A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Az okostelefonok elterjedésével tulajdonképpen kialakult egy olyan termékkategória, amiért az emberek évről évre rendkívül sok pénzt költhetnek. A régi pedig gyorsan értéktelenedik, így elég sokat lehet bukni egy-egy újabb generáció megvásárlásán.

De mennyit? Melyiken buksz legtöbbet, és mely gyártónál a legkevesebbet? Ha ezt tudod, talán az is kiderül, melyik készüléket a legracionálisabb megvásárolni.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Legalább 45% veszteség 1 év alatt, de akár 97% is lehet!

Gyakorlatilag nincs olyan gyártó, amelyik telefonja egy év alatt ne veszítené el újkori árának közel felét, viszont van olyan, akinek a telefonjai egy év alatt szinte teljesen értéktelenek lesznek. Erre a megállapításra jutott a brit MusicMacpie, aki felmérte, hogy a használt piacon mennyit kaphatunk az egykor méregdrága telefonunkért.

Mindez azért is fontos, mert a vásárlók nagy része a használt készülékért kapott összeget amolyan "kezdőrészletnek" tekinti az új telefon vásárlásánál, vagyis ez alapján számol, hogy mennyit kell "közé tenni" a régi telefon eladási ára és az új példány vételára közé.

A legnagyobb veszteség a OnePlus vásárlókat éri, ők a vételár 97%-át is elbukhatják egy év alatt, ami döbbenetes. Gyakorlatilag teljesen eladhatatlan és értéktelen lesz egy egykor drága készülék. De nézzük inkább a listát, kezdve a legnagyobb értékvesztést produkáló gyártókkal, haladva a leginkább értéktartóig.

7. OnePlus - 97%

6. HTC - 85%

5. Huawei - 84%

4. LG - 82%

3. Google - 81%

2. Samsung - 62%

1. Apple - 45%

Bármennyire is meglepő, nem a méregdrága Apple telefonjain bukhatsz a legtöbbet, sőt. Épp azok tartják legjobban az árukat. Egy iPhone 5s-nek még mindig van a használt piacon valódi értéke (kb. 28-45 ezer Ft közötti sávban), pedig ez már egy 5 évvel ezelőtt bemutatott mobil. Ezzel szemben egy 5 évvel ezelőtti Huawei szinte nem is kapható a használt mobilpiacon.

Eddig a gyártók, nézzük a konkrét modelleket

A fenti lista alapján talán kevésbé meglepő, de az konkrét modelleket nézve is az iPhone különböző modelljei a leginkább értéktartók, aztán a Samsung modelljei következnek, a sor végén pedig a HTC, Huawei, OnePlus modellek tanyáznak.

20. HTC Desire 820 - 95%

19. Huawei Honor 5X - 94%

18. OnePlus One - 94%

...

7. Samsung Galaxy S7 - 59%

6. Samsung Galaxy S8+ - 58%

5. Samsung Galaxy S8 - 58%

4. iPhone 8 - 45%

3. iPhone 7 - 44%

2. iPhone 8 Plus - 43%

1. iPhone X - 32%

Jól látható, hogy mindegyik gyártónál a csúcsmodellek tartják legjobban az árukat, míg a kisebb modellek (pl. Samsung esetében) a listára sem kerültek fel.

Na de akkor mit éri meg a leginkább megvásárolni?

Ehhez számoljunk egy kicsit. A OnePlus 6 csúcsmobil újonnan manapság kb. 180 ezer forintba kerül. Tételezzük fel, hogy egy év múlva az utódmodell is hasonló áron kerül a boltokba, míg a használt készülékért egy évesen szinte semmit sem fogsz kapni, legyen jóindulattal 10-15 ezer forint. Tehát az új készülékhez rá kell fizetned 165-170 ezer forintot.

Egy Samsung Note 9 "csak" 335 ezer Ft ma, de kb. 62%-ot veszít évente az árából, vagyis 1 év múlva nem egészen 130 ezerért találhat gazdára, tehát az új modellhez 205 ezer forintot kell majd ráfizetni 1 év múlva.

Ezzel szemben az iPhone Xs 400 ezer forintba kerül, de egy év múlva várhatóan még mindig fogsz érte 270.000 Ft-ot kapni, így "csak" 130 ezer forintot kell majd az utódért közétenned.

Jól látható, hogy míg a listaárak tekintetében egyértelműen az iPhone-ok a legdrágábbak, addig a modellváltásoknál itt kell a legkevesebbet ráfizetni, egy OnePlus vagy egy Samsung esetében jóval többet.

Tehát az első iPhone megvásárlása valóban drága, de 2-3 cserénél más gyártók esetében a nagyobb értékvesztéssel valójában több pénzt veszítesz, mint az almás telefonok esetében.

Ne már, akkor az iPhone mindennél jobban megéri?

Természetesen nem. Ez a matek csak akkor igaz, ha a többi gyártónak is drága modelljével vetjük össze az iPhone-okat. Egy Huawei vagy Samsung csúcskészülék is hasonlóan drága, mint egy iPhone (még ha nem is annyira), ezért azok esetében van értelme összehasonlítani az értéktartást az iPhone-éval.

Ezzel szemben a többi gyártó kínál 50-60 ezer forintos árkategóriában is telefont, ami ugyan valószínűleg szinte teljesen elértéktelenedik 1-2 év alatt, de ezzel együtt sem lehet többet bukni rajta, mint amennyibe újonnan kerül.

Tehát ha felső kategóriás telefont szeretnél, akkor válassz bátran iPhone-t, értéktartása miatt biztosan nem fogsz csalódni benne, de ha olcsó készülékre vágysz, akkor az Apple egyébként sem jöhet szóba.

És még egy fontos dologról ne feledkezzünk meg! A lista a briteknél készült, amihez képest a magyar piac bizonyára más, de azért őrületes eltérések nem valószínűek. Bizonyára nem teljesen pontosak ezek a százalékok és értékvesztések, de támpontnak kiválóak.

 

Te el szoktad adni a használt mobilodat?

Címkék: iphone okostelefon android

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr814285979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása