A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Nemrég arról beszélgettem egy ismerősömmel, hogy mi a jobb neki, egy iPad vagy egy e-book olvasó. A kérdés nem is olyan egyszerű, hisz a határok kezdenek elmosódni. Nézzük meg, melyik mire is lett kifejlesztve, így könnyebb lesz eldönteni, kinek melyikre van szüksége - vagy szüksége van-e rá.

Kezdjük az e-book olvasóval.

Ez a nevéből következtethetően elektronikus könyvek olvasására kifejlesztett speciális számítógép. Mivel speciálisan erre a célra lettek kifejlesztve, ezért sokkal inkább alkalmasak szöveges tartalmak olvasására, mint a táblagépek vagy okostelefonok, hiszen nagyon alacsony fogyasztású processzorral szerelik, valamint a napfényben is kitűnően olvasható, háttérvilágítás nélküli e-papír kijelző is alig fogyaszt áramot, ezen túl pedig igen könnyen kezelhetőek és kis súllyal rendelkeznek. Egy ilyen gép egy feltöltéssel akár hónapokon át is képes működni.

Az e-papír már egy több, mint 40 éve fejlesztett technológia. Előnye a hagyományos és ismert kijelzőkkel szemben, hogy nincs háttérvilágítás, így napfényben is könnyedén olvasható, valamint a szöveg megjelenítése nem igényel energiát, csak a megjelenített tartalom frissítése. A technológia előnye még, hogy kontrasztosabb képet ad, mint az LCD kijelzők, valamint nagyobb betekintési szöget biztosít, vagyis több szögből is jobban olvasható. Hátránya, hogy a színes változatok igen drágák, és nagyon kevés színárnyalatban érhető el. A képfrissítés igen lassú, így csak statikus tartalmak megjelenítésére alkalmas, pl. filmnézésre már nem való. És persze mivel nincs háttérvilágítása a kijelzőnek, így a hagyományos könyvekhez hasonlóan sötétben külső világításra van szükség az olvasáshoz, egyébként nem látszik a kép.

Most jöjjön a tábla PC, vagy tablet - ki hogy hívja.

Ezt a kategóriát az Apple hozta létre az iPad-del, majd sok rivális beszállt a versenybe, hiszen hatalmas durranásnak bizonyult az ötlet. Tulajdonképpen ez nem más, mint egy nagy méretű, nagy kijelzővel rendelkező okostelefon, annál is inkább, mivel a rajtuk futó szoftver is azonos a telefonokon megismertekkel. Akinek androidos telefonja van, az egy androiddal szerelt táblagépen fogja magát otthonosan érezni, az iPhone-osok pedig az iPad-et fogják ismerősként köszönteni.

Célja, hogy a számítógépeken is megszokott felhasználói élménnyel internetezhessünk úgy, hogy az a notebookoknál is jelentősen könnyebben hordozható legyen. A táblagépekben éppen ezért megtalálható a WiFi, bluetooth, mikrofon és hangszóró, valamint a kamera. Ugyan nem mindegyik készülékben, de sokban megtalálható még a GPS, giroszkóp, gyorsulásmérő, magnetométer (mágnesesség mérő), valamint a mobilinternethez szükséges SIM kártya modul.

A táblagépek vezérlése érintőkijelzős felületen működik (nincs hagyományos billentyűzet), színes kijelzővel rendelkeznek (és egyre több gyártó kínál olyan nagy felbontású kijelzőt, amin már nem látszik a képpont, hanem ún. retina kijelzős, ami azt jelenti, nagyobb a kijelző felbontása, mint amit a szem látni képes). Jellemzően 6-10 órás üzemidőre képesek, és tökéletes élményt nyújtanak filmek lejátszásakor, internetezés közben, de akár navigációs rendszerként is működtethetjük.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy aki csak olvasni szeretne egy jól hordozható eszközzel, annak elsősorban az e-book olvasó javasolt, aki viszont elsősorban emailezni, skype-olni, videókat vagy fotókat nézni akar, annak tábla PC-t érdemes választani. Az igazság azonban az, hogy a két termék fajta nem igazán egymás kiváltására vannak kitalálva, elférnek a piacon egymás mellett, könnyedén előfordulhat, hogy valakinek mindkettőre szüksége van. Elvégre a TV megjelenésével sem dobálta ki az ember a könyveket, nemde?!

 

Neked mire van igazán szükséged? Tábla PC, e-book olvasó, vagy mindkettő?

Címkék: e-book tablet ipad tábla pc e-book olvasó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr986184247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása