A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Örök kérdés, hogy a fontos adatokat hogyan érdemes tárolni, melyik a legmegbízhatóbb adattároló? Sokan pedig úgy gondolják, hogy amíg egy adattároló (pl. merevlemez, pendrive) garanciális, addig nagy baj nem lehet. Pedig dehogyisnem! Az eszköz garanciális ugyan, de az eszközön tárolt adatokért senki sem fog felelősséget vállalni. Sem a kereskedő, sem a gyártó.

De akkor hogyan tárold azokat az adatokat, amelyek valóban fontosak és pótolhatatlanok?

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Melyik a legbiztonságosabb adattároló?

Bizonyára meg lehet állapítani, hogy melyik adattároló mennyire megbízható, de különösebb jelentősége nincs. A pendrive bár megbízható, viszonylag sérülékeny és könnyen elhagyható. A merevlemez már nagyon régi, kiforrott technológia, ám mégis előfordulnak hibák, ráadásul ha üzemelés közben enyhe ütés vagy rázkódás éri, akkor könnyedén keletkezhet a lemezen fizikai sérülés. Az SSD meghajtó egy modern technológia, de ebből is létezik olyan, ami 5-6 éve probléma mentesen üzemel, míg olyat is láttunk már, ami 2 hónap használat után tönkrement.

A CD/DVD lemezek pedig alapvetően nem túlzottan megbízhatók, simán az idő múlásával "eltűnhet" róla az adat.

Magyarán mindegyik technológia mellett és ellen lehet felsorakoztatni érveket. A lényeg azonban nem az, hogy melyik technológiát választod, hanem azt, hogy a fontos adatokat hány példányban és mennyi helyen tárolod.

Mennyi példányban biztonságos az adattárolás?

Legalább kettő. Bármilyen megbízható adattárolót is választasz, ha csak egy példány van az adataidból, akkor bajban lehetsz. Lehet, hogy az általad választott adattároló annyira megbízható, hogy mindössze tízezerből egy az, ami meghibásodik. De ez egyáltalán nem lesz vigasz akkor, ha az az egy éppen a Tiéd.

Arra viszont már rendkívül kicsi az esély, hogy két adattároló egyidejűleg hibásodjon meg. Tehát például ha két merevlemezen tartod a családi fotóidat, és az egyik meghibásodik, még mindig ott a másik, amelyik jól működik. Persze ilyenkor ne felejtsd el, szerezz be egy újat a hibás merevlemez helyett, és ugyanúgy készíts rá egy másolatot, ahogy korábban is volt, hogy továbbra is legalább két példányban legyenek meg a fotóid.

Természetesen ha rendkívül fontosak az adatok és nagyon biztosra akarsz menni, akkor növelheted a példányszámot, hiszen minél több példányban tárolod az adataidat, annál nagyobb biztonságban vannak.

Mi a baj a két példányos adattárolással?

Alapvetően a két (vagy több) példányos adattárolás már nagyon jó, de két apróság van vele. Az egyik, hogy ha nincs automatizálva a több példányos mentés, akkor sok esetben elmaradozik. Most például megcsinálod lelkesen, aztán 1 év múlva már elhanyagolod, és az elmúlt 1 év új fotóiról máris nincs másolati példányod. Erre nyújt megoldást például az ún. raid (ejtsd: réjd) tömb, amikor egy számítógépet úgy rakunk össze, hogy ezt a problémát megoldja. A raid tömbnek többféle kialakítása létezik, most maradjunk az adatbiztonságnál. Beállítható, hogy ha a számítógépbe két merevlemez kerül, akkor a két merevlemez egymás tükörképe legyen. Ez azt jelenti, hogy ami az egyik merevlemezen történik (legyen az fájl másolás, törlés, vagy új fájl létrehozása), ugyanaz történik a másik merevlemezen is. És ha bármikor tönkremegy az egyik, a másikon minden megtalálható.

Ez már egy egészen jó megoldásnak tűnik, de ha igazán biztosra akarsz menni, és valóban olyan fontosak az adataid (ezt elsősorban céges ügyfeleknek, ügyvédeknek, orvosoknak szoktuk javasolni), akkor még tovább lehet növelni a biztonságot. Ugyanis a raid tömbbel is van egy probléma. Az, hogy fizikailag egy gépben, fizikailag egy helyen vannak az adatok. Ha jön egy elektromos túláram, akkor egyszerre mindkettő elektronikája tönkre mehet. Ha csőtörés miatt beázik a számítógép, akkor mindkét merevlemez beázhat. Ha betörés történik és ellopják a számítógépet, akkor mindkét merevlemezt ellopják. És ha netán tűz keletkezik, akkor mindkét merevlemez odavész a tűzben.

Ezek viszonylag extrém és nem gyakori problémák, de van olyan ügyfelünk, akinél tűz keletkezett, és fontos volt ennek a kivédése. Erre azt szoktuk javasolni, hogy túl azon, hogy tükrözve tárolod az adatokat, azokat érdemes legalább napi szinten átmásolni egy fizikailag teljesen másik helyre. Például éjszaka interneten keresztül átmásolni minden adatok a cég másik telephelyére (ha több telephely is van), vagy éppen otthonra. Így egy helyen megvannak az adatok tükrözve két példányban, és egy másik helyen napi egyszeri mentéssel is megvan minden. Legrosszabb esetben egy napnyi friss adat vész el, de ez minimális veszteség.

Mik azok az adatok, amiket érdemes így tárolni?

Alapvetően a családi fotók és videók mindenkinek fontosak, és gyakran nincs belőlük több példányos mentés. Ugyanígy fontos lehet sok dokumentum, szerződés, irat. A letöltött filmek, videók kevésbé lényegesek, mert bár lehet, hogy sok idő újra összeszedni őket, de ezek pótolható adatok.

Figyelj oda arra, hogy azokat az adatokat, amelyek számodra fontosak, biztonságos módon tárold. Hidd el, megéri.

 

Te több példányban tárolod a fontos adataidat?

Címkék: adatmentés adatbiztonság

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr5714410810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Uni1002 2018.12.02. 18:46:12

Szevasztok!
A felhőbe levő adatmentést kihagytátok. Fizikailag jó messze van. Lehetne erről is egy külön levelet.
Üdv!

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2018.12.02. 18:49:39

@Uni1002: Szia, valóban, ebből a cikkből nem kihagytuk a felhőket, arról több másik cikkben is beszéltünk már.

Itt szemezgethetsz:
https://szamitastechnikarol.blog.hu/tags/felhő
süti beállítások módosítása