A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A Telekom figyelmeztette ügyfeleit, hogy legyenek figyelmesek, hiszen jónéhány androidos készülék fertőződhet meg egy olyan vírussal, ami sokba kerülhet az előfizetőknek.

Hogyan kerülhet sokba egy vírus?

Egy olyan vírus terjed bizonyos androidos készülékeken, amely a felhasználó külön engedélye nélkül telepíti fel magát a telefonra, majd a háttérben indít nemzetközi, emeltdíjas hívásokat, afrikai telefonszámra.

Érdemes ellenőrizni a hívásnaplódat, hogy nincsen-e benne számodra ismeretlen kimenő hívás, de a telefonszámlád hívásrészletezőjét is érdemes átnézni.

Mit tegyél, ha van ilyen kimenő hívásod?

Először is, haladéktalanul állítsd vissza a telefonodat gyári beállításokra, törölve minden beállítást (a képeket, kontaktokat és egyéb adataidat előtte elmentheted). Ezzel gyakorlatilag megakadályozod, hogy a vírus újra működésbe lépjen, és újabb hívást indítson a telefonszámodról.

Ezen kívül érdemes értesíteni a Telekomot (más mobil szolgáltatónál jelenleg nincs ez a probléma, de előfordulhat), valamint vedd fel a kapcsolatot a telefon készüléked forgalmazójával is.

Hogyan előzhető meg a baj?

Egyrészt kellő körültekintéssel használd a készülékedet, ne engedélyezz automatikusan minden felugró kérést. Ha valamilyen szokatlan felugró üzenettel találkozol, és nem vagy biztos abban, hogy mi is az, inkább tiltsd a kérést és ne engedélyezd.

Ezen kívül érdemes még a szolgáltatódnál korlátozni a kimenő hívásokat. Például a Telekomnál lehetőséged van a nemzetközi kimenő hívásokat letiltani (persze ezt akkor nem tudod megtenni, ha egyébként is kellene külföldre telefonálnod). Ehhez hasonló tiltásokat (vagy például emelt díjas hívásokat) viszont a többi mobilszolgáltatótól is lehet kérni, érdemes érdeklődni a szolgáltató ügyfélszolgálatán.

A Telekomnál az alábbi linken olvashatsz erről: https://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/mobil/kapcsolodo-szolgaltatasok/telefonalas/hivasletiltas

 

Légy óvatos, hogy ne okozzon meglepetést a magas telefonszámla.

Címkék: telekom vírus android

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr716637388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása