A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Bizonyára minden Huawei felhasználóhoz eljutott már a hír a Google bojkottal kapcsolatosan, de nem tiszta a kép, hogy mit is jelent ez valójában. Ahogyan a jövőt tekintve sem világos, hogy mi várható.

Megpróbáljuk összeszedni Neked, hogy miről is van szó, és érinti ez a felhasználókat vagy sem.

Mi ez az egész?

Amerika és Kína között dúl a kereskedelmi háború, és ahol csak lehet, megpróbálnak egymásnak betartani, persze szigorúan úgy, hogy lehetőség szerint az csak a másik félnek fájjon. Épp ezért Trump kitalálta, hogy előírja az amerikai cégeknek, hogy meg kell szüntetniük a partneri kapcsolatot kínai partnereikkel, ezzel megbénítva őket. Csakhogy ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a nagy amerikai tech cégek nem szolgálhatják ki a kínai partnereket, például a Huaweit (ami jelenleg a világon a 2. legnagyobb mobiltelefon gyártó).

Az első hírek alapján ez azt jelenti, hogy a Huawei telefonok nem használhatják majd az Android operációs rendszert, valamint a Google Play áruházat, a Gmailt, YouTube-ot, és egyéb Google szolgáltatásokat.

Mivel a Huawei telefonjai alapvetően az Androidra épülnek, az Android pedig nem sokat ér a szoftveráruház nélkül, így elsőre kimondható, hogy a Huawei telefonjai ezzel elvéreztek, és senki sem fogja vásárolni őket. De természetesen ez nem ennyire egyszerű.

Kiket érint, és mikortól?

Itt jön az első csavar a történetben. Ugyanis először arról szóltak a hírek, hogy a már piacon használatban lévő és a boltok polcain található készülékek továbbra is használhatók és azokról nem lesznek törölve ezek a szoftverek, ám frissítést a továbbiakban nem fognak kapni. Elvben a jövőben gyártásra kerülő készülékek viszont már nem használhatják ezeket a szoftvereket, ami komoly probléma.

Aztán az első sokkot követően Amerika adott egy 90 napos felmentést a bojkott alól a cégeknek, vagyis 2019. augusztus 19-ig semmilyen változás nem várható, utána viszont életbe lépnek a korlátozások.

Tehát az elmondható, hogy augusztus 19-ig semmilyen változás és korlátozás nem fog érinteni senkit. Ezt követően bizonytalan a helyzet, de jelenleg úgy néz ki, hogy a jelenleg piacon lévő készülékek továbbra is teljeskörűen használhatók lesznek, ám a jövőben frissítéseket nem fognak kapni.

Mit lép erre a Huawei?

A Huawei eddig is érezte, hogy nagy a függősége a Google-től, ezért már korábban elkezdték fejleszteni a saját operációs rendszerüket, vagyis előfordulhat, hogy a jelenlegi két nagy platform (iOS és Android) mellett megjelenik egy harmadik okostelefon operációs rendszer is. Lássuk be, ez a piaci versenyre jó hatással lenne, más kérdés, hogy mennyire tudna sikeres lenni.

Időközben viszont állítólag a Google is erőteljesen lobbizik azért, hogy ne kelljen tartania a bojkottot, és mehessen minden az eddig megszokott kerékvágásban.

Mi a helyzet a többi amerikai céggel?

Tech vonalon ez a korlátozás a többi amerikai céget is érinti, így az Intel, Qualcomm és egyéb cégek sem szállíthatnak alkatrészeket, chipeket kínai partnereiknek, viszont ez kevéssé érinti a Huawei-t, hiszen eddig is saját chippeket használtak, így ez inkább a jövőbeni esetleges együttműködést gátolja, és nem a jelenlegi működést befolyásolja.

Viszont a Facebook alkalmazás (ezzel együtt a Messenger és WhatsApp) alap helyzetben nem lehet rajta a kínai készülékeken, megint más kérdés, hogy a jelenlegi helyzet alapján utólagosan bárki feltelepítheti, így ez valódi korlátozást nem jelent.

Most akkor vegyél vagy sem Huawei-t?

Alapvetően a helyzet bizonytalan. Sokan úgy gondolják, hogy az egész csak fel van fújva, és valódi veszély nem fenyegeti a felhasználókat, ugyanakkor az tény, hogy ha Trump nem vonja vissza a korlátozásokat, vagy legalább nem enyhít rajtuk jelentős mértékben, az hatással lesz a felhasználókra. Mivel az augusztus 19-i határidő vészesen közeleg (eddig kaptak határidőt a felek a szükséges intézkedések meghozatalára), ezért mi azt javasolnánk, hogy érdemes ezt a bő 2 hónapot kivárni, és figyelni a híreket.

Ha sikerül valamiféle egyezséget kiharcolni a feleknek, akkor bátran vásárolhatsz Huawei-t nyár végén, ha pedig nem, akkor megnyugtató, hogy nem költöttél el sok pénzt egy olyan termékre, amiket csak korlátozásokkal tudnál használni.

 

Pánikolni tehát felesleges a Huawei-ügy miatt, de érdemes kivárni, hogy mi lesz a valódi helyzet a moratórium után.

Címkék: trump android huawei

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr3914884726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása