A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A héten beköszöntött a kánikula, a meleggel pedig együtt jár, hogy a számítógépek is sokkal jobban melegszenek, mint télen.

Ennek oka egyszerű: míg az év többi részében a hűtőventilátorok 21-22 °C-os levegőt szállítanak, addig ilyen melegben a lakásokban nem ritka a 27-28 °C sem. A magasabb környezeti hőmérséklet pedig rosszabb hűtési hatásfokot jelent, vagyis a számítógép alkatrészei nem tudnak megfelelően hűlni, így a vezérlő egység úgy "dönt", hogy magasabb fokozatra kapcsolja a ventilátorokat, hogy azok nagyobb hűtést biztosítsanak.

De miért hangos?

Az természetes, hogy a ventilátorok magasabb fordulatszámnál hangosabbak, mint alacsonyabb fordulaton. Azonban idővel nem csak ez okozhatja a kellemetlen zaj megnövekedését, hanem a ventilátor tengelyének kopása is. Ha ugyanis nagyobb a fordulatszám, akkor nagyobb a súrlódás is, ami idővel kopást eredményez, ez pedig nagyobb zajhatást. Szintén növeli a súrlódást (így a kopást) az, ha a ventilátor lapátja poros, hiszen a lerakódott por plusz súly, ami kiegyensúlyozatlanná teszi a ventilátor lapát forgását, másrészt persze hőszigetelő "párnaként" is szolgál, ami tovább rontja a hűtés hatásfokát, ezért még magasabb fordulatszámra kapcsol a hűtőrendszer.

Hogyan halkíthatod el a ventilátort?

Abban az esetben, ha nincs elkopva a ventilátor tengelye, elegendő lehet egy alapos számítógép takarítás is. Ezt inkább bízd profikra, szervizünkben például ezt ingyenesen elvégezzük a MasterMind ügyfelei részére. Ekkor nagynyomású levegővel kifújjuk a gépedből a lerakódott port, így javítva a hűtőrendszer eredményességét.

1926920_730239086994584_1106675228_n.jpg

Szükséges lehet akár a ventilátorok tengelyének olajozása is. Ez még mindig minimális, 1-2 ezer forintos költséggel járó javítás, amit szintén bízz szakemberre, mert a ventilátorok elég feszesen vannak rögzítve pl. az alaplapra, és nem jó dolog rutintalanságból adódóan letörni 1-2 rögzítő fület.

A legvégső eset az, hogy a régi ventilátorokat újra kell cserélni. Ebben az esetben érdemes minél hatékonyabb hűtőventilátort vásárolni, ami lehetőleg alacsony fordulaton forog, de sok levegőt szállít. Ezt részben a ventilátor lapátainak különleges kialakításával érik el, részben pedig azzal, hogy nagyobb méretűek a lapátok. Processzorhűtő esetén fontos a hűtőborda anyaga is, hogy az mennyire jól vezeti el a hőt.

Ha laptopot használsz, akkor figyelj:

Ha laptopot használsz, érdemes odafigyelni arra is, hogy biztosíts neki megfelelő szellőzést, vagyis semmiképpen se használd puha felületen, mert abba belesüpped, és lehetetlenné teszi a gép aljánál a levegő áramlását. Ha kemény felületen használod, és mégis melegszik a géped a fenti karbantartásokat követően is, akkor mindenképpen javasoljuk egy laptop hűtő pad vásárlását. Ilyet már pár ezer forinttól (2.990 Ft) akár 15 ezer forintig is találsz üzletünkben. Ráadásul van belőle egyszerű kialakítású is, és nagyon divatos, zselés talpú, hangszóróval szerelt fehér színű is.

Fontos, hogy az AMD processzorokkal szerelt laptopok esetében a megfelelő hűtésre fokozottan oda kell figyelni, mert ezek jobban melegszenek az Inteles társaikhoz képest, a túlmelegedett laptopoknál pedig nem ritka az alaplap meghibásodása, aminek a javítása gazdaságtalan (50-60 ezer forint a csere).

 

Figyelj oda a géped karbantartására a nagy meleg miatt különösen. Nem kerül sokba, de sok pénzt spórolhatsz vele - ráadásul még csendesebb is lesz a géped!

Címkék: számítógép túlmelegedés számítógép hűtés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr896300794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása