A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

...ott minden annyira szép és jó, annyi vicceset látok, hallok és még bambi is kapható.

Pénteken Miskolctapolcán voltunk a barlangfürdőben. Hát, sokkal inkább furcsaságot láttam, semmint vicceset. Az emberek kezéhez a telefon úgy hozzánőtt, hogy a biológia órán lassan az emberi test külön testrészeként kellene oktatni. Egészen konkrétan fogalmazva, tömegesen fordult elő, hogy az emberek telefonnal a kezükben mennek a vízbe. Láttunk már telefonnal készített élő (!) Facebook bejelentkezést strandon való csúszdázásról. Itt a baj nem kevés!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mi a gond ezzel?

Hát ugye az milyen már, ha egy strandolásról nem készül 1-200 fénykép? Elég gáz. Pláne, ha azoknak a fotóknak egy része jól megeffektelve nem landol az Instán, vagy Facebookon. Ha demagóg szeretnék lenni, akkor elkezdhetnék arról írni, hogy ezért kár strandra menni, meg mennyivel több értelme lenne annak, ha a pillanatot élveznéd, és a társaságát annak, akivel éppen ott vagy, stb. Az se lenne nagy baj, ha a fürdésre, élvezetre, szórakozásra figyelnének az emberek, nem pedig arra, hogy a telefonra nehogy rácsapjon a víz.

De nem akarok demagóg lenni, és bár az előzőket úgy is gondolom ahogy leírtam, de annak sok köze nincs a számítástechnikához. Annál inkább van hozzá köze annak, hogy az emberek a butaságukkal milyen károkat tudnak okozni a telefonjukban.

Ugyan triviális baromságnak tűnik azt mondani, hogy a telefon nem szereti a vizet, mégis úgy látszik, hogy ezt sok ember nem tudja, vagy legalábbis nem foglalkozik vele. Hiába gondolod azt, hogy Te nem ejted bele a vízbe a telefont, erre nem számíthatsz. Egyrészt bármikor meglökhet a másik, és akkor nem ő lesz a hibás, bármennyire is kényelmes lenne ráfogni. De ha még nem is esik bele a vízbe, akkor is tönkre mehet. Ugyanis a vízpára és a rácsapódó vízcseppek pontosan elegendő kárt tudnak okozni.

Mi történik, ha víz kerül a telefonba?

A víz az elektronikai készülékeknél alapvetően két problémát okoz. Az elektromos áramnak sajátossága, hogy mindig a legkisebb ellenállás felé halad. A víz nagyon jó elektromos vezető, kisebb ellenállással, mint a legtöbb elektronikai alkatrész. Ezért az elektromos feszültség arra törekszik, hogy a nedvességen keresztül haladjon. Így viszont el tud jutni olyan helyre is elektromos feszültség, ahová egyéb körülmények között nem kellene neki. Ha ilyen módon zárlat keletkezik, az végzetes lehet, és csak az alkatrészek cseréjével lehetséges a javítás. Sok esetben viszont ilyen speciális alkatrészeket, amik egy okostelefon alaplapján találhatók, nem lehet utólag cserélni. 

A másik probléma a beázással a felület eloxidálódása. A fém vezetőket ahol víz éri, ott a fém egyszerűen elkezd oxidálódni (rozsdásodni). Ha zárlat nem is keletkezett, később ez akkor is tönkre teheti a telefont, ugyanis az oxid réteg nem vezeti az áramot, így az eloxidálódott csatlakozókon nem tud keresztülfolyni az elektromos feszültség, így bizonyos részegységek egyszerűen fogalmazva nem kapnak áramot.

Mit lehet ilyenkor tenni?

A telefon teljes szétszerelését követően az elektromos paneleket ún. ultrahangos fürdőbe kell helyezni, ahol nagyon magas frekvencián rezegtetett speciális tisztítófolyadék segítségével leoldhatók az áramkörről ez a kezdetleges oxid réteg, teljesen megtisztítva azt. Így érhető el a legnagyobb biztonsággal, hogy a telefon nem csak rövid ideig, hanem hosszútávon is újra megbízhatóan lesz használható.

A tapasztalat szerint ez azonban nem elegendő, az akkumulátort szinte minden esetben cserélni kell, és néha 1-2 egyéb alkatrészt is. Természetesen előfordul, hogy a beázás teljesen tönkreteszi a telefont, és az gazdaságosan nem javítható.

Nekünk persze üzlet, ha beázik egy telefon, de mégis azt javasoljuk: ne vidd magaddal a medencébe, inkább élvezd a pillanatot.

 

Érdemes átgondolni, megéri-e vízbe vinni a telefont, mert a javítási költségéből párszor még el tudsz menni a strandra.

Címkék: telefon iphone okostelefon iphone beázás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr2012700561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása