A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Veszélyben van minden számítógépen tárolt adatod. A családi fénykép és videó archívumtól kezdve az összes dokumentumod, emailek, és egyéb adatok.

Nem akarunk megrémiszteni, de ha nem vigyázol, tényleg elveszítheted az összes adatodat, és ez cseppet sem vicc.

Megmutatjuk, mit tudsz tenni, hogy biztonságban légy!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Hogyan működik? Mit csinál a vírus?

Az egész egy átveréssel kezdődik. Kapsz egy picike vírust, ami feldob egy ablakot, hogy a számítógéped veszélynek lehet kitéve, és vírusellenőrzést kell végrehajtani. Az ablakot bezárni nem lehet, és nincs olyan gomb, hogy "nem", csak olyan, hogy igen.

Természetesen háttérbe tehető az ablak, de újra és újra fel fogja dobni magát, kellően idegesítően ahhoz, hogy végül rákattintson a felhasználó a víruskeresés indítására. Ekkor elindul látszólag egy víruskeresés. A gyakorlatban viszont ekkor indul el a felhasználói fájljaid titkosítása.

A titkosítás érinti a PDF, Word, Excel és fénykép állományokat. Ezeket kódolja el, egyelőre visszafejthetetlenül.

A vírus készítői persze megzsarlnak Téged azzal, hogy fizess, és akkor ők visszafejtik az adataidat, de erre nincs garancia, hogy valójában bármit is kapsz a kifizetett pénzedért. Bűnözőkben pedig inkább ne bízz.

Tényleg visszafejthetetlenek az adatok?

Magyarországon az első - és mellesleg a világon is meghatározó - adatbiztonsággal foglalkozó cége a Kürt Zrt. Ők állították vissza a Word Trade Center tornyaiban megsemmisült számítógépek nagy részéről is az adatokat. Szóval értenek a témához.

Az ő elmondásuk alapján is esélytelen a visszafejtés, ha valaki megkersi őket a témában, próbálkozás nélkül zárják le a beszélgetést, mivel szerintük sincs semmilyen kód az adatok visszanyerésére.

Szóval fogadjuk el tényként: az elkódolt adatainkat nem kapjuk vissza. Lehet ez akár több 10 évnyi családi fotósorozat, ami ugyebár pótolhatatlan, vagy lehet sok évnyi munka, ami szintén eléggé nehezen pótolható.

Mi a megoldás? Természetesen a megelőzés!

Nincs más megoldás, mint az, hogy rendszeresen készíts minden adatodról biztonsági másolatot. Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy a fontos adatokról másolatot KELL készíteni, legalább egy példányban, de minél több másolat van, annál jobb.

Ebben az esetben viszont nem megoldás az, amiről korábbi levelünkben írtunk, hogy két merevlemez legyen a gépben és mindkettőn legyen meg az adat, hiszen ami a gépben van, azt mindent titkosít a vírus, így a második merevlemez adatait is. Az sem jó, ha az USB-ben bedugva hagyott adattárolóra készítesz mentést, mivel ehhez is hozzáfér a vírus. Az USB-s adattároló jó megoldás, de csak akkor, ha a mentés végeztével ki is húzod a gépből.

Ugyancsak rossz megoldás a hálózati meghajtóra mentést készíteni, mert a vírus képes a hálózatot is végigszkennelni, és ott is titkosítani az adatokat.

Jó megoldás viszont, hogy a családban ha van több számítógép, akkor egymás gépén tárolni duplikálva a másik adatait - ha nincsen hálózatban a két gép.

Pendrive, külső merevlemez, CD/DVD, felhő alapú tárolás - kinek mi tetszik, de valahová mentsd le a fontos adataidat, mert már több ügyfelünk is elveszítette sok évnyi emlékét.

Megjegyzés: ha felhő alapú adatmentést használsz, akkor kapcsold ki az automatikus szinkronizálást, mert úgy a felhőben tárolt adataid is el lehetnek kódolva.

Mit csinálj, ha megkaptad a vírust?

Azonnal, késlekedés nélkül kapcsold ki és áramtalanítsd a számítógépedet, és mielőbb vidd el egy szakszervizbe. Ha szerencséd van, akkor a titkosítás még nem kezdődött el, vagy csak az elején jár, és csak kevés adatot érintett.

A szakszervizben mondd el, hogy mit tapasztaltál, mert a szervizben sem szabad, hogy elindítsák a gépedet.

 

Menteni, menteni, menteni! Mentsd el az adataidat még ma!

Címkék: vírus felhő adatmentés adatbiztonság ctb-locker

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr388499256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása