A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Neked mekkora a telefonod? Én még emlékszem arra, hogy az okostelefonok elterjedése előtt minél kisebb volt a mobilunk, annál jobbnak tartottuk. Trendi volt, hogy kis helyen elfért. És praktikus is.

A héten 10 éve, hogy elkezdték forgalmazni az első generációs iPhone-t. Ennek 3,5"-os volt a kijelzője, amit akkor úgy neveztek, mint az óriás kijelzős telefon. Ma ilyen kicsi kijelzővel okostelefon nem kapható. De mekkora az ideális méret?

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Az alapvető tézis

Steve Jobs vezetésével az Apple fejlesztette ki az első olyan típusú és működési elvű mobilt, amit manapság szinte mindenki használ, és okostelefonként került a köztudatba. És ez most mindegy, hogy valójában iPhone-ról beszélünk, vagy valamilyen más gyártó androidos termékéről. A lényeg ugyanaz: egy telefon, amin mindenféle tartalmat fogyaszthatsz (internetezhetsz, emailezhetsz, Facebook, fotó- vagy videó készítés, és hála a rengeteg alkalmazásnak számtalan egyéb funkció).

Akkor 3,5", vagyis közel 9 cm volt a képernyő átmérője, és Jobs azt mondta, ez az ideális méret. Nem kisebb és nem nagyobb. Egészen 6 generáción át nem is változtatott az Apple, és ragaszkodott az eredeti mérethez, mígnem - Jobs halála után - először meg merték lépni, hogy 4"-ra növeljék a képernyő méretét. A képernyő szélessége maradt, csak a hossza változott annyit, hogy a korábbi 4:3 képernyő arányról átváltsanak a modernebb 16:9-es arányra. Még később pedig jöttek a nagy iPhone-ok, ahol a "kicsi" lett 4,7"-os, a nagy pedig tényleg hatalmas, 5,5"-os képernyőt kapott.

A többi gyártó is eleinte a 3,5" körüli méretet vette alapul, viszont ott más volt az elv. A legolcsóbb szériák kicsi képernyőt kaptak, míg a nagyobb tudású, drágább modellek nagyobbat. Ennek gazdasági és marketing okai is voltak. Egy olcsó modellbe egyszerűen nem lehetett drágán gyártható nagy méretű képernyőt szerelni, na meg a nagy méretű képernyő a vásárlók fejében automatikusan elfogadhatóbbá tette a magasabb árat.

Minél nagyobb, annál jobb?

Alapvetően nagyon. Illetve attól függ. Ahogy az előbb írtuk, az olcsóbb szériák kisebb, a drágábbak nagyobb kijelzőt kaptak más gyártóknál, és ez így van manapság is. Minden gyártó úgy gondolja, hogy a csúcs modelljei nagy kijelzőt érdemelnek. Ebből az következik, hogy a minél nagyobb kijelzővel rendelkező telefonok arányaiban sokkal magasabb műszaki tartalommal bírnak, mint a kisebb kijelzős társaik. Sok gyártó kínálja ugyanazt a modellt két méretben is, de sok esetben hiába ugyanaz a modell, még akkor is van műszaki előnye is a nagyobbnak. Az iPhone 7-esben például csak a Plus (tehát a nagyobbik, 5,5"-os modell) rendelkezik dupla kamerával.

Szintén Jobs mondta, hogy olyan eszközt kell gyártani, amit az emberek szeretni fognak használni. És igaza volt. Innentől kicsit szubjektív a kérdés, de nagyon fontos, hogy kinek mekkora méretű készülék az, amit még kényelmesen tud használni. Mert hiába a számtalan jó funkció, és nagyon gyors processzor, csodálatos tudás, ha egyszerűen kényelmetlen kézbe venni a telefont, vagy nem fér el a zsebedben. Ez alapján pedig egyáltalán nem biztos, hogy minél nagyobb, annál jobb.

Mekkora az ideális méret?

Ez tényleg nagyon szubjektív. Mindenkinek más. Pontosabban: függ attól, hogy mekkora a kezed/zsebed, elsősorban mire használod, és milyen körülmények között használod. Egyáltalán nem releváns, de én magam mindig is kicsi, éppen elégséges méretű használati eszközöket szeretem. Azt szeretem, ha a funkciójához szükséges legkisebb méretű és egy gramm, és egy milliméter sincs rajta feleslegesen. Ez alól csak az autó a kivétel :)

Na szóval én most is úgy gondolom, hogy valahol 3,5-4" környékén van az ideális méret. Néhány hónapja próbálok megszokni egy 4,7"-os iPhone-t, de rendszeresen visszasírom a 4"-os modellt. Olyannyira, hogy ma a kezembe fogtam egy régi 4"-osat, és el is döntöttem, hogy visszaváltok arra. Számomra egyszerűen kényelmetlenül nagy a 4,7". És semmilyen olyan előnyt nem nyújt, ami miatt megérné a kompromisszum. A 4"-oson is pontosan ugyanúgy látok mindent, mint a 4,7-esen. A kicsit viszont tudom egy kézzel is kezelni, mert átérem az egész telefont, miközben biztonsággal tartom a kezemben, és nem csúszik ki. Na persze ha valakinek nagyobb a keze, akkor ez nem probléma számára.

Ami mégis előny a nagyobb készülékeknél

Bizonyára több előny és érv is szól a nagyobb képernyőméret mellett, én mégis egyet emelnék ki. Azoknak, akiknek a szemük már nem a régi, érdemes a telefonon nagyobb betűméretet választani. A nagyobb betűméret esetén pedig a kis képernyőre néhol már zavaróan kevés szöveg fér ki (pl. nagy betűméret esetén nem biztos, hogy a névjegyzékben a teljes név fog látszani). Itt előny a nagyobb kijelző, mert több a hely. És egyáltalán nem fog hátrányt jelenteni a nagy méret számodra akkor, ha egyébként sem akarod egy kézzel kezelni a telefont (tehát az egyik kezedben fogod a telefont, a másikkal pedig nyomkodod). És persze ha nem szűk zsebben tartod, hanem vagy bő a zsebed, vagy táskában hordod.

Kézbe vennéd? Kipróbálnád?

Semmi gond. Gyere be üzletünkbe, és kezedbe tudsz venni egymás után egy 3,5"-os régi iPhone-t, egy 4"-os új iPhone-t, egy 4,7"-os 7-es iPhone-t és egy 5,5"-os iPhone 7 Plus-t is. Így rögtön látni és érezni fogod, melyik kényelmes.

 

Neked mekkora van?

Címkék: iphone okostelefon android

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr9212634315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása