A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Előfordul, hogy a számítógép elfelejti az órát és a dátumot (ezzel együtt pedig több más beállítást is, ami akár az operációs rendszer elindulását is megakadályozza.

A baj nem akkora, mint elsőre tűnik, de foglalkozni kell vele.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Miért felejti el?

A számítógépek alaplapján van egy 3 voltos elem, ami azért felelős, hogy áramtalanítás esetén is megmaradjanak ezek a beállítások. Sokan tévesen azt gondolják, hogy ez egy akkumulátor, de ez egy sima elem, ami nem tölthető.

Amikor a számítógép áram alatt van (be van dugva a konnektorba), akkor ez az elem nem dolgozik (így nem is merül). Azoknál a számítógépeknél, amelyeket rendszeresen áramtalanítanak (pl. lekapcsolják az elosztót) ez az elem gyorsabban lemerül.

Ha lemerült, akkor nem képes megtartani a beállításokat, és elveszíti a számítógép a dátum és óra beállításokat is. Előfordul, hogy a Windows sem indul el, ilyenkor általában egy fekete alapon fehér hiba értesítést láthatsz a képernyőn, és CMOS elnevezésű hibára utal. Egyébként ez a legtöbb esetben nem is hibajelzés, csak értesít az elem lemerüléséről, és az F1 gomb lenyomásával a számítógép továbblép.

Mit kell csinálni, és mennyibe kerül?

Ha ilyen problémába ütközöl, a legjobb, ha szakszervizhez fordulsz. Ugyan magát az elemet Te magad is kicserélheted, hiszen minimális szerelési munka szükséges hozzá, de egy szervizben egyúttal az elfelejtett beállításokat (ami több egy sima dátum és óra beállításnál) is visszaállítják. Egy jobb szervizben pedig ki is takarítják a gépedből a lerakódott port, ha szükséges, a processzor hűtőjét is karbantartják. Az egész ráadásul nem kerül többe 1-2 ezer forintnál, tehát nem biztos, hogy érdemes vele otthon kísérletezni.

 

Ha elfelejti a géped a dátumot, tudd, a baj nem nagy, de foglalkozni azért kell vele.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr7311670826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.09.05. 02:56:23

3V-os? Tuti? Az enyémben 1.5V-os van szerintem. Már amelyikben még van. Egy laptopot nemrég szedtem szét, abban nem láttam és szerintem a mini-ITX-es szerveremben sincs (tévedés joga fenntartva)

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2016.09.05. 16:36:26

@Hóhér az utolsó barátod: az esetek nagy többségében klasszikus 3V-os (CR2032 néven futó) lapos elem fut. (A 2032 egyébként 20 mm átmérőt és 3,2 mm vastagságot jelent, a 2016 és 2025-ös elem is ugyanezen szisztéma alapján csak vastagságban tér el, amúgy egyformának tűnnek, és egyaránt 3V-osak.)

Hosszú internetes kutatás során sikerült olyan alaplapra bukkanni, amiben más fajta gomb elem van, de ez ritka, élőben még nem találkoztunk ilyennel. Laptopoknál szokott lenni olyan "trükk", hogy a hagyományos elem "be van csomagolva", és egy kis csatlakozóval csatlakozik az alaplapra.

Illetve a MacBook-ok vannak úgy megcsinálva, hogy nincs külön elem, hanem a beépített akkumulátort használja a gép a beállítások megtartására is, és a hagyományos akku kiszerelésekor el is felejti a beállításokat.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.09.05. 20:23:21

@MasterMind Számítástechnika: hm... furcsa. Esküdni mertem volna rá, hogy 1.5V van az enyémen. Most megnéztem egy máshonnan származó, azonos elemmel, ez tényleg 3V... mindig tanulok valami újat. :)
süti beállítások módosítása