A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Az egyik legnagyobb probléma a sok okoskütyüvel, hogy mindegyik WiFi-n kell csatlakozzon az internethez. Míg jó tíz éve csak elvétve lehetett WiFi hálózatokkal találkozni, addig mára szinte minden háztartás része a WiFi, és mindenki egyre több WiFi-s eszközzel csatlakozik az internethez.

A probléma az, hogy a házak szerkezeti elemei árnyékolják a WiFi routerek jeleit, és a routertől néhány szobával arrébb bizony sokszor már semmilyen jel sincs.

De természetesen nem lenne ez a levél és ez a felvezető, ha megoldás nem létezne rá.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Nagyobb jel, hosszabb hatótáv

Logikus, hogy minél nagyobb jelerősséggel történik a sugárzás, annál nagyobb a hatótáv, de mivel a routerek jelerősségével nagy csodát nem tudunk művelni, ezért itt az egyedüli segítség a nagyobb antenna tud lenni. Egy nagyobb antenna tényleg nagyobb jelerősségre képes, de nagy csodát ne várj ettől, nem fogja megduplázni a jelerősséget, maximum 10-20%-ot dob hozzá.

Range Extender, avagy jel továbbító

Vannak olyan eszközök, amik kifejezetten WiFi jel erősítésére, továbbítására vannak kitalálva. Ezeket range extendernek hívjuk. A range extendert úgy kell beállítani, hogy csatlakozzon fel a meglévő WiFi hálózatunkra, majd a "befogott" jelet továbbítsák.A lényeg, hogy egy range extender csak annyi jelet tud továbbítani, amennyit fog. Tehát ha pl. a szélső szobáig nem ér el a WiFi, a középsőig viszont igen, akkor a range extendert ne a szélső szobába tedd (ott már nincs mit erősíteni), hanem a középsőbe. Így az ott megfogott jelet fogja továbbítani, ami a szélső szobában már biztosan fogható lesz.

Vannak kábeles megoldások is!

Még jobb megoldás, de ritkán van rá lehetőség, ha kábeles jelet tudunk továbbítani. Magyarán a range extender nem WiFi-n fogja meg a jelet amit továbbít, hanem kábeles kapcsolaton tökéletes jelet kap a routertől, és ezt a kábeles jelet WiFi jellé alakítja. Ez sokkal stabilabb és erősebb jel, mivel veszteség nélkül (legalábbis minimális veszteséggel) érkezik a bejövő jel.

Ez mindenképpen jobb megoldás, sőt itt az sem lényeg, hogy a range extender WiFi hatótávon belül legyen a fő routerhez képest, a nehézséget mindössze az jelenti, hogy a végpont és a router közé kábeles kapcsolat kell, ami a legtöbb esetben nem áll rendelkezésre, és sok esetben nehézkes volna utólag is kivitelezni.

Minden esetre a legjobb mindig a kábeles kapcsolat, így ha egy mód van rá, törekedj arra, de WiFi-vel sem lehetetlen megoldani nagyobb területek lefedését, csak több macerával és költséggel jár.

 

Az erő legyen Veled, és a routereddel.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr228801294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.06.12. 13:41:35

Érdemes pár dolgot tisztábatenni vagy feleslegesen koptatnám a billentyűzetet?

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.06.12. 13:56:52

@Hóhér az utolsó barátod:
Kicsit hamar ment el...
Szóval pár apróság ami kimaradt és sokan nincsenek tisztában vele.
Az antenna cseréje bizonyos esetekben eredményezhet egy hivatalos helyről érkező seggberúgást, mert túllépheted vele az engedélyezett jelerősséget. A router adóteljesítményének növelése sem biztos, hogy megoldás. Ennek két oka van. Az egyik, hogy az adóteljesítmény növelése a torzítást is növeli (lásd hifi hangfal - bizonyos hangerő felett torzan szólhat). A másik, fontosabb, hogy a kommunikáció kétirányú. Hiába látja a mobilod a buszmegállóból is a router jelét, ha az ő jele már nem jut el a routerig. Át akartam állni 5GHz-re, de a tőlem kb. 15m távolságban, három betonfalon túl lévő routerrel csak a notebookom tud kommunikálni.

A range extenderek meg... no ez kicsit homályos számomra, nem állíthatom, hogy igazam van, de... úgy tudom, a range extender nem használ kábelt. Ami kábeles, az AP (Access Point). Az extender wifin kommunikál, a routerrel azonos csatornán, ami egyrészt felezi a maximálisan elérhető sebességet, másrészt növeli a zajt, tovább rontva az amúgy sem rúl vidám helyzetet.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2016.06.13. 15:04:04

Az antennacsere természetesen csak akkor legális, ha az EU területén kereskedelembehozatali engedéllyel rendelkező antennáról van szó. Vannak távolkeletről rendelhető illegális megoldások, azok azonban természetesen nem legálisak. Valóban nem biztos, hogy megoldást jelent a nagyobb antenna, azért írtuk, hogy nagy csodát nem érdemes várni tőle, maximum egy minimális jelerősség növekedés várható.
Az 5 GHz sajnos hiába nagyobb sebességet tud, jóval kisebb hatótávra képes, mint a 2,4 GHz, szóval mindkét megoldás messze jár a tökéletestől (a szimultán 2,4 és 5 GHz nagyjából elfogadható, egymástól jó messzire eltolt csatornán).

A TP-Link és a Linksys range extenderjei is képesek kábelen fogott jelet továbbítani úgy, hogy mégis "lemásolják" az eredeti WiFi paramétereit, tehát kvázi kiterjesztik azt. Tényleg úgy működik, mint egy AP, ezt jól mondod, de mivel azonos csatornán szór, ezért mégiscsak kiterjeszti az eredeti WiFi hálózatot. Megfelelő eszköz segítségével még szakadás sincs egyik WiFi bázisról a másikra váltáskor. Az Apple Airport Express routerei ha egy hálózatba vannak kötve, akkor kifejezetten szeretik, ha kábeles kapcsolat van köztük, levadásszák a fő router WiFi beállítasait, és mindegyik végpont "ugyanazt" a jelet lövi.

Persze, a több kütyü több interferenciával jár (mellesleg akik a sok rádiohullámtól egészségügyileg is tartanak, azoknak még rosszabb hír, hogy mégtöbb a rádiohullám), de jól elhelyezve ezeket mégis így lehet csak nagy területet belőni úgy, hogy mindenhol megfelelő jelerősség legyen. Egy 300 nm+-os 2 szintes családiházat pl. 1 Airport Extreme és 2 Express volt képes megfelelő szinten besugározni, de a terasz részhez igazság szerint jó volna még egy Express.

Akármennyire is nem rózsás a helyzet, sok más megoldás nincs. Marad a kábeles kapcsolat, amit még TV-nél, asztali gépnél meg is lehet oldani, de táblagépeknél egy okostelefonoknál nem igazán.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.06.13. 16:40:08

@MasterMind Számítástechnika: "range extender" - van egy régebbi, de elég jó, 2.4GHz-es routerem, ő "a" router. Vettem később egy tplinket, ami tud 2.4 és 5GHz-et is, habár minden tekintetben elmarad a régitől (kivéve a memóriát és a CPU-t), így routernek, ebben a környezetben már alkalmatlan volt. Leraktam magam mellé a szobába, beállítottam kliensnek, hogy ő kapcsolódjon 2.4-en a másik routerhez, miközben 5GHz-en AP-ként kiszolgálja a mobilt és a notebookot. Egész jól működött és nem járt jelentős sebességcsökkenéssel, mivel két rádiót használ. :)

-------------------------
Totál off: ti ugye kereskedők vagytok? Nem tartotok véletlenül 2.5"-os WD RED hdd-t?
(2.5"-t, nem 3.5"-t!)

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2016.06.14. 16:07:42

@Hóhér az utolsó barátod: készleten nincs ilyen, de rendelésre akár. 1 TB-os bruttó 24.990 Ft-ért. Személyesen Nyíregyházán (csütörtökre), vagy futárral küldve az országban bárhová (péntekre).

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.06.14. 21:26:43

@MasterMind Számítástechnika: nem venni akarok, csak kíváncsiskodni szeretnék. Rengetegen árulják, de a többség két év garanciával, a gyártó által vállalt három helyett. Keresek valakit, aki meg tudja mondani, hogy miért van az a mínusz egy év. Odáig tiszta, hogy a beszállító ennyivel adja, de ennek kell, hogy legyen valami oka.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2016.06.15. 09:10:10

@Hóhér az utolsó barátod: ha gyors választ szeretnél, privátban megírom, ha ráér vasárnapig, akkor erről fog szólni a következő bejegyzés. Adtál egy jó témát :)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.06.15. 09:31:02

@MasterMind Számítástechnika:
:)
Az adatlapomon elvileg tudsz küldeni, de kibírom a poszt megjelenéséig, mert vagy szállítják ma három évvel, amit megrendeltem, vagy megoldom másképp a nas funkciót.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2016.06.15. 09:33:53

@Hóhér az utolsó barátod:
:)

akkor vasárnap megtudod a választ. Minden estre van, aki "trükkből", okoskodásból ad kevesebbet, van, aki tévedésből.
süti beállítások módosítása