozzáadhatod.

Ennek az az értelme, hogy eddig ha engedélyezve volt a fizetős utak használata, akkor simán tervezett mindenhová, ami fizetős, és nem foglalkozott azzal, hogy Te valóban vásároltál-e matricát az adott szakaszra, így viszont bajban lehettél. Pl. Neked van egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére szóló megyei éves bérleted, de épp Miskolcra akarsz menni, akkor eddig nyugodtan tervezett az M3-as és M31-es autópályára utat, most viszont a megyehatáron túlra nem fog engedni autópályán, csak ha Te megmondod neki, hogy bátran, mert van matricád oda is.

És persze ugyanez igaz a külföldi (pl. osztrák, szlovák) autópályákra is. Egyszóval a síelni indulók részére is fontos ez!

Hol állíthatod be?

Nyisd meg a Waze-t, majd bökj alul a keresés ikonra (vagy egyszerűen húzd el balról jobbra a képernyőt), majd a bal felül található fogaskerék ikonra kattints. Itt a vezetési beállítások résznél találhatod a Matricák/Engedélyek menüpontot, amin belül kiválaszthatod, hogy milyen megyékre van megvásárolva jogosultságod, vagy kiválaszthatod az országos matricát is (Vignette HU - E-matrica országos).

Ha külföldre utaznál, és az ottani úthasználati jogosultságot szeretnéd hozzáadni, akkor legalul az Összes megjelenítése gombra kattintva tudod kiválasztani a megfelelő jogosultságot.

Ha egy matricád lejárt, akkor ugyanebben a menüben felül a piros X-re kattintva egyszerűen törölheted a Waze-ből.

Innentől ahová megadtad, hogy van jogosultságod, oda fog tervezni útvonalat, máshová viszont nem - legalábbis fizetős szakaszokra nem.

 

Neked okozott már problémát a Waze új frissítése?

Címkék: waze navigációs rendszer

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr6914605396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása