A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Az elmúlt hetekben különféle zsaroló emailekkel próbálnak pénzt kicsalni emberektől. A módszer ugyanaz, a zsarolás tartalma különbözik. A lényeg azonban: ne dőlj be neki, de ne is hagyd teljesen figyelmen kívül!

Elmondjuk, hogy mi ez az egész, hogyan járhatsz a végére, és mire figyelj mégis oda.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Milyen levélnél kezdj el gyanakodni?

Alapvetően egy angol nyelvű levelet küldenek, amiben leírják, hogy feltörték a jelszavadat, ezzel pedig hozzáfértek a számítógépedhez. A feltöréshez egy trójai vírust használtak, majd jön valamilyen pikáns dolog, hogy milyen tartalomhoz fértek hozzá. Például meztelen fotók Rólad, vagy felvett Téged a webkamerádon keresztül, stb. Szóval csupa olyan, ami kellemetlen lenne mások előtt. És épp ez a zsarolás tárgya. Vagy fizetsz nekik néhányszáz dollárt (625 dollár, 874 dollár, stb. összegekkel találkoztunk) bitcoin formájában (tehát a cél, hogy legyen lenyomozhatatlan), vagy pedig a talált tartalmat megosztják az összes ismerősöddel. Ami legyünk őszinték, ha tényleg rendelkezne valaki ilyen tartalommal Rólad, mégiscsak kellemetlen lenne :)

Átverés, vagy vedd komolyan?

Alapvetően ez egy átverés. A cél mindössze az, hogy azok az emberek, akik bedőlnek, fizessenek. Van egy weboldal, ahol azokat a bitcoin címeket gyűjtik össze, amelyekkel visszaéléseket követnek el. Ez a Bitcoin Abuse Database. Itt - a cikk írásakor - az elmúlt 1 napon 310 címet jelentettek, az elmúlt 1 hétben 2434-et, az elmúlt 1 hónapban pedig 7933-at.

Ha ilyen emailt kapsz, akkor kattints erre a weboldalra, és felül a keresőmezőbe illeszd be azt a bitcoin címet, ahová kérik a zsarolók a pénzt. Itt láthatod, hogy szerepel-e az adatbázisban az adott cím, illetve azt, hogy hányan jelentették, valamint mikor jelentették utoljára. Ha itt megtalálható a bitcoin cím, akkor egyértelmű, hogy átverésről van szó (persze ha nem, akkor is szinte biztosan átverés). Jól látható, hogy ezt az adott címet már 216-an jelentették, szóval egészen sokan. A találati ablakban ha lefelé görgetsz, akkor konkrétan azt is láthatod, hogy milyen dátumon milyen leírással került az adatbázisba az adott bitcoin cím, bár ennek igazi jelentősége már nincs is.

Akkor érdemes ezzel egyáltalán foglalkozni?

Akár igen. Ugyanis a levél elején azt írja, hogy megszerezték a jelszavadat, és ezzel fértek hozzá az adataidhoz. És itt ki is írja, hogy mi az a jelszó, amit megszerzett. Sőt, ugyanezt a megszerzett jelszót a levél tárgy mezőjébe is beírja. Ezt ellenőrizd, hogy olyan jelszó-e, amit valójában Te használsz, vagy sem. Mert ha a megszerzett jelszót Te valójában használod bárhol (weboldalakon, email szolgáltatódnál, számítógépeden, stb.), akkor ezzel foglalkozni kell.

Természetesen a levél zsarolás részével nem, az kamu. Viszont nem megnyugtató, ha a jelszavadat megszerezte valaki. Ilyen esetben kézenfekvő, hogy a jelszavadat módosítani kell. De ez nem ennyire egyszerű. Ugyanis hiába módosítod a jelszavadat, az új jelszót pont ugyanúgy meg fogják szerezni, mint a régit. Ehhez át kell nézned vagy nézetned a számítógépedet egy szakemberrel, és meg kell vizsgálni, van-e valamilyen vírus, kémprogram vagy billentyűleütést figyelő program a számítógépeden vagy a telefonodon. Mert ameddig fertőzött eszközt használsz, addig módosíthatod a jelszót bármennyire is bonyolultra, azt mindig meg fogják tudni szerezni.

Mik akkor a teendők?

Ha zsaroló emailt kapsz, akkor ellenőrizd a fent említett weboldalon, hogy jelentette-e már más azt adott bitcoin címet. Ha igen, akkor biztos lehetsz abban, hogy ez egy átverés, és csak megpróbálnak pénzt kicsalni Tőled. Ha gondolod, Te is könnyedén készíthetsz egy jelentést az esetről, hogy ezzel segíts másoknak.

Ellenőrizd az emailben, hogy az említett jelszót használod-e bárhol. Ha igen, akkor mindenképpen alapos vírus és kémprogram elleni vizsgálat javasolt a számítógépeden, bár ezt mi akkor is javasoljuk, ha a jelszó nem ismerős. Miután a számítógéped (és okostelefonod) tiszta és megbízható, akkor minél előbb módosítsd legalább ott a jelszavadat, ahol az emailben említett jelszót használod. Ha több helyen is használod, akkor mindenhol módosítsd.

És a legfontosabb: semmilyen körülmények között se fizess a zsarolóknak!

 

Ne dőlj be a zsarolásnak, de vedd komolyan a jelszavaid biztonságát és a számítógéped védelmét.

Címkék: vírus kémprogram zsaroló email blockmail

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr4614319331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása