A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A zsarolóvírusok nagyon sok ember életét megkeserítették már, pedig a Windows-ban is van olyan funkció, ami segít megvédeni a fájljaidat.

Mutatjuk, hol kapcsolhatod be.

Mi az a zsarolóvírus?

A zsarolóvírus egy olyan vírus, amely a számítógépen lévő fájlokat elkódolja, ezzel olvashatatlanná téve azokat. Magyarán nem tudod megnézni a fotóidat, megnyitni a szöveges dokumentumokat vagy Excel táblázatokat. A fájlok elkódolása után pedig felszólít, hogy egy bizonyos összegért cserébe rendelkezésedre bocsátanak egy kis programot, ami visszakódolja a fájljaidat, és újra mindenedhez hozzáférsz. Ezért nevezik ZSAROLÓvírusnak.

Oké, de hogyan védekezhetsz ellene?

Elsőként a legfontosabb, hogy minden fontos adatodról legyen egy másolatod olyan meghajtón, ami nincs folyamatosan a számítógépedhez csatlakoztatva (például külső merevlemez, pendrive, stb).

Ha ez megvan, akkor jöhet bármilyen zsarolóvírus, az nem okozhat komoly problémát Neked, hiszen ha el is kódolja a fájljaidat, akkor a számítógép "megtisztítása" után az adataidat vissza tudod másolni a biztonsági mentésedből.

A másik védekezési módszer egy megfelelő vírusirtó szoftver használata. A modern vírusirtó szoftverek a folyamatosan frissülő adatbázisuknak köszönhetően egészen jó védelmet nyújtanak, de természetesen ez sem nyújt 100%-os biztonságot.

A Windows is segít

A Windows 10 rendszerben a beépített vírusirtó program mellett van egy zsarolóvírusok elleni védelmi rendszer is. Ehhez nyisd meg a Gépházat, ott válaszd a Frissítés és biztonság menüt, itt a Windows biztonságot, majd kattints a Vírus- és veszélyforrás-kezelés gombra. Itt alulra görgetve láthatod a Zsarolóvírus elleni védelem részt, ahol bekapcsolhatod a funkciót.

Miután bekapcsoltad a funkciót, a Védett mappákra kattintva tudod kijelölni azokat a mappákat, amelyekben olyan adatokat tárolsz, amiket biztonságban szeretnél tudni.

Ezután a rendszer a OneDrive tárhelyre fog automatikusan biztonsági másolatokat létrehozni a kijelölt mappákról, és folyamatosan figyeli, nem éri-e támad a kijelölt mappákat, amiket megpróbál megakadályozni.

Egyébként naplózza is a program, hogy az adott mappák fájljaihoz mikor milyen program próbált meg hozzáférni.

A Microsoft saját weboldalán is olvashatsz a témában, például, hogy hogyan állíthatod helyre a fájljaidat (már ha be volt kapcsolva ez a funkció), ha mégis baj van. Microsoft Support - klikk ide

 

Védd meg adataidat a zsarolóvírusoktól!

Címkék: windows vírus vírusirtó adatbiztonság zsarolóvírus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr916604580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása