A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Az Apple a héten bemutatott egy új kütyüt, ami első ránézésre egy semmiség, de ha jobban megnézzük, mit is tud valójában, akkor már bőven van miről beszélni!

Mutatjuk is, miről van szó!

A neve? AirTag

Az Apple mindig is nagyon jól értett a marketinghez, aminek része a névadás. Általában jól csengő, egyben beszédes neveket választanak. Az "Air" jellemzően a vezeték nélküliséget jelenti náluk (AirPods a vezeték nélküli fülhallgató, AirPlay a vezeték nélküli lejátszás, AirDrop a vezeték nélküli adatküldés, AirPort volt a WiFi router család neve). A Tag pedig címkézést, jelölést jelent. Szóval az AirTag valami olyan címkéző eszköz lehet, ami vezeték nélkül működik.

És pontosan az is. Egy 200 forintosnál kicsit nagyobb, kerek eszközről van szó, amit elhelyezhetsz egy kulcscsomón, kerékpáron, táskában, vagy bárhol. Ezt követően pedig ezt a kütyüt (magyarán a kulcscsomódat, táskádat, stb) az iPhone-odról bármikor megkeresheted.

Magyarán egy olyan eszköz, amivel "megcímkézheted" a tárgyaidat, amiket aztán nyomonkövethetsz, megkereshetsz.

Mire jó ez?

Alapvetően két dologra ideális. Az egyik, hogy a gyakran elkallódó dolgokat könnyedén megtalálhatod, ilyen lehet például egy kocsikulcs, lakáskulcs, stb.

A másik terület egyértelműen a lopásvédelem. Elrejtheted a kerékpárodon, az autódban, a laptop táskádban, vagy a pénztárcádban. Ha pedig netán ellopják, akkor megkeresheted, a telefonoddal.

Persze akkor is jól jöhet egy ilyen kütyü, ha Te hagysz el valamit, például egy taxiban felejtett laptoptáska, vagy elhagyott pénztárca esetében is hasznos segítséget jelenthet az AirTag. És persze egy utazásnál is hasznos lehet a bőröndbe tenni egyet.

Hogyan működik?

Logikus gondolat, hogy a vezeték nélküli kapcsolatnak van egy hatótáv korlátja, és ugye mi értelme egy ilyen eszköznek, ha a telefonunk hatókörén kívülre kerül? És itt jön elő az Apple zsenialitása, ugyanis hiába nincs közvetlen kapcsolat az iPhone-od és az AirTag-ed között, mégis tudja az iPhone-od, merre található az AirTag.

Az AirTag-ben nincs se WiFi, se mobilhálózat, mégis működik. Bluetooth szabványon kommunikál, illetve van benne egy Apple által fejlesztett U1-es chip is. Ez utóbbinak a készülékek egymáshoz képesti helyzetmeghatározása a feladata, vagyis ha két olyan készülék van egy szobában, amiben van U1-es chip, akkor azok pontosan tudják egymásról, hogy melyik hol van a másikhoz képest (nem csak távolságot, hanem irányt is).

És most jön a trükk. Az AirTag egy nyilvános kulcsot folyamatosan sugároz magáról, amit bármilyen közelében lévő iPhone fogad, majd titkosított helyadatokkal továbbít az Apple szerverei felé. Utána egyéb titkosítási eljárások követekznek, így az Apple maga sem tudja, hogy az adott AirTag hol is van, de az AirTag tulajdonosa igen. Szóval az AirTag nyomonkövetése pontos, biztonságos és tulajdonképpen az egész világra kiterjed. Az egész világra? Igen, mivel több, mint 1 milliárd aktív iPhone található a világon, így szinte bárhol is van egy AirTag, a közelében jó eséllyel található egy iPhone, amin keresztül továbbítja a saját helyzetét a tulajdonosának.

Mi van, ha Téged akarnak követni vele?

Felvetődik a kérdés, hogy mi van akkor, ha valaki tudni szeretné, Te merre jársz, ezért elrejt egy ilyen AirTaget például a táskádba, így tudja, hol a táskád, vagyis merre vagy Te. Az Apple természetesen erre is gondolt! Ha egy idegen AirTag mozog Veled együtt, akkor az iPhone-od ézékeli ezt, és értesít erről. Ha nem találod, akkor az AirTag a saját hangszóróján keresztül figyelmeztet Téged arra, hogy valaki nyomkövetésre alkalmas eszközt rejtett a cuccaid közé.

Oké, de mi van akkor, ha egy ismerősödnél van a saját AirTagje, és együtt utaztok pl. egy autóban? Akkor Veled együtt mozog egy idegen AirTag, de az mégsem "kémkedik". Semmi gond, az idegen AirTag csak akkor jelzi a jogosulatlan nyomkövetést, ha a tulajdonosa eltávolodik tőle. Szóval tényleg mindenre gondoltak a fejlesztők.

Mivel működik?

Egy darab CR2032-es elemmel működik az AirTag, ami bármelyik számítástechnikai üzletben beszerezhető néhányszáz forintért, és egy elemmel kb. 1 évig működik. Szóval igazán alacsony a fogyasztása, és nem kell idegesítően gyakran csereberélni az elemet.

Természetesen ha lemerül az elem, akkor nem tud tovább jelet küldeni magáról, így onnantól elérhetetlen lesz az AirTag.

Mennyibe kerül?

Az AirTag az Apple egyik legolcsóbb terméke, Apple viszonylatban nem is drága, 12.990 Ft. Létezik belőle 4 db-os kiszerelés is, ez 43.990 Ft-ba kerül.

Persze ha úgy nézzük az árát, hogy csak egy kiegészítő, ami ugyan nagyon innovatív és sokat tud, sokszor hasznos is lehet, de ideális esetben kvázi soha, vagy csak nagyon ritkán kell használni, ráadásul jellemzően nem 1 darabra volna szükség, szóval könnyen összejön pár tízezer forint, ha az ember átgondolja, mikre is tenne egy ilyen digitális címkét.

 

Ha iPhone-t használsz, gondolkodj el az AirTagen, ígéretes kütyü!

Címkék: apple airtag

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr1416511386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása