A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Bocsánat, most egy kicsit technikai jellegű lesz a levelünk. De nem is az a lényeg, hogy az Apple mit csinált, hanem az, hogy a többi gyártó mit fog?

Na nézzük, miről is beszélünk!

Mit csinált az Apple?

Még a nyáron bejelentette az Apple, hogy a számítógépeiben használt Intel processzorokat leváltja a saját fejlesztésű processzorokra. A telefonjaikban lévő processzorok is abszolút a csúcsot jelentik, szóval a tapasztalat adott, de azért egy számítógép processzorát megtervezni nem kis feladat. Számítógép processzort gyakorlatilag két gyártó készít, az Intel és az AMD.

Most pedig bemutatta az Apple az első olyan számítógépeit, amelyekben már a saját processzora dolgozik. És hát... Azt hiszem, minden várakozást felülmúló az, amit összehoztak.

Ha érdekelnek a technikai adatok (már amennyit az Apple elárul belőlük), akkor röviden: 5 nanométeres technológia, 8 processzormag (4 nagy teljesítményű és 4 energiatakarékos), 8 grafikus processzormag, 16 milliárd tranzisztor, és egy 16 magos neural engine.

Ha pedig magyarul is érdekel, mit is jelent mindez: a lecserélt (eddig is felső kategóriás, igen gyors) gépeikhez képest kb. 3-szor gyorsabb a processzor, 5-ször gyorsabb a grafikus chip, mindezt úgy, hogy az eddigihez képest jelentősen kevesebb hőt termel (kevésbé melegszik), valamint sokkal kevesebb az energiaigénye, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy Pro szériás Apple laptop akár 20 órán át is képes működni akkumulátorról!

Reméljük, hogy a többiek is észbe kapnak!

És miért jó mindez nekünk? Hisz a legtöbb ember nem az Apple méregdrága gépeit használja, akkor hát nem mindegy, hogy milyen fejlesztéseket mutatott be? Nagyon nem! Néhány éve az AMD egyszerűen nem készített normális, valóban versenyképes processzorokat az Intellel szemben. és az Intel nagyon ellépett. Olyan előnye volt, hogy kevés olyan felhasználási körülmény volt, ahová inkább az AMD érte meg ár-érték arányban. De szerencsére seggbe rúgták magukat, így éleződött a verseny, és mára az AMD processzorok sok tekintetben megverik az Intel termékeit. Így az Intelnél a labda.

Most viszont, hogy beszállt a versenybe az Apple is (még ha csak a saját gépeinél is, és más gyártónak egészen biztos, hogy soha nem fogja eladni a chipjeit), mindkét rivális rákényszerülhet, hogy bizony, nekik is oda kell tenni magukat, fejleszteniük kell.

Így fenn áll az esély, hogy 1-2 év múlva a hagyományos számítógépekben is laptopokba is jelentősen fejlettebb processzorok kerüljenek, ez pedig már minden számítógép felhasználó számára fontos. Hiszen ki ne örülne annak, ha a számítógépe gyorsabb, halkabb és hosszabb üzemidővel rendelkezik?!

 

Bocsánat, hogy kissé száraz lett a mai levelünk, de a számítógépek legfontosabb és legbonyolultabb egysége a processzor, és ez a fejlődés hosszabb távon talán mindannyiunk számára hasznos lesz.

Címkék: apple intel amd m1 apple m1

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr3816285766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása