A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Mindennapos dolog, hogy pendrive-ot, külső merevlemezt vagy egyéb adathordozót használunk. Azonban ha ezeket nem állítod le megfelelően mielőtt kihúznád a gépből, az komoly károkat okozhat.

Megnézzük, hogy hogyan szabályos az eltávolítás, és miért szükséges ez.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Hogyan szabályos?

Az USB aljzat elektromos feszültséggel is ellátja a bedugott eszközöket, nem csak adatkapcsolatot hoz létre. Ahogyan egy számítógépnek sem egészséges ha hirtelen megszűnteted az áramellátását és úgy állítod le, úgy a pendrive vagy USB-s merevlemez sem szereti ha működés közben kihúzzák az USB-ből.

A szabályos leállítás úgy történik, ha előtte az operációs rendszerben kiadod a leállítás parancsot, így az szépen leválasztja az eszközt, megszűnteti az elektromos áramellátást, és ezt követően távolítod el az eszközt az USB csatlakozóból.

Windows-os felhasználók ehhez kattintsanak az óra melletti kiadást jelző - egy USB-t és egy zöld pipát ábrázoló - kis ikonra, majd a felugró listából válaszd ki az eltávolítani kívánt eszközt, és kattints rá. Pár másodperc múlva ki fogja írni, hogy az eltávolítás mostmár biztonságos, ezt követően már nyugodtan kihúzhatod.

Mac felhasználóknál egyszerűbb a helyzet, itt a meghajtó ikonjára (az asztalon megtalálható) jobb gombbal kattintva feljön egy menü, kattints a "kiadás" gombra. Amikor eltűnik az asztalról a meghajtó ikonja, utána kihúzhatod a pendrive-ot.

Mit okoz, ha nem távolítod el szabályosan?

Az esetek nagy részében semmi gondot nem jelent, ha szabálytalanul távolítod el az USB-s eszközödet,ám mégis előfordulhat, hogy megsérül a rajta tárolt fájlrendszer, így pedig olvashatatlanná válhatnak a rajta tárolt adatok.

USB-s merevlemez esetében akár fizikai sérülés is történhet, hiszen a merevlemez működése közben akár 5400-as fordulatszámmal is foroghat a lemez, és ha hirtelen megszűnik az áramellátás, akkor az olvasó fej könnyen "ráeshet" a lemezre, azon fizikai sérülést okozva. Ez esetben nem csak az adatok kerülnek veszélybe, hanem maga az eszköz is. Szabályos leállítás esetén a számítógép a fejet oldalsó helyzetbe állítja, a lemez forgását pedig leállítja.

Miért nem engedi szabályosan leállítani?

Előfordul, hogy szabályosan szeretnéd leállítani, mégsem sikerül. Ez azért van, mert a háttérben használatban van az eszköz, így előbb szűntesd meg a használatot.

Mi lehet ilyen? Például nyitva lévő dokumentum, vagy másolás folyik a háttérben, netán csak meg van nyitva a fájl lista.

 

Távolítsd el szabályosan az USB-s adathordozóidat!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr927444422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.10. 12:24:05

Ezeket a khm... dolgokat hol olvastad?
Az egyetlen valós veszély, hogy ha nem a szabályos módon távolítod el az usb-s perifériákat, akkor a félbeszakadó írás miatt adatvesztés történik.
Ha egy áramtalanítás fizikai sérülést okozhatna egy modern hdd-nak... hát az nagy baj lenne.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2015.05.11. 07:46:10

@pythonozok: Sajnos nem csak ez a valós veszély. Szervizünkben volt már olyan pendrive, amit rendszeresen úgy távolítottak el, hogy nem állították le előtte szabályosan, és nem csak a fájlok sérültek meg rajta, hanem a pendrive zárlatos lett és menthetetlenné vált. És így megsérült merevlemezzel is találkoztunk már, bár tény, hogy ezeket elektronika védi a hasonló sérülésektől, mégis néha előfordul. Főként azoknál a típusoknál nagyobb a kockázat, amik eredetileg nem külső merevlemeznek lettek szánva, hanem házilag lettek összeszerelve egy gyenge minőségű házba.
A gyári szerelésű külső merevelemezeknél viszont valóban kicsi az esélye a meghibásodásnak a hirtelen eltávolítás miatt.
süti beállítások módosítása