A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Igen, most a héten bemutatott Apple újdonságokról lesz szó, így ha ezek egyáltalán nem érdekelnek, akkor sajnos ez a levél most nem Neked szól.

Ha viszont érdekel, mert Apple termékeket használsz vagy tervezel használni, vagy egyszerűen csak kíváncsi vagy androidosként, hogy mit tud a "konkurencia", akkor érdemes tovább olvasnod.

Új iPad

iPad-ből ugye két sorozat fut egymás mellett, az egyik a "sima", a másik a Pro. A Pro egy túlárazott cucc, legalábbis abban az értelemben, hogy sokkal drágább, mint a sima iPad. De míg a sima iPad főként otthoni célokra készül, addig a Pro sorozat munkára, tervezőknek. Most a sima iPad frissült, hisz a 2018. óta futó 6. generáció után most bemutatták a 7. generációt.

Ez a korábbi 9,7"-os kijelző helyett most 10,2"-os kijelzőt kapott, köszönhetően a keskenyebb keretnek a kijelző mellett. Természetesen megkapta a gép a legújabb Apple mobilprocesszort, amitől őrületesen gyors lett (nem mintha a "régi" lassú lett volna), valamint ez az iPad már a legújabb operációs rendszerrel, az iPadOS-sel érkezik. Ez gyakorlatilag az iPhone-okon futó iOS átdolgozása, ami még jobban optimalizálva van az iPad nagyobb kijelzőjéhez, és laptop szerű élményt biztosít (hozzátesszük, hogy az iPadOS-t a korábbi, még támogatott iPad-ek is meg fogják kapni szoftverfrissítés formájában).

Az iPadOS fejlettebb multitaskingot kap (több alkalmazás párhuzamos futtatása), új főképernyőt, a számítógépeken is ismert fájl kezelő felületet (mostantól rendszerszinten fogja tudni kezelni a csatlakoztatott pendrive-okat), valamint az asztali számítógépeken tapasztalható böngészési élményt fog nyújtani a Safari. Az ígéretek szerint pedig gyorsabb is lesz a rendszer a korábbi iOS-hez képest, bár arra eddig sem nagyon lehetett panasz.

Apple Watch series 5

A tavaly bemutatott 4. generációs okosóra után itt az újabb modell, ám míg tavaly az óra volt az Apple igazán nagy dobása, idén az inkább csak egy szokásos frissítésnek mondható.

Az első bejelentett újdonság az ún. always-on display, vagyis mostantól a kijelző folyamatosan világít, nem csak a csukló felemelésekor vagy a képernyő megbökése esetén. Viszont alaphelyzetben egy kissé halványított képet láthatsz, ami akkor erősödik fel, amikor megemeled a csuklód, vagy hozzáérsz a képernyőhöz. Kíváncsiak leszünk, hogy ez mekkora hatással lesz az üzemidőre nézve, bár az Apple szerint hasonló lesz az üzemidő, mint eddig is volt.

Apró frissítéseket kapott még az óra, ilyenek pl. a mentstruációs ciklus figyelő alkalmazás, vagy a zajfigyelő app, ami szól, ha túl sokáig vagy olyan környezetben, ahol az egészségre káros mértékű a zaj mértéke. További újdonság, hogy megjelent az órában az iránytű funkció is.

És az új iPhone 11

És amit mindenki várt, az Apple bemutatta az iPhone-ok legújabb generációját az iPhone 11-et. Végre kicsit egyszerűsödött az iPhone család, mert az utóbbi időben kicsit kusza volt. Két éve ugye volt az iPhone 8 és 8 Plus, ami mellett megjelent a teljes képernyős iPhone X, amit mindenki "iksz"-ként hívott, hivatalosan viszont tízként kellett volna, csak római számmal írták. Aztán 1 évvel később jött a tízes széria ráncfelvarrása Xs (ejtsd: "tíz ess") néven, amit mindenki csak "ikszess"-nek hívott, ennek a nagytesója az Xs Max (ami csak méretben volt nagyobb), és az Xr is, ami meg a kettő közt volt méretben, de butább volt az Xs-nél. Méretben ez volt kb. a korábbi Plus-os modellek alternatívája. Szóval a korábbi számok helyett mindenféle római szám lett az elnevezésben, "s" és "r" utótaggal megspékelve, hát márkafüggő legyen a talpán, aki ezt zsigerből bírta követni.

Most végre tiszta a helyzet, az új széria az iPhone 11 nevet kapta. A sima iPhone 11 az Xr-nek az utódja, míg az egyértelműen feljebb pozícionált Xs utód iPhone 11 Pro néven fut. Ennek pedig a nagyobb méretű változata az iPhone 11 Pro Max.

Az iPhone 11 továbbra is 6,1"-os kijelzőt kapott, ami továbbra is csak LCD, nem pedig OLED. A kritikák sora itt kb. véget is érhet, hiszen ez valóban nem volt szép az Apple-től, ám a készülék megkapta a világ leggyorsabb mobil processzorát, az A13-at (a korábbi A12 is mindent megvert a piacon), valamint az elődhöz képest sokat fejlődött az immár két hátlapi kamerával rendelkező kamera rendszer is (az elődben csak 1 hátlapi kamera volt). A két kamera két különböző látószögű, az egyik ultraszéles. Így az Apple állítása szerint 2-szeres optikai zoom érthető el (a két kamera külön-külön dolgozik, és egy ügyes szoftver rakja össze a végeredményt). Megjelent továbbá az új éjszakai mód, és az állatokat is felismerő portré mód. Az Apple elmondása szerint az iPhone 11 kameráival szebb képeket készíthetünk, mint bármely korábbi iPhone-nal (ide értve a tavaly csúcsnak számító Xs-t és Xs Max-ot is).

Az iPhone 11 hatféle színben érhető el: lila, sárga, zöld, fekete, fehér és piros, valamint 64, 128 vagy 256 GB tárhellyel.

Az igazán nagy durranás: iPhone 11 Pro (Max)

A csúcsot pedig természetesen az iPhone 11 Pro és Pro Max modellek jelentik.

Az újdonság a "sima" iPhone 11-hez hasonlóan szintén az A13-as processzort kapta meg, amiről kiderült, hogy másodpercenként 1 billió (!) számítási műveletet képes elvégezni, ami ráadásul az elődhöz képest kevesebb energiát kér. Tovább javítottak a képernyő energiafelhasználásán is, így összességében a kisebbik modell 4, a nagyobbik 5 órával hosszabb üzemidővel rendelkezik az Xs és Xs Max-hoz képest.

Végre elérhető lett a gyorstöltés funkció ezekhez a készülékekhez, vagyis mostantól nem kell annyit várni, hogy feltöltsön a telefon. Az Apple állítása szerint 30 perc alatt 50%-os töltöttséget képes magába szívni az új iPhone a gyorstöltővel.

És hát a kamera... Az Apple csúcs telefonjainak mindig egész jó kamerái voltak, de sosem a piac legjobbjai. Most viszont lehet, hogy változik a helyzet, ugyanis most 3 különböző látószögű, egyenként 12 megapixeles kamerarendszer található a készülék hátulján. Természetesen itt is van éjszakai mód és minden egyéb finomság, hogy a lehető legszebb legyen a végeredmény, a csúcs mégis az ún. Deep fusion funkció. Ekkor a készülék minden fotózáskor valójában 9 fényképet készít (különböző lencsékkel külön-külön fotókat), és a végén nemhogy kiválasztja, melyik kép lett a legjobb, de képpontonként elemzi a képeket, és mindegyik képből a legjobbnak ítélt képpontot kiválasztva rakja össze a végeredményt. Egészen elképesztő.

A kamera videózási képessége is sokat fejlődött, az új operációs rendszernek köszönhetően pedig már akár a telefonon is megvághatod, szerkesztheted az elkészített videókat. így például videó szerkesztés közben is válthatsz, hogy melyik jelenetnél melyik látószögű kamera képét szeretnéd látni.

A bemutató nagyon lenyűgöző volt, kíváncsiak leszünk, hogy a valódi tesztek milyen eredményeket hoznak majd. A Pro modellek éjzöld, ezüst, asztroszürke és arany színben, valamint 64, 256 és 512 GB tárhellyel érhetők el. 

 

Hogy tetszenek az Apple újdonságai?

Címkék: apple iphone ipad ios apple watch

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr6315045754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása