A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Itt van a nyakunkon a ballagási időszak, jönnek az érettségik, és a továbbtanulás időszaka. Sűrű időszak ez az érintetteknek, és manapság egy főiskola/egyetem szinte elvégezhetetlen laptop nélkül.

Az elmúlt hetekben a legtöbb ügyfelünk laptop vásárlás témájában érdeklődött nálunk.

Van ismerősöd, aki ballag? Küldd el neki ezt a levelet, örülni fog neki!

Segítünk, hogy milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani a megfelelő típust.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Kezdjük a külsőségekkel!

Külső vonatkozásában egyrészt a méret, másrészt a szín, harmadrészt pedig az anyagválasztás lehet kérdéses.

Az általános méret a 15,6", ami egy jól bevált méret, nem véletlen, hogy ez terjedt el leginkább. Ám ha sokat lesz hordozva a gép (márpedig egy egyetemista várhatóan elég sokat hordozza a gépet), akkor nem mindegy a súly. A nagyobb méret nagyobb súllyal jár, szóval lehet, hogy célszerűbb egy kicsit kisebb gépett választani, mondjuk 13,3-14" körülit. Ezek kisebb, kompaktabb gépek és a súlyuk is kisebb, de a kijelzőjük is, ami tervezéssel foglalkozóknak közel sem ideális. Szóval ha műszaki pályára megy valaki, akkor ott még a 15,6" is lehet, hogy kevés, és érdemesebb egy 17"-os "óriáslaptopot" vásárolni. Egyéni dolog, hogy ki melyik méretet szereti leginkább, de ez egy nagyon fontos kérdés, később ezen változtatni nem lehet.

A szín inkább csak azért lényeges, hogy tényleg tetsszen a gép a felhasználójának. A legtöbb méretben és felszereltségben elérhetők különféle színek, de ebben szükség esetén azért érdemes kompromisszumot kötni, ennél fontosabb dolgok is vannak.

Anyagválasztás terén viszont más a helyzet. Sok laptop minden burkolata műanyag, míg az igazán csúcs szériás gépek kizárólag fém (sőt akár szénszál) házból készülnek. Ezek ugyan drágábbak,  de hosszútávon sokkal strapabíróbbak a műanyag vázas gépeknél. A műanyag gépek sem elvetendők, de azt tudd, a fém és a szénszál tartósabb.

Gyorsaság

Persze sosem lehet elég gyors egy számítógép, de mivel a teljesítmény az, ami leginkább befolyásolja egy számítógép árát, ezért érdemes a megfelelő egyensúlyt megtalálni az ár és a teljesítmény között.

A teljesítmény alatt a processzor, memória és videokártya hármasát kell érteni, de negyediknek ide lehetne sorolni a háttértároló sebességét is - de erre még visszatérünk külön is.

AMD processzorral szerelt laptopot egyáltalán nem javaslunk, mivel a hőtermelésük jóval nagyobb az Intel processzoraihoz képest, és a nem megfelelő hűtés miatt rövidebb a várható életciklusa egy AMD-s laptopnak.

Az Intel processzorait 5-6 szintre sorolhatjuk: Celeron vagy Atom processzorok, több magos Pentium processzorok, i3, i5 és i7 processzorok és mostanában jelentek meg az M-es processzorok. A belépő, vagyis a Celeron/Atom processzorral szerelt gépek megvásárlását semmiképpen sem javasoljuk, a Pentium processzoros gépeket csak humán irányba tanulóknak, de oda is kompromisszummal. Ha megfelelően jól működő gépet szeretnél, akkor legalább i3-as processzorral szerelt gépet válassz, ha pedig tervező szoftverek futtatása is várható a gépen, akkor i5 vagy i7 a megfelelő választás.

A memória terén egyszerűbb a helyzet, manapság a 4GB már a minimum (ennél kevesebb memóriával véletlenül se vegyél semmilyen célra számítógépet), i5 vagy i7-es processzor mellé már javasolt lehet a 8GB memória, de csak akkor, ha tényleg erős gépigényű tervező szoftverek fognak futni a gépen.

Videokártyák terén két kategóriát kell elkülöníteni. Az egyik az ún. integrált videokártya, a másik az ún. dedikált videokártya. Az integrált videokártya azt jelenti, hogy a központi processzor végzi el a grafikus megjelenítés feldolgozását is, és ehhez a központi memóirát használja, ezáltal valamelyest erőforrást vesz el a többi folyamattól. Integrált videokártyával kisebb teljesítmény érhető el. A dedikált videokártyák külön videochippel rendelkeznek, külön grafikus processzorral és külön memóriával, így a rendszer központi erőforrását nem használják, ezáltal a többi folyamat kiszolgálása elől nem vesz el erőforrást. Így gyorsabb a gép. A dedikált videokártyára azonban csak akkor van tényleg szükség, ha tervezésre, vagy grafikai feldatatokra lesz használva a számítógép.

Tárhely - HDD vagy SSD?

Ahogy az előző fejezetben említettük, a háttértároló sebessége is nagy befolyással bír a rendszer egészének a sebességére. Nincs is ezen vita, a képlet egyszerű: az adat, amit a számítógépnek fel kell dolgoznia, a háttértárolón van tárolva. Ha az adat kiolvasása lassú, akkor a teljes folyamat sem tud gyors lenni.

Két féle háttértárolót különböztethetünk meg, az egyik a hagyományos merevlemez, a másik pedig az ún SSD meghajtó, ami egy memóriachip alapú háttértároló. Mivel az SSD meghajtóban nincs semmilyen forgó-mozgó alkatrész, ezért jelentősen gyorsabb, mint a hagyományos merevlemez. Ez a "jelentősen" nem néhány százalékot jelent, hanem legalább 4-5-szörös sebességet, de a leggyorsabb SSD-k kb. 15-ször gyorsabbak, mint a leggyorsabb merevlemezek.

Így hát egyértelmű a helyzet, ha szükség van a nagy teljesítményre, akkor SSD meghajtóval szerelt gépet kell vásárolni. Az i3-as kategória az utolsó, ahol még elmegy a hagyományos merevlemez - bár itt is célszerűbb már SSD meghajtót használni. Egy i5-ös vagy i7-es gépnél viszont kötelező, anélkül szinte semmivel se lesz gyorsabb a gép egy i3-ashoz képest.

A tárhely méretét érdemes egyéni felhasználási szokások alapján meghatározni. SSD meghajtóból minimum 120GB-os az elvárás, de ideálisabb választás a 240GB, míg hagyományos merevlemezből 500GB alatti kapacitással már nincs merevlemez, és nem ritka a dupla ekkora 1TB-ossal szerelt gép sem.

Márka

Hogy melyik márkát válaszd? Ha van korábbi tapasztalatod, akkor bátran dönts az alapján. Amelyik bevált, válaszd azt, vagy amelyik nagyon nem vált be, azt mellőzd.

De ha nagyon mondanunk kellene egy "javasolt márkák" listáját, akkor íme (a teljesség igénye nélkül): Acer, Apple, ASUS, Dell, HP, Lenovo, Toshiba. A felsorolás nem egyfajta sorrend, szándékosan ABC sorrendben írtuk őket.

Garancia

A legtöbb gépre 2 év garanciát vállalnak a gyártók, de a Dell például legalább 3 évet ad. A garanciális ügyintézés módja is nagyon hasonló, hibabejelentést követően futár jön a gépért, és javítás után futár viszi házhoz a laptopot.

A Dell egyébként tipikusan 10-15%-kal drágább, mint egy hasonló tudású Acer, ASUS vagy Lenovo gép, tehát a +1 év garanciának is ára van.

Extrák

A felsőbb kategóriákban aztán előjöhetnek olyan extrák is, mint a billentyűzet világítás, vagy az extra hosszú akku üzemidő (akár 8-10 óra) és hasonlók. Ezek már igazán nem létszükségletek egy egyetemista számára, és tényleg csak a drága gépeknél érhetők el, de szerethető apróságok.

 

Kissé tömény volt ez a levél, de reméljük így jobban átlátod, milyen szempontokat kell figyelembe venni egy laptop vásárlásnál.

 

Ha további segítséget szeretnél, akkor keresd kollégáinkat! 

Címkék: notebook laptop laptop vásárlás notebook vásárlás számítógép vásárlás

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr588658080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.04.25. 12:02:30

"Érdemes elolvasni ezt a levelet?"
Ez már sokszor feltűnt. Miért van ott minden poszt elején? Nem link, nincs mellette magyarázat, hogy kinek érdemes... szóval miért?

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2016.04.25. 16:21:08

@Hóhér az utolsó barátod: Mi nem világos ezen?

Van egy cím, és egy bevezető. Elég egyértelmű, hogy "kinek" szól az "érdemes...?" kérdés. Azoknak, akik továbbtanulni készülnek, és laptop vásárlás előtt állnak.

Van egy mondat:
Segítünk, hogy milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani a megfelelő típust.

Majd egy kérdés, hogy érdemes-e elolvasni.

Nem tudom ezen mi nem érhető vagy világos. Aki erre azt mondja magában, hogy igen, érdemes, érdekel a téma, az görget és olvas. Aki azt, hogy nem, az elkattint.

Nem értem a kérdésedet vagy azt, hogy miért akadsz ezen fenn. Bár úgy hiszem ezek után, hogy számodra nem volt érdemes elolvasni a cikket, és ezért nem érted, miért kérdezzük. Vagy passz.

Mindegy is, mi így írjuk a posztjainkat, és ezen nem is akarunk változtatni.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.04.25. 16:32:48

@MasterMind Számítástechnika:
hát nem ez az első dolog amit nem értetek... és tartok tőle, nem is az utolsó. Na mindegy, végülis magánügy.
süti beállítások módosítása