A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Az elmúlt időszakban megjelent a piacon jónéhány olyan Microsoft szoftver (Windows és Office), amelyeket mélyen a piaci árak alatt kínálnak. Ez jól hangzik, hiszen olcsón venni valamit mindig csábító. De vajon törvényes? Nem!

Illegális szoftverek értékesítése, megtévesztő módon

Az irreálisan alacsony ár már önmagában gyanús lehet, ám mégis megtévesztő, és az emberek számára bizalmat építő tény, hogy mindezeket teljesen nyíltan, interneten értékesítik, akár nagyobb nevű webáruházak is. Őszintén megvallva mi magunk is értetlenül álltunk a jelenség előtt, hogy ez hogyan lehetséges? Hiszen ha valami illegális, akkor ki merné ezt nyíltan az interneten reklámozni, értékesíteni?

Úgy tűnik, ez sokakat nem tart vissza. Ezek rendkívül kedvező áron kínált szoftverek ilyen formában NEM JOGTISZTÁK, ahogyan a józan ész is súgja. Ezeknek a licenceknek a használata ugyan fizikailag működik, ám a valódi jogtisztaságot nem biztosítják.

Számítástechnikai szaküzletek is érintettek

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy több számítástechnikával foglalkozó kereskedő cég is előszeretettel vásárol tovább értékesítés céljából ilyen módon termékkulcsokat, azokkal értékesítve számítógépeket. Ezzel a magatartással viszont becsapják a vásárlóikat, hiszen a vásárló egy jogtiszta szoftverrel telepített számítógépet kíván megvásárolni, mégis egy illegális szoftvert tartalmazó számítógépet kap.

Persze az sem mindegy, hogy a vásárlónak is ilyen kedvező áron adta tovább a terméket, vagy extra profit reményében a "teljes" árat fizettette meg a vásárlóval a cég.

Célszerű ellenőrizni a szoftverek licenceit

Ha az elmúlt 1-2 évben vásároltál jogtiszta szoftvert, vagy számítógépet jogtiszta (legalábbis jogtisztának hitt) szoftverrel (Windows és/vagy Office), akkor javasoljuk, hogy ellenőrizd, hogy azok valóban jogtiszták-e, így elkerülve az illegális szoftverhasználatból eredő későbbi problémákat.

A Microsoft tájékoztatása szerint dolgoznak azon, hogy az ilyen formában értékesített és piacon lévő termékkulcsokat ki tudják szűrni, ezt követően pedig az érintett szoftvereket deaktiválni, letiltani.

És persze az sem mellékes, hogy valóban azt kaptad-e vásárláskor, amiért fizettél.

Hogyan ellenőrizheted a szoftvereinek jogtisztaságát?

  • Windows 10 termék esetén:
    • Gyárilag előtelepített számítógép/laptop esetén a számítógépen/laptopon lennie kell egy hologramos Windows címkének.
    • Kereskedő által telepített Windows esetén egy termékkulcsot tartalmazó Windows címkének kell lennie a számítógépen, mely címke tartalmazza a Windows verzióját és termékkulcsát. Ezen kívül a licenc feltételeket tartalmazó karton dobozt és telepítőlemezt is át kell adni a vásárlónak, valamint számlán is szerepelnie kell a Windows terméknek.
    • Dobozos Windows termék esetén egy USB kulcsot ad a Microsoft. Ez esetben is kell rendelkezni a Windows-ról szóló számlával is.
  • Office 365 esetén:
    • Vagy termékkulcs kártyával kell rendelkezned, amin megtalálható az Office termékkulcsa. Ezt a termékkulcsot Microsoft fiókban aktiválni kell.
    • Vagy pedig egy licenclevéllel kell rendelkezni, mely licenclevél birtokában lehet a Microsoft Office 365 portálon keresztül lehet létrehozni és aktiválni a termékkulcsot.
    • Mindezek mellett rendelkezni kell az Office 365-ről szóló számlával is.
  • „Hagyományos” Office csomag esetén:
    • Termékkulcs kártyával kell rendelkezni, amin megtalálható az Office termékkulcsa. Ezt a Microsoft fiókban aktiválni kell.
    • Az Office példányáról szóló számlának is meg kell lennie.

Mi a teendő, ha úgy tűnik, nem jogtiszta valamelyik szoftver?

Amennyiben jogtiszta szoftverrel vásároltál számítógépet, amin úgy tűnik, mégsem jogtiszta a szoftver, úgy javasoljuk, hogy vedd fel a kapcsolatot a számítógép forgalmazójával, hogy tisztázhassátok a helyzetet.

Előfordulhat, hogy mindössze tévedésről van szó, és véletlenül nem került átadásra a számítógéppel együtt a jogtisztaságot igazoló összes dokumentum. Ez esetben kérjék meg a beszállítót, hogy haladéktalanul pótolja a hiányosságot, és adja át a megfelelő licenc igazolásokat.

A másik lehetőség, hogy becsaptak Téged, ez esetben követeld a forgalmazótól a megvásárolt és általad kifizetett, valóban jogtiszta szoftverek átadását.

Végül a Microsoft hivatalos tájékoztatása

Érdemes ezt a cikket eljuttatni minél több ismerőshöz, hiszen mindenkinek érdeke, hogy ne legyen átverve.

Aki pedig kételkedne, hogy mi az igazság, az elolvashatja a Microsoft állásfoglalását az ügyben.

Innen letöltheted.

 

Légy körültekintő a jogtiszta szoftverhasználatot illetően.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr7915485324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása