A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A legelterjedtebb Apple termék természetesen az iPhone, de a számítógépei már jóval kevésbé ismertek (Magyarországon). Ennek következtében nem igazán ismerik az emberek, és nem is tudják, hogy milyen előnyei vannak, miért van az, hogy az ezeket használó felhasználók ódákat zengenek róla, és soha az életben nem akarnak újra Windows-os gépet használni, stb.

Ha egy mondattal akarnám megfogalmazni, akkor azt mondanám, hogy az Apple maga a nirvána, vagyis a teljes béke és nyugodtság állapota, avagy "a szenvedés állapotától való megszabadulás" (Wikipédia).

De miért? A mai levelünkből megtudod!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Induljunk a kályhától

Alapvető különbség az Apple és egy egyéb gyártók felfogása között, hogy az Apple saját maga fejleszti a hardvert is és a szoftvert is, így biztosítva a maximális kompatibilitást és harmóniát. Ezzel szemben a többi gyártó csak hardvert készít, a Microsoft pedig olyan operációs rendszert, aminek jóformán bármilyen gépen el kell futnia. Természetesen így jóval több a hibalehetőség és kevésbé lehet optimalizálni a hardver és szoftver párost. Az Apple egykori alapítója Steve Jobs szentül hitt ebben a koncepcióban, és semmi esetre sem akarta feladni ezen hitét. Azt mondta, hogy a hardver és a szoftver egy közös egységet kell alkosson, és ezek egymás elválaszthatatlan részei kell legyenek.

Ennek eredménye az, hogy az Apple termékei stabilabbak tudnak lenni, valamint ugyanolyan teljesítményű hardveren is jóval gyorsabbak, mint a rivális gyártók termékei, ráadásul kevesebb energiát fogyasztanak. Ha például egy Apple MacBook-ra feltelepítünk egy Windows 7-et (igen, ez lehetséges gond nélkül), akkor az akkumulátor jóval kevesebb ideig fogja bírni (akár 2 órával kevesebb ideig), mint ugyanaz a gép az Apple saját operációs rendszerével, a Macintosh-sal. Ráadásul a Mac még gyorsabban is fog működni, mint ugyanazon a gépen a Windows.

Az igazán nagy előnyt viszont az jelenti, ha a telefonod is Apple és a számítógéped is (ha van táblagéped, az is). Ilyenkor az egymással való együttműködés az, ami igazán lenyűgöző. Nézzük röviden, csak 1-1 mondatban felsorolva, miket is nyújt az Apple, amit más gyártó nem.

Előnyök röviden. Tényleg röviden.

  • A számítógépeden kezelheted az SMS üzeneteket, fogadhatok őket, válaszolhatsz rájuk, újakat írhatsz.
  • A számítógépeden intézheted telefonhívásaidatis, akár videóhívásaidat (Facetime), akár sima hanghívást. Akár kimenő, akár bejövő hívásokat.
  • Rendezd a fotóidat albumokba a számítógépeden, és ugyanúgy lesz a telefonodon, táblagépeden is. Automatikusan.
  • Készíts fotót a telefonoddal, és nézd meg azonnal a számítógépeden vagy táblagépeden.
  • A fotómegosztás segítségével létrehozhatsz megosztott mappákat, és megadhatod, mely ismerőseid láthassák (vagy tudjanak hozzáadni fotókat). Amely fotót beteszed ebbe a mappába, azt azonnal megkapja az összes megjelölt ismerősöd.
  • A telefonodban tárolt kontaktok (névjegyek) elérhetők a számítógépeden és a táblagépeden is, így akár a levelezőprogramod is tudja használni azt.
  • Ha használod az Apple Kulcskarika funkcióját, akkor bármelyik eszközödön elmentett jelszavak a többi készülékeden is automatikusan tárolva lesznek. Így pl. ahová vala csatlakoztál a telefonoddal WiFi hálózatra, oda a laptopod akkor is automatikusan csatlakozik, ha még akkor viszed oda először.
  • Automatikusan szinkronizált naptár, emlékeztető és jegyzet a készülékeid között.
  • A számítógéped zenelejátszója teljes szinkronban tartja a zenéidet a telefonoddal és a táblagépeddel.
  • Rendszer szinten van beépített LinkedIn, Facebook, Twitter és számos egyéb kliens, így az okostelefonokhoz hasonlóan egyszerű megosztani bármilyen képet vagy videót a közösségi oldalakon.
  • A Hand-off néven futó funkció lehetőséget biztosít arra, hogy bármikor átválts egyik eszközödről a másikra. Ha például internetezel a számítógépeden, akkor egy érintéssel bármikor folytathatod azt a telefonodon vagy táblagépeden, pontosan ott, ahol jártál (az adott sorhoz fog gördülni a kép).
  • Ugyancsak a Hand-off funkció segítségével lehetséges, hogy egy email gépelését is át tudod adni, ha például a telefonon kezdtél el írni, de közben odaértél a számítógépedhez, akkor nem kell újra kezdened, csak befejezned azt.
  • Beépített biztonsági mentés asszisztens van a számítógépekben, ami folyamatosan menti a változásokat, és időgépként működik, vagyis bármikor megadhatsz egy korábbi időpillanatot, és az akkori fájljaidat fogod megkapni, az akkori változatukban (tehát az időközben ugyanazt a fájlt frissítetted, akkor a korábbi változatot fogod viszont látni).
  • Több asztalod is lehet, vagyis nem csak több ablakban tudsz dolgozni (ahogyan a Windows-ban is), hanem egyszerre több asztalon is, és eldöntheted, mely program melyik asztalon nyíljon meg. Az asztalok között nagyon könnyen és gyorsan válthatsz.
  • Mindennél jobban és gyorsabban működő gyorskereső (Spotlight). Kezdj beírni bármilyen szövegrészt, és azonnal megkapod a találatokat, legyen egy email mellékletében, vagy egy sms üzenetben, netán korábban megtekintett weboldalon megtalálható. Innen egy kattintás és máris előtted lesz a kívánt tartalom.
  • Szintén mindennél jobban működő touch pad a laptopokon. Nem csak rendkívül nagy méretű, de a felületet is egy speciális üveg, amin könnyedén csúszik az ember ujja, és nagyon jó az érzékenysége is. A többujjas gesztusvezérlések itt valóban jól is működnek (az Apple találta ki ezeket), ráadásul szintén Apple szabadalom a legújabb force-touch megoldás, ami azt jelenti, hogy érzékeli, hogy mekkora erővel nyomod le a touch pad-et, és ennek megfelelően több egyéb funkciót is tud. Annyira jó, hogy én személy szerint a hagyományos egérhez hetekig hozzá sem nyúlok, pedig ott van a gép mellett.
  • Szoftver frissítés adatvesztés nélkül. Ha megjelenik egy új operációs rendszer, akkor a Windows esetében újra kell telepíteni azt, ehhez pedig le kell menteni az adatokat, majd visszamásolni, sőt még a szoftvereket is egyenként kell telepíteni. Az Apple-nél ilyen nincs, egyszerűen csak frissíteni kell a rendszert és minden megy tovább a régiben.
  • diktálás és beszéd funkció egészen használhatóan működik és tud magyarul is. Diktáláskor ugyan előfordul hiba, de felolvasáskor még a hangsúlyokra is figyel, tehát sok esetben nem kell végigolvasnod egy szöveget, hanem meghallgathatod, mint egy hangoskönyvet.
  • Gyakorlatilag nincs vírus. Ez teljesen nem igaz, mert ugyan létezik, de annyira minimális, hogy vírusirtó nélkül is bátran használható a gép, és nem lesz vele gond.

Hátránya is van?

Persze, tökéletes semmi sem lehet. A legnagyobb hátránya az, hogy előfordulnak olyan felhasználói szoftverek (főként számlázó programok, vállalatirányítási rendszerek), amelyek csak Windows-on működnek,azokat pedig nem lehet feltelepíteni a Macintosh-ra. Alternatív megoldás persze létezik, a Mac alá is lehet Windows-t telepíteni, és úgy arra a szükséges prgramot, de ez tényleg szükség megoldás.

A másik hátrány, hogy a megszokott Windows-os felülettől eltérő a Mac, és Android felhasználók számára is furcsa lesz az iOS, de ez csak néhány hét megszokást igényel, és utána már otthonosan fogsz mozogni az új rendszerben is.

A harmadik hátrány pedig egyértelműen az ára. Ugyan azt már kiveséztük, hogy ha prémium kategóriás konkurens terméket nézünk, akkor az is annyiba fog kerülni mint az Apple termékei, ám amíg konkurens termék kapható alacsonyabb kategóriában töredék áron is, addig Apple terméket nem találsz az alsó kategóriában.

 

Ha megengedheted magadnak az Apple árait, akkor bátran próbáld ki a termékeit, hogy megtapasztald milyen "a szenvedés állapotától való megszabadulás", vagyis a nirvána. Nálunk kipróbálhatod.

Címkék: windows apple macbook iphone ipad ios

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr87619038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása