A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A Microsoft bejelentette, hogy január 10-én több népszerű operációs rendszerével is leszámol. Mutatjuk, mely rendszereket érinti ez, és mit is jelent a gyakorlatban.

Nincs több frissítés, sem technikai támogatás

Január 10-én megszűnik több korábbi Windows verzió támogatása, így "fedél nélkül" maradnak a Windows 7, 8 és 8.1 rendszerek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki a fenti változatú Windows rendszereket használja, az a továbbiakban nem fog kapni biztonsági valamint kritikus frissítéseket az operációs rendszerhez, valamint technikai támogatást sem fog nyújtani a Microsoft ezekhez a rendszerekhez.

Ennek következtében pedig ugyan a Windows továbbra is használható (és jogtiszta is marad), ám a használat során lényegesen nagyobb veszélyt jelentenek az adathalászok, vírusok, stb.

A Google is beszáll a buliba a Chrome-mal

Ezzel együtt a Google is bejelentette, hogy a Chrome böngésző sem fog további frissítéseket kapni a fenti operációs rendszereken, így a böngésző biztonsági védelme is egyre elavultabb lesz.

Ez a különféle csaló weboldalak látogatása esetén jelenthet külön kockázatot.

Mit tegyél?

Szerencsére van megoldás, ráadásul nem is feltétlenül drága. Akinek ugyanis jogtiszta Windows 7, 8 vagy 8.1 rendszere volt, az ugyanazon a gépen jogosult ingyenesen frissíteni Windows 10 vagy 11 rendszerre, így ez igen korrekt megoldás a Microsoft részéről. Ezek a rendszerek továbbra is támogatottak, így a lehető legnagyobb biztonságot nyújtják a felhasználók részére.

A frissítésnek természetesen hardver feltételei is vannak, az öregebb, gyengébb számítógépek nem feltétlenül alkalmasak a frissebb Windows futtatására, ám sok esetben ez is egy kis felújítással orvosolható.

A frissítést érdemes szakemberre bízni, mert ugyan ideális esetben egy gyakorlottabb felhasználó is megbirkózhat a kihívással, ám előfordulnak olyan esetek, amikor komplikáció történik. Ilyenkor pedig körültekintőnek és rutinosnak kell lenni, hogy a gépen lévő adatokat (fotók, dokumentumok, stb.) és alkalmazásokat ne veszítsd el. Ráadásul ha fejlesztésre szorul a gép, azt is frissítés előtt kell megtenni. Szervizünk kitűnő választás, ha szeretnéd lecseréltetni elavult Windows-odat.

 

Amennyiben régi Windows használsz, cseréld le egy biztonságosabb, újabb változatra.

Címkék: chrome windows 7 windows 8 windows 10 windows support

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr9018020446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása