A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Sokan dohányoznak otthon vagy az irodában számítógép mellett. A dohányzás ellen fellépni manapság divatos dolog, most mi mégis teljesen más megközelítésből beszélnénk kicsit a cigizés ellen.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mi a probléma a cigizéssel?

Mármint az egészségügyi problémákon túl, mert azt úgyis mindenki tudja, és ez nem is a mi szakterületünk. Viszont a cigaretta füstben lévő nikotin bejut minden apró résbe, így a számítógép belsejébe is. Egy idő után a vastagon lerakódott nikotin elszínezi az anyagokat, de ez nem csak esztétikai kérdés. Ugyanis az elszíneződés nem pusztán "rárakódásból" adódik, hiszen akkor lemosható, letörölhető lenne, hanem magát az anyagot járja át, marja meg. Mivel a számítógép alkatrészei használat során felmelegszenek majd lehűlnek, ezért ez a folyamat felgyorsul. A nikotin és egyéb anyagok ráégnek, beleégnek az alkatrészekbe.

Hosszú távon (rendkívül sok dohányzás esetén akár már rövidebb idő alatt is) ez megbízhatósági, működési problémákat is okozhat. A nikotin maró hatásának köszönhetően ezek a rendkívül érzékeny nyomtatott áramkörök (amik a számítógép belsejében találhatók) könnyen, vagy könnyebben megsérülhetnek, melyek javítása nem igazán megoldható, csak cseréje.

A por még tovább ront a helyzeten.

Korábban írtunk már arról, hogy milyen problémákat okoz, ha a számítógép belseje nagyon poros. A nikotinos felületen a por sokkal jobban megtapad, ezáltal a gép is jobban porosodik, valamint kitakarítani is sokkal nehezebb.

A korábbi cikkben megírt túlmelegedésen túl más problémákat is okozhat még a lerakódott por réteg. Míg a száraz por általában kontakt hibát okoz (vagyis az alkatrészek közötti érintkezés nem tökéletes), addig a nikotin-por keveréke akár zárlatot is okozhat. A kettő között nagy különbség van, ugyanis a kontakthiba egy szétszereléssel és tisztítással orvosolható (hiszen eltávolítjuk az érintkezési hibát okozó port, így a csatlakozók újra érintkezni fognak egymással), viszont a zárlat akár tönkre is tehet alkatrészeket az áramkörön. Persze előfordul, hogy ez nem történik meg, de ez már csak a szerencsén múlik.

Mi a megoldás?

Természetesen a fent leírtak nem csak a számítógépekre igazak, hanem ugyanígy a klíma, TV és egyéb elektronikai eszközökre is, hiszen azokban is hasonló áramkörök dolgoznak. Lehetőség szerint próbálj minél kevesebbet dohányozni ilyen készülékek mellett (főként zárt tér esetén), ám ha ezt nem tudod vagy nem akarod megtenni, akkor érdemes gyakrabban karbantartani a számítógépedet, és alaposan kitakaríttatni.

 

Te szoktál dohányozni a számítógéped mellett?

Címkék: számítógép túlmelegedés számítógép hűtés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr7414451622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása