A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Egyre több mindenből van "okos" megoldás, miért pont a kamerarendszer maradna "buta"? Sokat fejlődött ám a biztonsági kamera rendszer, és otthoni célra is bőven elérhető már, megfizethető áron.

Milyen egy buta kamera rendszer?

Régen egy biztonsági kamera rendszer drága mulatság volt, rossz volt a kép minősége, és kényelmetlen volt a kezelése, mivel egy (jellemzően rossz minőségű) monitor előtt ülve kellett visszakeresni a kívánt felvételt. Macera volt, na.

Aztán jöttek azok a rendszerek, amelyeket már az okostelefonon keresztül lehetett nézni, így tulajdonképpen a világon bárhonnan hozzáférhettél a kameráidhoz. És ezzel egyidőben sokat javult a képminőség is.

Ám ezek közös hátránya volt, hogy viszonylag drágák voltak, de még nagyobb problémát jelentett a telepítésük, hiszen kellett valahová egy központi egység (rögzítő), amihez kábellel kellett csatlakoztatni az összes kamerát. És ez az utólagos kábelezéssel járó nyűg gyakorlatilag el is lehetetlenítette, hogy a háztartásokban széleskörűen elterjedjenek a biztonsági kamerák.

És mit tud egy okos kamera?

Egy okos kamerarendszernek számos előnye van. Egyrészt, jóval olcsóbb tud lenni, mint a hagyományos kamerarendszer. Másrészt a kiépítése is jelentősen egyszerűbb, mivel csak egy konnektorra van szükséged a kameránál, plusz persze egy stabil WiFi jelre. Igen, ugyanis ezek a kamerák WiFi kapcsolaton keresztül csatlakoznak az internetre.

Mivel a kamera folyamatosan élő internetkapcsolattal rendelkezik a WiFi-nek köszönhetően, így képes arra, hogy amikor felvételt rögzít, azt a felhőbe mentse el, és ne egy saját, központi helyen lévő merevlemezre. Ennek ellenére lehetőséged van arra, hogy egy Micro SD kártyát tegyél a kamerába, így nem szükséges a felhőbe mentened, mentheted a felvételt a memóriakártyára is. A kamerákat interneten (vagy belső WiFi hálózaton) keresztül eléred a telefonodról, és így bármikor nézheted az élőképet is, vagy vissza is nézhetsz elmentett felvételeket.

A legtöbb ilyen okoskamera rendelkezik mikrofonnal és hangszóróval is, így amikor élőképet nézel, akkor a környezeti hangot hallgathatod a telefonodon, vagy a telefonodról "üzenhetsz" is a kamerának, amit a hangszóróján keresztül hall az, aki a kamera környékén tartózkodik.

Ráadásul ezek a kamerák jellemzően tudnak jobbra-balra, fel-le forogni, mozogni, amit a telefonodról is vezérelhetsz. Azért csak "is", mert opcionálisan olyan intelligens funkcióval is rendelkezik, hogy automatikusan képes legyen követni az emberi mozgást. Magyarán, ha egy kamera a kiskapura van állítva, és bejön rajta valaki, akkor érzékeli, és a mozgását végigköveti, amíg besétál a házadba (vagy amíg ki nem lép az ember a kamera látómezőjéből).

Szóval okos, mert internetkapcsolattal rendelkezik, oda-vissza képes hangalapú kommunikációra, mozgathatod, forgathatod telefon applikáción keresztül, de intelligens módon önmagától is követi az emberi mozgást.

Mennyibe kerül?

Sokféle gyártó kínál okos kamerát, különféle minőségűeket, különféle árakon, de jellemzően 8-10 ezer forinttól kb. 30 ezer forintig kapható 1-1 ilyen kamera. Érdemes lehet nem a legolcsóbbat választani, 15-20 ezer körül már egész jókat kapni. És ha több darabra van szükséged, érdemes lehet először csak egyet vásárolni, kipróbálni, és csak utána megvásárolni a többit, ha a "próbadarab" bevált.

Nagyban növeli az otthon biztonságát egy jó kamerarendszer, ráadásul sokszor hasznos lehet ránézni az otthon hagyott munkásokra, ellenőrizni, rendben van-e otthon minden, vagy készen van-e a fűnyírás.

Ha szeretnél otthonra kamerarendszert, a hagyományos rendszerek mellett gondold át az okos rendszerek előnyeit is.

Címkék: biztonság kamera kamerarendszer wifi kamera

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr216630374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása