A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Egyre homályosabb, hol is van a határ az iparágak között. Az okoseszközök például gyakorlatilag a számítástechnikához kerültek. Gondold csak el: árulunk telefont, holott ez régen külön iparág volt. Árulunk órát (!), holott ez még messzebb volt a számítástechnikától. De akkor is a mi szakmánkhoz fordulnak, ha a Smart TV-vel akad valami nehézség.

De akkor hová fog tartozni az okos ház, vagy az okos autó? Ezek nyilván nem fognak beolvadni a számístechnikába, de nem lesz éles határ az iparágak között, hanem lesz sok átfedés.

Állítólag az Apple is autót fejleszt, és a Google is élen jár az önjáró autók világában. De ne kalandozzunk el ennyire, viszont ennek a két cégnek, akik birtokolják szinte a teljes okostelefon piacot, van egy zseniális megoldásuk arra, hogyan integráld az okostelefonod tudását az autódba.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Miről beszélünk?

Az autó és telefongyártók rájöttek, hogy a legnagyobb baleseti veszélyforrások közé tartozik az okostelefon folyamatos nyomkodása vezetés közben.

Az autóba épített gyári navigációs rendszerek helyett gyakran az okostelefonét használjuk, zenét is az okostelefonról indítunk, és persze ha kapunk egy SMS-t vagy telefonhívást, azt is a telefonon kezeljük.

A gond az, hogy egyre több az olyan inger, ami miatt a szemünket levesszük az útról, és a telefont simogatjuk ahelyett, hogy az utat néznénk.

A gyártók közösen létrehoztak kétféle szabványt. Az Apple CarPlaynek, a Google pedig Android Autonak hívja azt a szolgáltatását, amivel ezen a problémán tudnak javítani.

Ezt tudja a CarPlay/Android Auto

Fontos, hogy csak olyan autóban működnek, amelyek képesek ezeket a szabványokat kezelni. Ezek jellemzően az elmúlt 1-3 évben bemutatott autók, és azoknál is többnyire nem a széria felszereltség része.

Eddig ugye a telefonok kihangosítása megoldott volt Bluetooth-on, akár a telefonkönyv szinkronizáció is. A zenét is tudtuk hallgatni az autó hangszóróin a telefonról. Ezek a rendszerek viszont ennél többet tudnak.

A telefon csatlakoztatása után az autó központi kijelzőjén tulajdonképpen a telefonod képernyőjének "klónja" jelenik meg. Nem teljesen a tükörképe, ugyanis okosan azok az alkalmazások, melyek nem vezetés közben használatosak, egyszerűen nem láthatók. Így nem tudsz pl. Pokémon Gozni vagy YouTube videozni az autó kijelzőjén, de ez jobb is így.

Viszont az autód multimédiás rendszerén keresztül közvetlenül tudod indítani a telefonodon lévő navigációs rendszert, zenelejátszót, üzenet kezelőt, miközben a telefonodhoz hozzá sem kell érned. Ugyanígy elérheted a Podcasteket, hangoskönyveket, Spotify-t, stb.

Az Apple készülékeket használók az autó rendszerén keresztül mindezeket akár a Siri hangvezérléssel is kezelhetik (magyarul nem ért), tehát akár még az autó kijelzőjéhez sem kell hozzáérni.

Látható tehát, hogy az okostelefon fejlesztők és az autógyártók szorosan együttműködnek egymással annak érdekében, hogy a telefonunk minél több funkcióját biztonságosan használhatóvá tegyék autóvezetés közben is.

 

Ha CarPlay/Android Auto kompatibilis autód van, akkor mindenképp javasoljuk ezeknek a használatát.

Címkék: google apple android ios CarPlay Android Auto

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr111717945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása