A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Az okostelefonokon nagyon sok mindent meg tudunk oldani, hiszen mindenre van egy alkalmazás, jönnek az emailek, Facebook értesítések, Viber és Messenger üzenetek, vagy csak egy gyors fotót készítünk, jegyzetet írunk, vagy épp posztolunk valamint az Instára.

Ha meg épp egyik se történik, akkor megnézünk egy videót a YouTube-on, játszunk vagy internetezünk.

Minden esetre az biztos, hogy elképesztően sok időt töltünk a telefonunkkal és ez nem feltétlenül jó.

A gyártók is rájöttek, hogy túl sokat használjuk a kütyüket

A Google és az Apple is belátta, hogy ugyan a készülékeiket azért készítik, hogy használjuk azokat, ráadásul azért zsúfolnak bele minél több funkciót, hogy minél inkább hozzánk nőjenek az okoskütyük, azt elismerik, hogy ez bizony már túl van az egészséges szinten. Valamit ezzel tenni kell. Így kitalálták a Képernyőidőnek nevezett funkciót. A képernyőidő funkcióval a telefon jelentést készít arról, hogy mennyi időt töltesz a készülék használatával, azon belül is láthatod, hogy egy-egy alkalmazás használatával mennyi időt töltesz el, de akár kategóriákba sorolva is kaphatsz információkat.

Pontos információkat kaphatsz arról, hogy mely alkalmazástól érkezik a legtöbb értesítés, mely appot használod a leggyakrabban, de akár azt is, hogy egy nap hányszor vetted elő a telefonodat, vagy reggel mi az első, amit a telefonodon csinálsz.

Korlátozhatod is magad

Ha úgy gondolod, hogy bizonyos alkalmazásokat túl sokat használsz, kvázi függővé váltál, akkor beállíthatod, hogy egy adott alkalmazást naponta hány percig vagy óráig használhatsz maximum. Így a telefon szól, ha már túlzásba esel.

De beállítható az is, hogy összességében közösségi médiával mennyi időt tölthetsz el, így mindegy, hogy az Facebook vagy Intsagram, a telefon egyben fog nézni minden közösségi médiás tevékenységet.

Adj magadnak kimenőt!

És a legjobb funkció: beállíthatsz olyan időszakot, amikor köszönöd szépen, de nem akarsz semmilyen értesítést kapni sehonnan, egyik alkalmazás sem zavarhat, csak amiket Te engedélyezel. Ezt ütemezheted is, tehát pl. minden este 8 óra és másnap reggel 7 óra között csak az engedélyezett alkalmazások aktivitásai fognak megjelenni, de a telefon funkció mindenképp aktív marad. Magyarán este a hívások beérkeznek, de ha nincs engedélyezve, akkor a Facebook értesítések, Messenger üzenetek és társaik nem fognak zavarni. Ha mégis szeretnél egy-egy alkalmazást ebben az időszakban is engedélyezni, akkor azt külön hozzá tudod adni a listához, így csak a többi alkalmazás lesz blokkolva.

A gyereket is korlátozhatod!

Az alkalmazások korlátozásához használhatsz külön jelkódot is, így aki nem ismeri ezt a kódot, az nem tudja kikapcsolni vagy felülbírálni a korlátozásokat. Ez kitűnő eszköz arra, hogy a gyerekek telefonhasználati szokásait korlátozza a szülő, és csak a megengedett mértékben használhassa a készüléket a gyermek. Beállítható az is, hogy hétvégén legyen megengedőbb a telefon, mint hétköznap.

Androidon és iPhone-on is működik?

A fent leírt összes funkció iPhone-on működik, de hasonló tudással az újabb androidos telefonok is rendelkeznek. Azonban Android esetén veriózól és készülékgyártótól függően lehetnek eltérések.

Mindkét platform esetén a Beállítások menüben találhatod meg a Képernyőidő funkciót, itt tudod aktiválni, vagy személyre szabni a beállításokat, illetve megtekinteni a kimutatást az eszközhasználatról.

 

Próbáld ki a képernyőidő funkciót!

Címkék: iphone android screentime képernyőidő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr8315045756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása