A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Az Apple-t mindenki ismeri, hisz ki ne hallott volna már az iPhone-ról, iPad-ről vagy a MacBook-ról. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy az Apple a routerek piacán is jelen van.

Természetesen az Apple nem volna Apple, ha nem tudna valami olyat az ő routerük, amit más nem. Nézzük, miben más egy Apple router!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Nagyon egyszerű beállítás

Az Apple mindig is híres volt arról, hogy az eszközeit egyszerű kezelni, beállítani. Az Apple nem szereti bonyolítani a dolgokat, és ez a routereinél is így van. Tény, hogy a legegyszerűbben valamilyen Apple eszközről tudod beállítani, de a Windows alá is van hozzá egy kis program. AirPort Utility a neve.

Egyszerűen semmi mást nem kell tenni, mint elindítani az AirPort Utility-t (Mac-eseknek automatikusan elindul, amint egy új Apple routert lát a környezetben a gép), rácsatlakozni az új Apple router-re, és végigmenni a varázslón. Olyan egyszerű kérdéseket kell megválaszolni, mint például új hálózatot szeretnél létrehozni, meglévő hálózatot szeretnél kibővíteni (nagyobb területen van szükséged WiFi lefedettségre), vagy pedig egy már meglévő eszközödet cseréled újabbra.

A varázsló egyébként segít, és feltérképezi a teljes hálózatodat, így magától javaslatot tesz arra, hogy melyik opció a legvalószínűbb. Néhány perc alatt beállítható a hálózat, és már működik is minden. Ha finomhangolni szeretné valaki a router beállításait, akkor ugyanígy az AirPort Utility szoftveren keresztül lehet szerkeszteni a részletes beállításokat, port átirányításokat és egyéb funkciókat.

Design

A másik, amiben az Apple mindig is kimagasló volt, az a nagyszerű design. A routereket alapvetően el szokta rejteni az ember, de az Apple routerei nyugodtan szem előtt maradhatnak.

Szoftverfrissítés akár egy iPhone-ról

A routerek vezérlő szoftvereit firmware-nek hívják. Minden gyártó ad ki frissítéseket ezekből a firmware-ekből, ezek általában stabilitást növelnek vagy biztonsági hibákat javítanak ki. De a legtöbb gyártónál bonyolult a frissítés, hiszen a gyártó oldaláról magadnak kell letölteni a pontosan megfelelő változatú firmware-t, majd egy webes felületre be kell jelentkezned, ahol a frissítést elvégezheted. Fogadjunk, hogy sosem csináltad még meg a saját routereden!

Na nem így az Apple-nél. Egyszerűen szól az AirPort Utility, hogy egy új frissítés érkezett a routerhez, és ha szeretnéd telepíteni, akkor rákattintasz a frissítés gombra, néhány perc múlva pedig újraindul a router a friss szoftverrel. És ezt egy iPhone-ról is elvégezheted, tényleg ennyire egyszerű.

Több WiFi pont, egy hálózat

Ahogy már a beállítási lehetőségek egyszerűségénél is említettük, van olyan opció, hogy hálózat kiterjesztése. Ezzel a módszerrel több Apple routert is összefűzhetsz egy hálózatként, így a ház különböző pontjaira szétszórva biztosíthatsz megfelelő WiFi lefedettséget a ház teljes területére.

AirPlay, avagy zenehallgatás vezeték nélkül

A fenti tulajdonságokat a hagyományos routerek is tudják, csak sokkal bonyolultabban, mint az Apple megoldása. Ezt viszont csak az Apple tudja! A router hátulján (AirPort Express modell esetén) egy jack csatlakozó található (ami analóg és digitális, optikai jelet is egyaránt ad). Ide csatlakoztathatod pl. a házimozi erősítődet, vagy bármilyen hangfalat.

Ezt követően bármely Apple készülékedről, vagy pedig a Windows-os iTunes-ból zenelejátszáskor kiválaszthatod, hogy a zene ne a készülékeden szóljon, hanem a router-hez csatlakoztatott hangfalakon. Ezt hívják AirPlay technológiának.

Ha egy kiterjesztett, több routerből álló hálózatod van, és a többi routerhez is van csatlakoztatva hangfal, akkor kiválaszthatod, melyik hangfalon szóljon a zene. Természetesen mindegy, hogy a készüléked ténylegesen melyik routerhez is csatlakozik, az egész hálózat összes eszközét eléred.

És mit csinálj, ha nem akarod, hogy más is tudjon zenét lejátszani a hangfaladon? Jelszóval védheted az AirPlay csatornáidat, de egyszerűen készíthetsz vendég hálózatot is a vendégek számára, akik így internetezni tudnak, de a belső hálózatodhoz nem férnek hozzá.

Mennyibe kerül? Drága.

Természetesen drágák az Apple routerei, nem is lehetnének olcsók. Alapvetően 3 féle routert kínál az Apple, ezek közül lehet választani.

Fő routerként az AirPort Extreme vagy a Time Capsule néven futó router javasolt, míg kiegészítő routerként az AirPort Express. Az AirPlay audio csatlakozót viszont csak az Express-en találod meg. Az Extreme egy nagyobb teljesítményű router, míg a Time Capsule ugyanazt nyújtja mint az Extreme, csak van benne háttértároló is, amire biztonsági mentéseket készíthet a Mac.

Kisebb házakhoz, kis területekhez elegendő lehet egyébként egy sima Express is, az Extreme tényleg inkább a nagyobb házakhoz és a több routerből álló hálózatoknál lehet indokolt.

És akkor az árak:

AirPort Express: 34.990 Ft

AirPort Extreme: 69.990 Ft

Time Capsule 2TB: 104.990 Ft

Time Capsule 3TB: 139.990 Ft

 

Igen, tudjuk, hogy drágák az Apple routerei. De innovatívak, és ha a csúcsminőségre van szükséged, akkor bátran ajánljuk Neked.

Címkék: router apple router apple airport apple airplay

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr18693110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása