A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Az okostelefonok megjelenésével széleskörben elterjedtek a szöveges üzenetek, legyen szó akár Messenger, Viber, vagy egyéb csevegőalkalmazásról.

Mutatunk egy trükköt, amivel megkönnyítheted a pötyögést.

Butatelefonból okostelefon

Míg régen az üzenetváltások maximum 1-2 üzenetből álltak, üzenetenként maximum 160 karakterből, addig ez mára jelentősen megváltozott. Régen az jelentette a kihívást, hogy egy-egy gombon ugye 3-4 betű is volt, így nagyon hosszan tartott bepötyögni egy-egy üzenetet.

Manapság az okostelefonokon szinte teljes billentyűzet van, kivéve ékezetes betűk (ehhez hosszan kell nyomni a magánhangzókat), speciális írásjelek, karakterek.

Ezeken egész gyorsan lehet gépelni, viszont elég gyakori, hogy melléüt az ember, más betűt üt le, mint amit szeretne. Ezen kívül nagy mértékben lassítják az okostelefonon történő gépelést az ékezetes karakterek.

De mutatunk egy megoldást, ahogyan elkerülheted ezt, kényelmessé és gyorssá teheted a gépelést.

Gépelés helyett diktálj!

Az Android és iOS rendszerek is képesek diktálás alapján történő szövegfelismerésre, és egészen jól értelmezik, helyesen írják le a diktált szöveget. Hátránya, hogy szokatlan stílusban, kissé magyartalnul kell diktálni. Mit értünk ez alatt? A diktálás funkció nem képes értelmezni a hangsúlyokat, így magától nem fogja leírni a kívánt helyre a vesszőket, kötőjeleket és mondat végi írásjeleket. Ezzel együtt ha megszokod, akkor tényleg nagyon gyorsan lehet így szöveget bevinni, és kényelmes is, de azért érdemes elküldés előtt átolvasni, és ha véletlenül nem jól értett valamit, akkor azt kijavítani.

Ha például szeretnéd leírni az alábbi mondatot:

Tök jó, hogy minden héten vasárnap küldtök egy hasznos tanácsot. Köszönöm!

Akkor ehhez az alábbi "hangutasítást" kell adnod:

Tök jó VESSZŐhogy minden héten vasárnap küldtök egy hasznos tanácsot PONTköszönöm FELKILÁTÓJEL.

Hogyan tudsz diktálni a telefonodnak?

A hangalapú szövegfelismerésnek feltétele, hogy legyen élő internet kapcsolat (akár WiFi, akár mobilinternet).

iOS (iPhone/iPad) esetén:

Üzenetírásnál bal alul a "szóköz" gomb bal oldalán találsz egy kis mikrofont. Arra kell bökni, és már kezdheted is a diktálást a fenti minta szerint.

Ha nincs mikrofon ikonod, akkor a Beállítások menü Általános menüpontjában keresd ki a Billentyűzet menüpontot, és itt alul kapcsold be a "Diktálás engedélyezése" funkciót.

Tipp: ugyanezzel a módszerrel tudsz válaszolni üzenetekre az Apple Watch segítségével. Az órán fogadott üzenet alatt találhatsz egy mikrofon ikont, arra bökve szintén megkezdheted a diktálást.

Még egy tipp: ha valamilyen emotikont (smile-t) szeretnél a szövegbe, akkor nyugodtan mondd a szöveg végére, hogy "mosolygós emotikon", és máris meg fog jelenni egy smile is a szöveg végén.

Android esetén:

Sajnos ahány Android, annyi féle megoldás, de alapvetően itt is keresned kell egy mikrofont ábrázoló gombot. Ha ez megvan, nyomd le (lehet, hogy hosszan kell nyomnod). Utána kezdheted a diktálást, és a diktálás végén az Android több lehetőséget is felajánl, hogy ő miket értett. Itt kiválaszthatod, hogy valójában mit szerettél volna mondani.

A "probléma", hogy írásjeleket (pont, vessző, kérdőjel, kötőjel, stb.) nem tud értelmezni, legalábbis az általunk próbált Android rendszerek képtelenek voltak rá.

 

Ha sokat írsz üzenetet, akkor próbáld ki a diktálás funkciót.

Címkék: iphone okostelefon android ios

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr1314945566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása