A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A múlt héten kiveséztük, hogy hogyan fizess biztonságosan az interneten. A levél elején említettünk néhány aukciós oldalt (ebay, Aliexpress, Vatera).

Ezeken az oldalakon magánszemélyek és cégek egyaránt hirdethetik termékeiket. Ezek vagy üzleti jelleggel történnek, vagy egyszerűen valaki eladná megunt régi tárgyát.

De kitől vásároljak?

Ezek az oldalak tulajdonképpen közvetítő szerepet játszanak, mindössze összehozzák egymással az érdeklődőket és az eladókat. Mint egy hirdetőújság. A különbség, hogy ők nem adják ki az eladó adatait, hanem csak az oldal felületén keresztül lehet kapcsolatba lépni egymással. Természetesen ezt saját érdekükben teszik, hiszen ők jutalékot kérnek az eladótól az eladott termék után, így nem engedhetik meg, hogy a vevő és az eladó az oldalon kívül tudjanak kapcsolatba lépni egymással.

Sajnos az internetes vásárlások során rengeteg átverés tapasztalható, nagyon sokszor van olyan, hogy a vásárló nem azt kapja, mint amit az eladó ígért neki.

Attól még nem lesz biztonságos a vásárlás, hogy egy ismert oldalon jársz, ugyanis azt nem tudhatod, hogy a hirdető - akitől épp vásárolni kívánsz - mennyire megbízható. És ezért természetesen az oldal tulajdonosai sem vállalnak felelősséget. Ez érthető is.

De akkor hogy nem fognak átverni?

Az eBay már régen rájött arra, hogy a vásárlók bizalmatlansága az, ami igazán visszafogja az internetes kereskedelmet. Kitalálták hát, hogy a bizalmat hogyan építhetik fel. Nagyon egyszerű módszert találtak ki. Eladni és vásárolni csak regisztráció után lehet. Ha valaki elad egy terméket, akkor a vásárló és ez eladó értékelhetik egymást. Persze amíg nem történik meg az értékelés, addig többszöri email figyelmeztetést is küldenek, hogy minél kevesebben hagyják figyelmen kívül az értékelés jelentőségét.

Na ez lesz nagy segítségedre vásárláskor. Ugyanis a termék adatlapja mellett találsz egy kis boxot, amiben láthatod, hogy ki az eladó (felhasználói nevét látod), és mellette, hogy hány db értékelése van, és azok hány százaléka pozitív.

Ha egy eladó mellett több ezres vagy tízezres értékelés szól, és ezek többsége pozitív, akkor biztos lehetsz abban, hogy az eladó azt adja, amit ígér. Az a nagyon kevés néhány értékelés, ami ellene szól, ne riasszon vissza. Mindig vannak örök elégedetlen emberek, rosszindulatú konkurensek, és persze a legjobb szándék ellenére elkövetett hibák is.

Olvasd el az adatlapot!

Hiába a jó értékelés, ez csak annyit jelent, hogy az eladó valóban azt szokta adni, amit ígér. De nagyon fontos, hogy mit is ígér! Ugyanis lehetőség van arra, hogy hibás, törött vagy egyéb terméket is eladjon valaki. Így ha Ő ezt feltünteti, de Te nem veszed észre, akkor a végén csalódás lesz. Pedig ő tényleg azt adta, amit ígért.

Az örök szabály most is igaz. Ha valami túl szép, hogy igaz legyen, valószínűleg nem az. Ha a többi hasonló termék közt találsz egyet féláron, akkor ott valami nincs rendben. Kicsi esély van arra, hogy az épp az aranyhal, ami csak Rád várt.

Persze más kérdés, hogy egy igazán korrekt eladó ilyenkor is segítőkész, és jó eséllyel hajlandó visszavenni Tőled a terméket, hisz mindenki hibázhat, a vásárló is lehet figyelmetlen. A legfontosabb pedig a kölcsönös elégedettség.

VÁM, ÁFA...

Amire érdemes még figyelni, hogy ha EU területén kívülről vásárolsz valamit, akkor hivatalosan (!) azt vám és ÁFA terheli. Az ügyintézést legegyszerűbben a Magyar Posta megoldja Neked, egyszerűen csak ki kell fizetni. Nagyon sok esetben a kis értékű csomagokat egyébként ajándékként adják fel, azokon nincs vám.Ez ugyan nem szabályos, de mégis bevett gyakorlat.

Azonban ne lepődj meg, ha egy pl. Kínából rendelt csomag a végén nem annyiba kerül, mint amennyire számítottál.

Apropó, fizetés. Fizetni ezeken az oldalakon az esetek többségében előre kell. Ezért is nagyon fontos a megbízható eladó. De a biztonságos fizetést már kitárgyaltuk.

 

Vásárolj bátran az interneten, de nézd meg jól, ki az eladó!

Címkék: paypal bizalom webáruház számítógép vásárlás webshop fizetés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr116783285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása