A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Az új iPhone-ok már évek óta ujjlenyomat helyett arcfelismeréssel oldják fel a zárolt képernyőt, ami tökéletes megoldásnak tűnt egészen a Covid járvánnyal elterjedt maszk használatig.

De fejlesztett az Apple, már nem gond a maszk!

Frissíteni szükséges

Kiadta ugyanis az Apple az iOS (az iPhone-okon futó szoftver) új változatát, a 14.5-öt. Ennek több, fontos újítása is van, az egyik pedig az, hogy immár maszkban is felold a telefon. Természetesen az Apple nagy hangsúlyt fektet a biztonságra, és ugyebár maszkban a legkevésbé sem lehet biztonságosan azonosítani valakit, így más megoldást kellett találniuk.

Az lett a megoldás, hogy ha a telefonra ránézel, és érzékeli, hogy maszk takarja az arcodat, akkor (megfelelő beállítás esetén) az Apple Watch fogja feloldani a telefonodat. Ehhez egyrészt az iPhone beállításainál engedélyezned kell az óra számára ezt a funkciót. Beállítások, Face ID és jelkód, ezen belül pedig a "Feloldás Apple Watchcsal" résznél kapcsold be ezt a funkciót.

Fontos, hogy az óra szoftverét is frissíteni szükséges, az óra a csuklódon kell legyen feloldott állapotban. Az iPhone-t csak akkor oldja fel a Watch, ha a csuklódon lévő óra és az iPhone között maximum 2-3 méter a távolság, így az asztalon felejtett iPhone-t nem fogja tudni más feloldani, ha Te messzebb lépsz a telefonodtól.

Szintén a biztonság növelése érdekében az óra egy rezgéssel jelzi a karodon, hogy feloldotta az iPhone-odat, amit az óráról azonnal vissza is zárolhatsz, ha mégis úgy adódna.

Bővebb információ a funkció engedélyezéséről:

https://support.apple.com/hu-hu/HT212208

Az adatvédelemre is figyel az Apple

Az iOS 14.5 másik nagyon fontos újítása, hogy mostantól alkalmazásonként engedélyezheted vagy tilthatod, hogy egy-egy alkalmazás követhessen-e Téged, figyelheti-e a szokásaidat (ezek alapján mutatnak Neked személyre szabott reklámokat), stb.

Ha szeretnéd, akkor egyöntetűen tilthatod ezt a lehetőséget az összes alkalmazás számára, de megteheted, hogy 1-2 alkalmazásnak engedélyezed, míg a többinek nem.

Ehhez ment a Beállítások menübe, ahol az Adatvédelem almenüben válaszd a Követés opciót. Itt tudod ki-be kapcsolni ezt a lehetőséget, és ha bekapcsoltad, akkor alatta alkalmazásonként állítgatni ezt a funkciót (ha nincs olyan alkalmazásod, ami követni szeretne, akkor a lista üres lesz).

 

Ha iPhone-t használsz, és van Watch-od is, akkor frissítsd őket, érdemes!

Címkék: iphone watch ios apple watch

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr6416519522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása