A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Minél több elektromos kütyüd van, annál nagyobb az esélye annak, hogy véletlenül víz boruljon bele, vagy vízbe essen. A víz természetesen sok esetben sör, kávé, kóla és bármi egyéb.

Igen ám, de ha megtörténik a baj, akkor jó volna tudni, hogy mit csinálj és mit ne.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mit NE csinálj?

Azzal kezdjük, hogy mit ne csinálj semmiképpen sem. Általában a legtöbb ember sorban elkövet minden olyan hibát, amivel csak ront a helyzeten, így Te ne tedd! Ha semmit se csinálsz, az is sokkal jobb, mint ha ezeket teszed:

  • Ne próbáld meg kiszárítani. Sokan próbálkoznak hajszárítóval kiszárítani a beázott készüléket, de ez nagyon rossz ötlet! A túlzott hő eleve nem egészséges a készülékben lévő alkatrészeknek, de ha víz is van benne, az a hő hatására párologni kezd, és olyan helyekre is bejut a vízpára, ahol jelenleg még szárazság van.
  • Ne tedd rizs közé! A száraz rizs valóban jó nedvszívó képességű. De! Csak akkor, ha közvetlenül érintkezik a nedvességgel, és mivel a készülék zárt, így a belsejéből nem tudja kiszívni a nedvességet.
    Sőt, mivel a rizsben különféle ásványi anyagok találhatók, azok a víz hatására kioldódnak, és lerakód(hat)nak az alkatrészeken. Ezek pedig további károkat okozhatnak.
  • Ne tedd ki a napra! A nap mindent megszárít, akkor a vízkáros készülékeken is segít - gondolják sokan. De a hajszárítózáshoz hasonlóan így is csak elpárolog a víz, mégtöbb helyre bejutva, így mégtöbb kárt okozva. És könnyedén felmelegedhet a készüléked annyira, hogy akár fel is robbanhat az akkuja.
    Ugyanígy rossz ötlet télen a radiátorral próbálkozni.
  • Ne próbáld tölteni, ne próbáld kapcsolgatni! Mindenki türelmetlen, és kíváncsi. Jajj, vajon túlélte? Működik? Hm. Nem kapcsol be. Szuper, dugjuk töltőre, hátha csak lemerítette az akksit a víz (zárlat). Bármennyire is nyilvánvaló, hogy ez rossz ötlet, mégis nagyon sokan megcsinálják.
    Te ne csináld! Az elektromos készülékeknek ellensége a víz, hiszen zárlatot okoz. Ha töltőre dugod, sokkal több áramkör kerül feszültség alá, így több helyen keletkezhet zárlat.
  • Ne mosd le! Előfordul, hogy a sárba vagy WC-be esik a telefon. Az ember ilyenkor önkéntelenül meg akarja tisztítani, de ne tedd. Épp elég nagy a baj, csak hozd be hozzánk minél gyorsabban, ne töltsd az idődet mással.

A legtöbb felsorolt dolog annyira nyílvánvaló és logikus, hogy azt gondolhatod, minek ezeket elmondani. De bármennyire is logikus, ha megtörténik a baj, akkor kialakul egyfajta pánik helyzet, és szinte sorra mennek végig az ügyfeleink ezeken a dolgokon, és szép sorban minden hibát elkövetnek. Te ne tedd! De mit csinálj?

Csináld ezeket!

Van néhány dolog, amikkel viszont növelheted az esélyét annak, hogy a készüléked túlélje a beázást. Természetesen ezek nem garantálják a sikert, de növelik az esélyt.

  • Azonnal kapcsold ki, vagy ne kapcsold be! Ha a beázás hatására nem kapcsolt ki a készüléked, akkor Te azonnal tedd meg. Kapcsold ki, és ha lehet, áramtalanítsd (vedd ki az akkut).
  • Vedd ki a tokból! Ha tokban van a készüléked (elsősorban telefonoknál jellemző ez), akkor vedd ki belőle.
  • Töröld meg egy puha ronggyal. A szárítgatást ugyan nem javasoltuk, de egy puha, száraz ronggyal érdemes letörölni a nedvesség látszó részét, hogy ne tudjon meg több folyadék a készülék belsejébe jutni.
  • Hozd be hozzánk! Mindenképpen az a legfontosabb, hogy a lehető leggyorsabban szakszervizbe kerüljön a készülék, ahol szakszerűen szét tudják szedni apró alkatrészekre a készüléket, és kiszárítják azt, adott helyetben ultrahangos technológiával precízós tisztítást végeznek rajta.

Ezeket a tanácsokat ha megfogadod, akkor jelentősen megnő az esélye annak, hogy a készüléked túléljen egy beázást.

 

Ha beázik egy készüléked, akkor tudd, mit tegyél, és még fontosabb, hogy tudd, mit ne tegyél!

Címkék: iphone beázás laptop beázás beázott laptop beázott iphone telefon beázás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr6912778462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása