A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Június közepétől a MasterMind üzletében is vásárolhatsz elektromos rollereket!

Ha még sosem próbáltál elektromos rollert, akkor tedd meg! Garantáltan fülig fog érni a mosoly az arcodon!

Miért olyan népszerű az e-roller?

Az elektromos rollerezés hirtelen őrületesen népszerűek lettek. Elsőre talán érthetetlen, hisz csak egy roller, de épp az egyszerűsége miatt fantasztikus.

Nézzük az előnyeit:

  • Gyors vele a közlekedés, akár csak egy kerékpáron
  • Kényelmes, mert nem kell hajtanod
  • Ha egy kerékpárral járnál dolgozni, akkor nyáron bizony megizzadsz, ami kényelmetlen. Elektromos rollerrel ilyenről szó sincs! A menetszél kellemesen hűt!
  • Olcsó! Ideális időjárási körülmények között rövid távú városi közlekedéseknél ki tudod vele váltani az autózást, amivel sokat spórolhatsz! Pl. napi 25 km ingázás elektromos rollerrel kb. 12 Ft-nyi elektromos áramba kerül, autóval ugyanez még hatósági áras üzemanyaggal számolva is kb. 900 Ft, a tényleges üzemanyag árával pedig 1600 Ft lenne. Ha csak munkanapokra számoljuk, akkor is havi 20-35 ezer forintot spórolhatsz.
  • És mindenféle ésszerű, racionális érv mellet ne tagadjuk le a legfontosabb előnyt: iszonyatosan jó élmény vele suhanni.

Mennyibe kerül egy elektromos roller?

Természetesen modell függő, hogy mennyibe is kerül egy elektromos roller, belépő modelleket már 100 ezer forint körüli áron is meg tudsz venni, ám ezt nem ajánljuk jó szívvel. Inkább olyan 130-140 ezer forintban érdemes gondolkodni az induló kategóriánál, egy közepes szintű rollert 180-220 ezer forint körüli ársávban találhatsz, és a magasabb kategóriájú rollereket már inkább 280-300 ezer forint felett kapod meg.

Az árakat nagy mértékben befolyásolják az alábbi paraméterek:

  • milyen kerekekkel szerelt a roller
  • mekkora teljesítményű a roller villanymotorja
  • mekkora kapacitású a roller akkuja

Milyen szempontok alapján válassz rollert?

Vásárlás előtt át kell gondolni a várható felhasználási körülményeket. Ha alaposan átgondolod, akkor egy szakértő eladó tud segíteni kiválasztani a Neked megfelelő típust.

Nem mindegy, hogy ha pl. munkába járásra szeretnéd használni, akkor mekkora a távolság a lakásod és a munkahelyed között. Tudod-e tölteni a munkahelyeden, vagy az oda-vissza utat egy töltéssel kell teljesítse a roller?

Kell-e nagyobb emelkedőre menni a rollerrel, vagy többnyire sík úton fogod használni?

Csak jó minőségű aszfaltozott úton fogod használni (pl. kerékpárút), vagy előfordul rosszabb minőségű út, esetleg erdőben történő használat is?

Mennyire fontos számodra a teljesítmény? A nagyobb teljesítmény jobb gyorsulást és magasabb végsebességet jelent.

Több féle kerékkel szerelt roller közül választhatsz. Vannak tömör gumival szerelt rollerek (ezek általában a belépő szintű rollerek, nem igazán ajánljuk), vannak tömlővel szereltek (mint egy kerékpár gumi) és vannak tömlő nélküliek (mint egy autó gumiabroncs). A tömlős és tömlő nélküli gumikat fel kell fújni levegővel, ezek előnye a tömör gumival szereltekhez képest, hogy sokkal kényelmesebbek, hátrányuk, hogy előfordulhat használatuk során a defekt. Főleg akkor, ha túl alacsony a beállított keréknyomás.

A kerék méretben is nagy különbségek vannak. A belépőmodellek 8" -os (vagy még kisebb) kerékkel vannak szerelve, a legnépszerűbb modelleket 8,5"-os kerékkel szerelik, de magasabb kategóriában előfordul a 10"-os kerékméret is.

A kényelmet (és biztonságot) fokozza, ha olyan rollert vásárolsz, amely teleszkóppal szerelt. Ezeket a felszereltségeket viszont csak a magasabb kategóriáknál kapod meg, itt már jobban zsebbe kell nyúlni.

Mit tud egy elektromos roller?

Bármilyen hihetetlen, egy elektromos roller rendkívül sok olyan tulajdonsággal rendelkezik, amire egyáltalán nem is számít az ember:

  • egy digitális kijelzőn láthatod a roller különféle paramétereit, sebességet, akku töltöttséget, üzemmódot, stb.

  • mobilalkalmazás is tartozik hozzájuk, és az okostelefonod segítségével láthatsz jónéhány egyéb adatot is, amit a kijelzőn nem, és meg is változtathatsz a rolleren néhány beállítást.
  • a legtöbb roller 3 féle üzemmóddal rendelkezik: gyalogos, normál vagy gazdaságos, és sport. A gyalogos üzemmód akkor célszerű, ha járdán, sétálóutcában használod, ilyenkor a maximális sebesség kb. egy járókelő sebességével egyezik meg. A gazdaságos mód egy akku kímélő üzemmód, ahol nem érhető el a maximális teljesítmény, így érhető el a legnagyobb hatótáv. A sport üzemmódban pedig a maximális teljesítmény hozható ki a rollerből, persze a hatótáv rovására
  • az elektromos autókhoz hasonlóan a rolleren van visszatöltési mód. Ilyenkor lassításkor a villanymotort használja "fékezéshez", és energiát termelve visszatölti azt az akkuba. Így növelhető a hatótáv. Ezt rekuperációnak vagy KERS-nek hívják (Kinetic Energy Recovery System, vagyis mozgási energiát újrahasznosító rendszer). A mobilappban beállítható, hogy ez a visszatöltés mennyire legyen intenzív.
  • szinte hihetetlen, de az elektromos rollerek tempomattal is rendelkeznek. Ilyenkor egy adott sebességre beállítva a roller magától tartja a beállított sebességet, nem kell tovább nyomni a "gázt". Természetesen fékezéskor, vagy a gázkar újabb érintésekor a tempomat kikapcsol.
  • a  legtöbb roller rendelkezik ABS-szel, így elkerülve a fékezéskor történő kerekek blokkolását.
  • az elektromos rollereken van első és hátsó lámpa. A hátsó lámpa fékezéskor féklámpaként is működik.

 

Ha nem próbáltál még elektromos rollert, akkor gyere be hozzánk és próbálj ki egyet, garantáltan bele fogsz szeretni! Ha pedig vásárolnál egyet, ebben is segítségedre leszünk.

Címkék: ducati elektromos roller xiaomi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr8117855089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása