A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Csalók próbálkoznak SMS-ben megtéveszteni, de Te ne dőlj be neki!

Mutatjuk, hogyan próbálnak átverni, és miért.

Miről van szó?

Az elmúlt napokban elterjedt, hogy csalók SMS üzenetet küldenek Neked, amiben az áll, hogy megérkezett a megrendelt csomagod, és az alábbi linken nyomon követheted. Majd ha a linkre kattintasz, egy olyan weboldalra jutsz, ami megtévesztési hasonlít egy futárszolgálat weboldalára. Itt pedig arról tájékoztatnak, hogy ahhoz, hogy nyomon tudd követni a csomagod útját, fel kell telepítened egy alkalmazást a mobilodra, és elnavigál a telefonos szoftveráruházba, ahol máris telepítheted az alkalmazást.

Csakhogy a probléma az, hogy ez az alkalmazás valójában nem egy csomag nyomonkövető alkalmazás, hanem egy adathalász app, aminek célja, hogy banki adatokat gyűjtsön (lopjon) a telefonodról, amit elküld a csalóknak.

Mit tegyél?

Természetesen a legjobb, hogy ha ilyen üzenetet kapsz, gondold végig, egyáltalán vársz-e csomagot bárhonnan. Ha nem, legyen gyanús, valószínűleg nem egy váratlan, meglepetés küldeményed fog érkezni és erről kaptál értesítést.

De ha még vársz is csomagot valahonnan, akkor is legyen gyanús, hogy nem egy futárcégtől jön az SMS, nem az ő weboldalukra navigál, stb. Eleve a csomagok nyomonkövetése jellemzően a futárcég weboldalán megoldható, nem szükséges hozzá semmilyen alkalmazás.

Szóval a legjobb, amit tehetsz, hogy nem kattintasz rá a linkre, hanem egyszerűen törlöd az SMS-t. Ilyenkor semmilyen további dolgod nincs. Ha rákattintottál a linkre, de az alkalmazást nem töltötted le, még akkor sincs baj.

A gond akkor kezdődik, ha fel is telepítetted az alkalmazást.

Mi a teendő, ha feltelepítetted az alkalmazást?

Ha feltelepítetted az alkalmazást, akkor ahhoz, hogy a továbbiakban is biztonságosan használhasd a telefonodat (és azon a banki szolgáltatásokat), a legjobb megoldás az, ha gyári beállításokra visszaállítod a telefont. Ilyenkor teljes törlést végez a készülék, semmilyen adat, alkalmazás, háttérben futó folyamat nem marad meg. A visszaállítást követően pedig visszatölthetsz egy biztonsági mentést, de fontos, hogy a mentés mindenképp régebbi dátumú mentés legyen, mint amikor az alkalmazást telepítetted.

Amennyiben nincs korábbi mentésed, vagy nem szeretnél a visszaállítással bajlódni, akkor töröld csak az alkalmazást és indítsd újra a telefonodat. Ám ez jóval kevésbé biztonságos megoldás, mivel nem tudni, milyen háttérben futó folyamatok maradtak a készüléken. Szóval ezt ha egy mód van rá, kerüld el.

Változtass jelszavakat!

Továbbá nagyon javasolt, hogy amennyiben a készülékedre telepítetted az alkalmazást, akkor hiába törölted (bármelyik módszerrel), változtasd meg a fontos hozzáféréseidnél a jelszavakat (pl. banki belépő kód). Ugyanis ha már megszerezték az adataidat, akkor semmit sem érsz vele, hogy időközben törlöd az appot, vagy gyári beállításra visszaállítod a telefonodat.

 

Ne nyisd meg a csaló SMS-ben küldött linket, és főként ne telepítsd fel az appot.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr6316482414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása