A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Egy újabb becsapós emailre hívnánk fel a figyelmedet, aminek ha bedőlsz, akkor ellophatják a jelszavadat, és hozzáférhetnek az email fiókodhoz.

Mutatjuk, mitől óvakodj!

Egy email értesítéssel kezdődik minden

Először is, kapsz egy emailt, amiben arról tájékoztatnak, hogy az email fiókod tárhelye hamarosan megtelik, és sürgősen törölni kell néhány levelet, hogy a jövőben is megkapj minden új emailt.

És rögtön fel is kínálja, hogy használj egy Quota Management (kvóta kezelő) eszközt, ami automatikusan megnöveli a tárhelyed méretét. Ha erre kattintasz (ne tedd!!!), akkor rögtön egy bejelentkező felület fogad, ahol az email címed már be is van írva, csak a jelszavadat kell beírnod, és máris bejelentkezhetsz. Na ez az, ami TILOS! Ha itt megadod a jelszavadat, akkor nem bejelentkezés történik, hanem elküldted a csalóknak az email fiókodhoz tartozó jelszavadat, innentől bármikor hozzáférhetnek az email fiókodhoz, küldhetnek a fiókodból leveleket, vagy elolvashatják az összes leveledet!

Tehát még egyszer: ne kattints, és főleg ne írd be a jelszavadat, semmilyen körülmények között sem!

Biztos, hogy átverés?

Igen, 100%. A levél ugyan egészen jól megszerkesztett, ráadásul a saját email címedről érkezik (látszólag), szóval tényleg olyan, mintha egy rendszerüzenet lenne. De egyrészt egyértelműen nem a Te email szolgáltatódtól érkezik, másrészt pedig a link, ahol bejelentkezést kér, szintén nem az email szolgáltatódhoz tartozik.

De még ha nem is vagy biztos abban, hogy átverés, és mégis aggódsz, hogy mi van, ha tényleg betelik a kvótád, akkor is menj biztosra, és vedd fel a kapcsolatot az email szolgáltatóddal, közvetlenül. Tehát vagy telefonon vagy emailben, de semmiképp sem a levélben lévő (kamu) linken keresztül. És kérj tőlük tájékoztatást. Ha szükséges, ők tudnak úgy kvótát emelni, hogy ahhoz nem kell kiadnod a jelszavadat.

Mit tehetsz, ha későn szóltunk?

Előfordul, hogy az ember nem kellően elővigyázatos, és sikerült megtéveszteni Téged, már megadtad a jelszavad. Ilyenkor a megoldás az, hogy vedd fel a kapcsolatot az email szolgáltatóddal, és minél hamarabb változtassátok meg az email fiókod jelszavát.

Ez sajnos azzal jár, hogy mindenhol át kell írnod a beállított email jelszavadat (pl. okostelefon, számítógép, stb)., de mivel innentől nem megfelelő a régi jelszavad, így a csalók sem tudnak innentől hozzáférni a levelezésedhez.

Sajnos azonban az eddigi időszak alatt bármit megtehettek a leveleiddel, készíthettek róluk másolatot, stb. Ezt "visszacsinálni" már nem lehet.

Hogyan kerüld el az ilyesmit a jövőben?

Alapvetően fontos, hogy mindig légy egy kicsit gyanakvó az olyan levelek kapcsán, amik bármilyen jelszót, személyes adatot szeretnének Tőled. Ha valami egy picit is gyanús, ellenőrizd, hogy valóban a Te szolgáltatódtól érkezett-e a levél, vagyis tényleg az küldte-e, akinek kiadja magát a levél írója? Ha nem vagy benne 100%-ig biztos, inkább ne adj meg semmit, és hívd fel a levél küldőjét, tényleg ő küldte-e.

Jobb az elővigyázatosság, mint áldozatul esni egy átverésnek.

 

Légy elővigyázatos és körültekintő, soha ne add ki a jelszavad senkinek!

Címkék: adatvédelem jelszó email adathalászat adatlopás adatbiztonság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr9816304348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása