A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Sokan piszkálják évek óta az Apple-t, hogy a MacBook Pro sorozattal valahogy semmi se igazán történik. A legfrissebb modell is valóban már 1,5 éve változatlanul fut, de ha vissza megyünk az időben 2-3 évet, akkor is szinte ugyanazt kapjuk, nagyon apró változtatásokkal.

Csütörtökön este 7 órakor viszon azt Apple válaszolt! Nézzük, mennyire lett csattanós a válasz!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Vékonyabb, könnyebb és persze szebb.

Egyrészt hozta az Apple a kötelezőt. Az eddig modellekhez képest még vékonyabbak lettek az új gépek, a 13"-os modell mindössze 1,5 cm vastag, ami elképesztő! Ehhez szükség volt a 12-es MacBookoknál már bevetett teljesen újszerű billentyűzetre, ami egyszerűen fantasztikus. Megnőtt a touchpad, ami mindig jó.

További fejlődés, hogy még gyorsabb lett a gép, persze megkapta a legújabb Intel processzorokat és vadonatúj az SSD meghajtó is, ami mostmár 3,1 gigabyte adatot képes másodpercenként írni vagy olvasni. Ez egyszerűen elképesztő, 1 DVD lemeznyi adat kiolvasása mindössze 1,5 másodpercig tart. Ha volna egy ugyanilyen gyors másik meghajtó akkor 1,5 másodperc alatt át is lehetne másolni ugyanennyi adatot. Nem olyan régen ez még 10 percet is igénybe tudott venni.

A képernyő eddig is az egyik legjobb volt a piacon, a mostani viszont még jobb lett. 67%-kal nagyobb a fényerő, 25%-kal több szín, és 67%-kal nagyobb kontraszt jellemzi az új kijelzőt. Erre kíváncsiak leszünk, mert a "régi" modell kijelzője is bámulatos volt.

Megújult a hangszóró rész is, mostmár akár két és félszer erősebb is lehet a basszus, és akár 58%-kal is erősebb a hangerő. Mondjuk meg őszintén, a hangminőség terén volt is min javítani, kíváncsiak leszünk rá, milyen lesz az új modell hangzása.

Csatlakozók terén is újított az Apple, és talán sokaknak nem fog tetszni, de mostantól a jack csatlakozón kívül a MacBook Pro gépeken sem lesz más csatlakozó, csak és kizárólag USB-C, amit az Apple Thunderbolt 3-nak hív, más megnevezés szerint pedig USB 3.1-ként is találkozhatunk vele. Ebből 2 vagy 4 db van a gépen (modell függő), ami magában hordozza a lehetőséget, hogy akármelyiken keresztül tölthetjük a gépet, ami üdvözítő, mert van, aki számára a bal oldali csatlakozás volna kényelmes, van, akinek pedig a jobb oldali. Ez mostantól nem gond. Viszont mindent (!) csak átalakító adapterek segítségével fogunk tudni csatlakoztatni a géphez, legalábbis eleinte. Pendrive ugyan már van USB-C csatlakozóval, de külső monitort, TV-t, hagyományos pendrive-ot, és egyéb eszközöket csak átalakító segítségével csatlakoztathatunk. Még a saját gyártású iPhone-t is!

Ja, és megjelent a hagyományos ezüst mellett a space gray szín is, így a férfiak választhatják a telefonjukhoz a sötétebb árnyalatú gépet is.

Most jön a csoda!

Ezek eddig mind szép és jó dolgok, és tényleg a végletekig csiszolt tudás és funkció mind, és valóban mindenben lekörözik a konkurensek tudását. De továbbra sincs meg a csoda, hisz ezeket többé-kevésbé eddig is tudták a korábbi modellek is. Nem ezen a szinten, de tudták.

Az Apple viszont dobott egy nagyot. Figyeljünk, 1-2 éven belül a többi gyártó másolni fogja!

A hagyományos legfelső gombsort ugyanis eltűntette az Apple, vagyis mostantól nincs ESC, F1, F2, F3, ... F12 gomb. A helyén egy OLED kijelző található, ami multitouch felületet kapott, vagyis egyszerre többujjas érzékelő van beépítve. És a jobb oldali sarokba egy ujjlenyomatolvasó, az iPhoneokból és iPadekből ismert Touch-ID 2. Az Apple Touch Bar nevet adott ennek a felületnek.

De mit tud ez a Touch Bar? A képernyőn aktív programok és ablakok kezelő gombjai kerülhetnek ide, így még gyorsabban lehet elérni őket. Ez persze folyamatosan változik, függően attól, hogy mit csinálunk éppen a gépen. És persze személyre szabható.

Például internetezés közben a billentyűzetről nem kell felemelni a kezünket, egyszerűen a Touch Barról nyithatunk fel egy új fület, és folytathatjuk a böngészést. Ugyanígy ott lapozhatjuk a fotóinkat, vagy tekerhetünk egy videófelvételben. Üzenetküldéskor pl. megjelenhetnek itt a gyakran használt smile és emoticon ikonok, így üzenetírás közben egyszerűen olyan, mintha egy smile billentyűzetünk is lenne. A lehetőségek végtelenek, a programozókon a sor, hogy minél jobban kihasználják ezt a felületet.

Tényleg zseniális, és tényleg soha, sehol nem volt még ilyen vagy ehhez hasonló. Ez valóban egy kisebb forradalom, és szinte biztos, hogy másolni fogják más gyártók is. Kérdés, hogy a Windows hogyan és miként fogja tudni kezelni ezt a felületet.

Az ujjlenyomatolvasóval természetesen feloldhatjuk a számítógépet, valamint annak segítségével használható az Apple Pay online fizetési rendszer is. A hagyományos ujjlenyomatolvasós laptopokhoz képest a különbség itt annyi, hogy nem kell lehúzni az ujjunkat, elég mindössze odaérinteni, és a másodperc tört része alatt máris felismeri az ujjunkat a gép. A másik érdekesség, hogy ha felhasználót szeretnénk váltani, akkor nem szükséges kijelentkezni, majd a másik felhasználónak belépni, elegendő mindössze a másik felhasználónak odatenni az ujját, a gép pedig azonnal profilt vált.

Mindezt mennyiért?!

Természetesen senki se várja az Apple-től, hogy olcsó legyen. Nem is lett az. Az alap modell 8GB memóriával és 256GB háttértárral 550 ezer forintba kerül, ami nagyjából megegyezik az eddigi 540 ezer forintos árral. A probléma hogy az igazi áttörést hozó Touch Bar ebben a modellben nincs benne, és itt csak 2 db USB-C csatlakozó van a gépen.

Ha szeretnéd a Touch Bart, akkor a következő modellt kell választanod, ami teljesítményét tekintve szinte teljesen megegyezik az előbb említett modellel, de már 4 db USB-C van rajta, valamint a Touch Bar. Az ára pedig röpke 650 ezer forint.

De a csúcs 13"-os gép akár 730 ezer forintba is kerülhet, és akkor még nem is említettük a 15"-os modelleket. Itt már mindegyik megkapja a Touch Bart és a 4 db USB-C csatlakozót, valamint i7-es processzorokkal szerelik őket. Az olcsóbbik modell 880 ezer forintért vihető haza, a drágábbik pedig 1 millió forintnál is többe kerül egy kicsivel.

Úgyhogy még Apple viszonylatban is nagyon, de nagyon drágák lettek az új MacBook Pro gépek.

 

Hogy tetszenek az új MacBook Pro-k?

Címkék: apple macbook

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr8911845705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.10.30. 14:41:01

Touchpad szerintem ne legyen nagy. A T61-é (thinkpad) túl pici volt, ez viszont túl nagy. Az ootimális valahol a Dell Latitude E65xx sorozaté lehetett. A nagyobb már zavar a gépelésben.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2016.11.02. 11:42:00

@Hóhér az utolsó barátod: mindig elfelejted, hogy ez egy MacBook :) Tudod, intelligen, és valahogyan érzékeli a véletlenül ott felejtett ujjat, szóval ha a csuklód hozzáér miközben géplesz, az nem zavarja össze. Ne kérdezd, hogyan csinálja, honnan tudja, hogy épp véletlen az érintés vagy szándékos, de tudja és jól kezeli.

:)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.11.02. 14:59:19

@MasterMind Számítástechnika: ezt nem csak a mac-ek tudják. Normális gépeknél bekapcsolható opció, hogy gépelés közben ne reagáljon. Csakhát a hatékonysága... izé... Nem mindig optimális :D
Ha almáéknak sikerült jól megoldani, akkor nem szóltam.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2016.11.03. 07:54:09

@Hóhér az utolsó barátod: nem-nem, nem erre gondolok. A macbookon nem ki-be kapcsolod a touchpadot (sztem nem is lehet kikapcsolni), és gépelés közben is nem kikapcsolja, mert ha pl. egy kézzel gépelsz, másikkal közben buzerálod, akkor simán aktív és működik. De ha csak "ottfelejted" az ujjad, akkor azt figyelmen kívül hagyja. Ugyanígy egerezés közben is bármikor rátehetem az ujjam valahová, miközben a másikkal simogatom, és az ottfelejtett ujjamat nem fogja figyelembe venni, és nem kétujjas műveletet próbál végrehajtani.
süti beállítások módosítása