A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Őrületes, hogy manapság mekkora választék létezik 1-1 termék fajtából. Elég csak a táblagépekre gondolnunk. Míg bő 4 évvel ezelőtt, az első iPad bemutatásakor gyakorlatilag nem volt más táblagép a piacon, addig mára nem létezik ember, aki el tudná találni, hányféle gyártmány létezik. Az én tippem: kb. 2.000!

Mi köze ennek a minőség mellett szóló érvekhez?

A táblagép az egyik legjobb és leglátványosabb példa arra, hogy milyen és mekkora különbség van egy jó minőségű és egy kevésbé jó minőségű termék között, és a látványosan olcsóbb ár ellenére vajon érdemes-e az olcsóbbak közül választani. Természetesen a lenti érvek bármilyen más termékre is ráhúzhatók, sok példa azért a táblagépekről fog szólni, mert ott igazán látványos a különbség.

Nézzük, mik szólnak a minőség mellett:

5+1. Használati időtartam

Tipikusan igaz minden termékre, hogy ami jobb minőségű, az tovább tart. Lehet, hogy az újkori ára drágább, azonban jellemzően ezek a termékek jóval hosszabb (akár többszörös) élettartammal bírnak. A táblagépes példánál maradva: egy olcsó táblagép sok esetben 1-2 év után már elavult (sőt, van, amit piacra sem szabadna dobni), addig egy iPadből az első generációs modell is gördülékenyen működik, akadás és lassulás nélkül a mai napig. De az utakon 30 éves autók közt is több a Mercedes, mint a Peugeot, ugye? (Pedig 30 éve biztosan sokkal több Peugeot gördült le a gyártósoron, mint Merci.)

5. Terméktámogatás

Divatosan supportként hívják a terméktámogatást. Bármilyen termék vásárlása esetén nem pusztán a termék az, amit megveszünk, hanem az ahhoz járó szolgáltatásokat is. Ilyenek a garanciális vállalások, a várható hibajavítások, szoftveres frissítések, alkatrész ellátottság, nyomtatók esetében pl. festék, stb. Például az Apple 4 évvel ezelőtt eladott telefonjaihoz adott töltőről kiderült, hibásak lehetnek, így nemrégen jelentették be, hogy ingyen cserélik mindenkinek. A Huawei vagy még névtelenebb gyártóktól el tudnád ezt képzelni?!

Sokszor fordulnak hozzánk olyannal emberek, hogy valahol vásároltak egy olcsó terméket pár hónapja, de nincs hozzá friss szoftver, nem tudnak senkihez fordulni a termékspecifikus tanácsokért, stb. Ezen nincs mit csodálkozni, a termékminőség tartalmazza a terméktámogatás színvonalát is.

4. Garancia

A garanciánál többnyire csak a garanciális időtartamot szokás nézni. 1 év, 2 év, 3 év. Ez tök jó, és persze fontos is, de azzal kevesen törődnek, hogy a garanciális ügyintézésnek mi a módja? Egy jó terméknél futár viszi-hozza a terméket, és kb. 2 hét alatt kész a javítás.Prémium termékeknél ez lehet akár következő munkanapihelyszíni javítás is, vagyis el sem kell küldeni a terméket sehová, és másnap már készen is lesz. Ugyancsak prémium termékeknél fordul elő az, hogy nem javítják, hanem cserélik a hibás készüléket. Szó nélkül. Ezzel szemben egy olcsó terméknél a garancia akár 2 hónapig is húzódhat, nincs jó alkatrész ellátottság (vagy egyáltalán alkatrész), és "nevenincs" szervizben javítják a készüléket.

3. Meghibásodási arány

Természetesen az sem mindegy, hogy garancia időn belül (vagy azt követően) mekkora esélye van a meghibásodásnak. Egy jó minőségű terméknél gyakorlatilag nulla közeli erre az esély. Vannak olyan termékek, amikből gyakorlatilag soha nem láttunk még garanciális meghibásodást, míg sajnos olyanok is, amelyeket már azért nem árulunk, mert 10-ből 8 fél éven belül elromlott.

Épp ezért létrehoztuk a MasterMind Minősítéssel ellátott termékek körét, és csak olyan termékeket árulunk, amelyek minősége egy minimum elvárható szint felett van. Ezért nincs nálunk sok olyan olcsó termék, amit máshol meg lehet vásárolni. Mi is el tudnánk adni, de nem tesszük, ehhez nem adjuk a nevünket.

2. Értéktartás, használt érték

Igen, egy prémium termék drága. De egy 4 éves iPad még mindig annyiba kerül, amennyiért ma akár 2 új táblagépet is megvásárolhatsz, az olcsóbbak közül. 2 éves telefon 100 ezer forintért? Szintén nem mindennapi. Egy új korában is olcsó terméket 2 évesen eladni jóformán lehetetlen.Egyrészt mert jó eséllyel meg sem éli a 2 éves kort, másrészt ha mégis, akkor a piaci értéke nulla. Még odaajándékozni sem érdemes senkinek, csak ha az illető az ellenséged.

1. Tartozékok, kiegészítők

Szintén nem szokás vásárláskor azzal foglalkozni, hogy milyen kiegészítők és tartozékok kaphatók az adott termékhez, vagy milyen opciók rendelhetők hozzá. Egy S Merci alapfelszereltségben is biztosan sokkal jobban felszerelt, mint egy Ford Focus, de fogadjunk, hogy a választható extra lista ennek ellenére is minimum duplája a Fordénak! Egy olcsó táblagéphez csak univerzális tok létezik, ami ugyancsak egy olcsó, rossz minőségű termék. Hamar elszakad, tönkremegy. Egy jó minőségű Samsung, ASUS vagy Apple táblagéphez gyári tokok is léteznek. Ezek remek minőségűek, ráadásul mágnes zárasok (amint kihajtod a tokot, azonnal feléled a táblagép). A millió egyéb kiegészítőről ne is beszéljünk, itt szintén a neves gyártók vannak előnyben, a futottak még kategóriának pedig csak az univerzális kiegészítők jutnak.

Oké, a termékeknél így van. De csak ott?

Természetesen a fenti lista csak egy gyors összesítés, ezer más okot is lehetne felsorolni a jó minőség mellett.Tudod, szokásos mondás az, hogy "nem vagyok annyira gazdag, hogy megengedhessem magamnak, hogy rossz minőségű terméket vásároljak". Sok esetben rossz minőségű termékből többet is meg kell vásárolni, amíg egy jó minőségűből még mindig az elsőt nyüstölnéd.

De nem csak a termékeknél van az így. Ugyanez igaz egy szolgáltatásra (pl. számítógép javítás), vagy egy üzletre is. Hiszen, a terméket egy üzletben vásárolod meg, így nem mindegy, van-e hová visszamenni szaktanácsért, tudnak-e tájékoztatni, hogy a megfelelő terméket válaszd, segítenek-e probléma esetén, és egyáltalán: megbízható-e az adott üzlet.

Üzletek között is van jó és kevésbé jó minőségű.Válaszd a megbízható minőséget, hidd el, megéri.

 

Dönts a minőség mellett! Ez először kicsit több pénzedbe fog kerülni, mintha olcsó megoldást választottál volna, de hosszú távon meg fog térülni az előrelátásod!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr956446925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása