A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A szeptemberi bemutatón ugyan nem esett szó az iPhone-okról, ám a héten végre bemutatta őket az Apple.

Nézzük, miket tud az Apple legsikeresebb termékének új generációja.

Négy új készülék is érkezett

Nem aprózta el az Apple, egyből négy készüléket is bemutatott. Először is nézzük a közös tulajdonságokat, aztán majd rátérünk arra, hogy mik a különbségek a modellek között.

Mindegyik új iPhone megkapta természetesen az Apple legújabb chip-jét, ami az előzőhöz képest is hatalmas előrelépést mutat. Ez azért "érdekes", mert az előző is olyan teljesítményre volt képes, hogy a konkurencia még mindig azt próbálja meg utolérni. A sebességnövekedés pedig 50-80%, ami elképesztő. Magyarán a lényeg, hogy még sokkal gyorsabb tud lenni az új iPhone, mint eddig.

Aztán itt van az 5G, vagyis a legújabb, még szinte elérhetetlen mobil szabvány. Ez szintén a sebességről szól, az 5G hálózaton lényegesen gyorsabb lehet az internetezés, mint a jelenleg széles körben használt 4G hálózaton.

Szintén közös, hogy most már az olcsóbb modellek is OLED kijelzőt kapnak, nem pedig LCD-t, vagyis most már nem csak a méregdrága csúcs széria kapja meg a szebb kijelzőt, hanem a megfizethetőbb, olcsóbb széria is.

Az Apple ígérete szerint az üveg pedig ellenállóbb, mint valaha, amit egy speciális kerámia bevonattal értek el. Állítólag négyszer ellenállóbb a külső behatásokkal szemben, mint az eddigi iPhone-ok.

A kamera pedig mindegyik modellben sokat fejlődött, most már támogatja a HDR videókészítést, ami gyakorlatban egy még magasabb minőségű videószabvány, mint ami eddig elérhető volt.

Az iPhone-ok hátulján egy mágnest helyeztek el, ami segít a vezeték nélküli töltők pontos pozícionálásában (hasonlóan, mint az Apple Watch-ok esetén), valamint ugyanezt a mágnest használva kiegészítők is csatlakoztathatók az iPhone hátuljára (pl. mágneses bankkártya tartó tok). Arra kíváncsiak lennénk, hogy pl. egy mágneses autós tartó megtartaná-e a készüléket, de ilyen teszt még nem készült.

iPhone 12 és mini

Az iPhone 12-nél alapvetően van egy "sima" és egy "pro" széria. A sima, vagyis nem Pro modellek kétféle méretben érkeznek, amiknek a hivatalos nevük iPhone 12 és iPhone 12 mini.

Tudásban a két készülék között nincs különbség, méretben viszont igen. Az iPhone 12 a korábbi iPhone Xr és iPhone 11 modellek utódjaként szerepel, ugyanúgy 6,1"-os méretben, mint korábban. Viszont az iPhone 12 mini alighanem az egyik leginkább várt újdonság. Ez a készülék kisebb, mint az iPhone 6/7/8 sorozatok modelljei, épp csak egy kicsit nagyobb a régi 5/5s/SE (1. generáció) modelleknél. A teljes képernyőnek köszönhetően viszont így is sikerült 5,4"-os kijelzőt összehozni a kicsi készülékházban. Ez régen 4" volt az 5-ös széria, és 4,7" a 6/7/8-as széria esetén. Ilyen kompakt méretű, ám teljes képernyős készüléke aligha van bármely gyártónak is. Ráadásul ez a világ legkisebb és legkönnyebb 5G-s okostelefonja.

A 12-es iPhone-ok két kamerát kapnak hátra, az egyik a széles, a másik pedig az ultraszéles látószögű.

5 féle színből lehet választani (kék, zöld, piros, fehér, fekete), valamint három tárhely méretből (64GB, 128GB vagy 256GB).

Az árak pedig iPhone 12 mini esetén 299.990 Ft-tól indulnak, míg az iPhone 12 esetében 349.990 Ft a kezdőár.

iPhone 12 Pro és Pro Max

És persze megérkeztek az igazi "nagyágyúk" is, a Pro széria tagjai. Ahogyan eddig is, most is két féle méretben érkeztek, ám mindkét méret nőtt egy kicsit a 11 Pro szériához képest. Mostantól a kisebbik Pro modell a korábbi 5,8" helyett 6,1"-os lett (vagyis akkora, mint a nagyobbik sima 12-es iPhone), a Pro Max pedig a korábbi 6,5"-ról nőtt 6,7"-osra.

A 11 Pro szériához hasonlóan a 12 Pro is 3 kamerát kapott, ám ezek kiegészültek egy ún. LiDAR szkennerrel (mélység érzékelő, gyakorlatilag a tér és a benne lévő tárgyak távolságát segít érzékelni infravörös fény segítségével), ami a kiterjesztett valóság területén lehet hasznos. Ez a szenzor segít továbbá kamerázás közben a gyorsabb fókuszálásban is.

Szintén a fotós képességek fejlődése, hogy a Pro modellekben elérhető az ApplePro RAW formátum, ami a profi fotósoknak lehet fontos. Ilyen képformátumok mellett ugyan nagyon nagy fájlméretű képek készülhetnek, de további grafikai feldolgozáskor jól jöhet ez a szintű felbontás.

Fotózás terén viszont a két Pro modell között is van különbség, ugyanis míg a sima Pro nem, addig a Max változat kapott egy speciális, szenzormozgatásos optikai képstabilizálást. Az ígéret szerint így minden eddiginél jobb lesz a képstabilitás videózás közben, valamint éjszakai fotózáskor.

A Pro modellek esetében 4 féle színből választhatsz (óceánkék, arany, grafit és ezüst), és három tárhely méretből (128GB, 256GB, 512GB).

Az árak pedig az iPhone 12 Pro esetében 439.990 Ft-tól indulnak, a Pro Max esetében pedig 479.990 Ft az induló ár.

Összegzés

Az új iPhone-ok hozták azt a fejlődést, amit várni lehetett tőlük. Kicsit jobb kamerák, még gyorsabb processzor, fejlettebb funkciók és 5G. Egyértelmű előrelépés, hogy immár mindegyik modell OLED kijelzőt kapott, valamint a designváltás is egyértelműen az előnyére vált a készülékeknek.

A modellpaletta pedig vitán felül áll, hogy végre az összes vásárló igényét lefedi. Azok is találnak maguknak való telefont, akik a kicsi készülékeket szeretik (és évek óta kompromisszumot kötnek a nagyobb telefonokkal), a közepes méretet kedvelők is megkaphatják azt, ami hozzájuk illik, és azok sem panaszkodhatnak, akik szerint minél nagyobb, annál jobb.

Az árak sajnos forintban elszálltak, de ez nem az Apple sara, hiszen dollárban nincs változás az előző generáció árazásához képest, hanem a forint-dollár-euró árfolyamoknak köszönhető az emelkedés.

És még egy apróság. Igen, sajnos tényleg megtette az Apple azt, hogy a készülékek mellé mostantól nem csomagol sem töltőt, sem fülhallgatót, csak egy USB-C kábelt. A magyarázat szerint ez a lépés a környezetvédelmet segíti, hiszen sokan rendelkeznek már otthon több töltővel és fülhallgatóval is, így nem kell újra és újra legyártani és megvásárolni azokat. Lehet, hogy ez így van, de akinek pedig nincs, az külön kell megvegye, nem kevés pénzért. Ez igazán nem volt szép az Apple-től, ezen nincs mit szépíteni.

 

Neked melyik új iPhone tetszik legjobban?

Címkék: apple iphone iphone 12 iphone 12 pro iphone 12 mini iphone 12 pro max

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr6116241758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása