A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Míg a néhány éve hódító táblagép őrület alábbhagyott (legalábbis Magyarországon), addig egészen más a helyzet a tengerentúlon. És ez nekünk (is) jó. Az Apple bemutatott egy új iPad-et, ami már-már meglepően olcsó.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Miért nem mennek már a táblagépek?

Pár éve a táblagépek kifejezetten drágák voltak. 2010 körül kezdődött a táblagépek elterjedése, a kínálat csúcsán az iPad-del. Akkoriban egy iPad 32 GB-os tárhellyel 599 dollárba került. Rendkívül népszerű volt, világszinten naponta több, mint 300 ezer darabot adtak el belőle (ezzel bekerültek a rekordok könyvébe, ennyire gyorsan soha, egyetlen elektronikai kütyü sem talált még gazdára).

Természetesen jött a konkurencia, akik töredék áron próbáltak piacot találni maguknak. Részben sikerrel. Volt olyan táblagép, amit 10-15 ezer forintért lehetett megvenni. Persze semmit se ért. Borzasztó minőségűek voltak, nagyon rossz kijelző felbontással rendelkeztek, hitvány műanyag házban, és nagyon lassúak voltak. De sokan vásárolták, hiszen elkezdett mindenki vágyni a táblagépre, és aki nem engedhette meg magának az iPad-et, az olcsóbb gyártók termékét választotta. Közben persze voltak középkategóriás termékek 40-50 ezer forint körüli ártól indulva kb. 100-130 ezer forintig.

Időközben viszont rájöttek az emberek, hogy a nagyon olcsó gépek használhatatlanok, ezért nem vették őket. Így egyre olcsóbbak lettek a Samsung, ASUS és egyéb neves gyártók táblagépei. Mindeközben pedig túl jók és tartósak az iPad-ek. Ezek pedig egyenes út voltak ahhoz, hogy az iPad eladások folyamatosan csökkenjenek. Hiába mutatta be az Apple évente az újabb iPad szériákat, azt egyszerűen nem cserélik az emberek olyan gyakorisággal, mint egy telefont.

Mára a magyar piacon a legtöbb gyáró táblagépe szinte kihalt. Az elmúlt 2 évben a MasterMind-nál eladott táblagépek 97%-a iPad.

Más a helyzet nyugaton!

Főleg Amerikában a helyzet nagyon más. Ott az olcsó táblagépek sohasem mentek, hiszen ott jobban volt pénz az embereknek megvenni a drágább "hazait". Viszont ott a táblagépek egyik legnagyobb felvevőpiaca az oktatás, ugyanis a diákokat a legtöbb iskolában táblagépen tanítják. Olyannyira, hogy az Apple évekkel ezelőtt külön fejlesztett olyan iOS verziót (az iOS a táblagépeken futó operációs rendszer), amely kifejezetten a diákok részére készült.

Viszont a diákok nagyon árérzékenyek még ott is, és ezt a Microsoft a saját táblagépeivel igyekszik kihasználni, a Google pedig a Chromebook-kal. Így az Apple a csökkenő eladásokat visszaszorítva belekényszerült az árcsökkentésbe, ami egyáltalán nem jellemző rá. Először jött az iPad Mini, ami sokat tudott, de olcsóbb volt a nagytesónál. Közben mellékesen bemutatta az iPad Pro sorozatot is, amit tervezőknek szánt, de elképesztően drága lett. És a normál méretű iPad-ek árát is csökkenteni kezdte az Apple.

A Pro széria egyik nagy előnye volt, hogy nem csak az ujjaddal lehetett irányítani, hanem egy speciális ceruzával (digitális ceruza, Apple pencil néven) is. Ez persze szintén borsos áron megvásárolható, de állítólag a speciális érintőpanel és ez a ceruza együtt sebészi pontosságú érzékelést biztosít. És ez egy tervezőnek valóban fontos is.

És íme a 2018-as iPad

Közben pedig frissülgetnek az eredeti iPad utód modelljei is. Eleinte csak iPad 2, 3, 4 néven jött a sor, majd jött az iPad Air, aztán Air 2, végül pedig egyszerűen csak iPad. Megkülönböztetni már csak az évszámmal lehet őket. A héten bemutatott iPad két dolog miatt különleges. Az egyik, hogy még olcsóbb lett, pedig már az előző generációk ára is folyamatosan csökkent. A mostani modellből egy 32 GB-os változat mindössze 329 dollárba kerül (emlékszel, az első generáció majdnem kétszer ennyibe került anno), magyar piacon ez 116.990 Ft-ot jelent. A másik, hogy a Pro modellekben lévő Pencil támogatást megkapta az új iPad is, gondolva az iskolásokra.

Az Apple olyan komolyan gondolja, hogy az iskolásokat próbálja magához csábítani, hogy az ő esetükben további 30 dollár engedményt ad, vagyis nekik csak 299 dollárba kerül az újdonság. Ráadásul ők a megszokott 5 GB-os iCloud felhő alapú tárhely helyett 200 GB-ot kapnak. Sajnos ez természetesen csak az USA-ban, nem nálunk.

Mindezekkel együtt egy ilyen iPad igazán jó vétel lehet. A legújabb processzorral tényleg nagyon jó és nagyon gyors táblagép, minden eddiginél olcsóbban. És az időtállóságról amit tudni érdemes: kb. 4-5 évre tervezhetsz egy ilyen táblagéppel, addig biztosan minden igényt kielégít átlagos használat mellett. 4-5 évre pedig tényleg nem is olyan sok pénz érte ez a nem egészen 120 ezer forint.

 

Te használsz valamilyen táblagépet?

Címkék: apple ipad

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr5313797552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása