A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Manapság már a weboldalak sem olyan hagyományos weboldalak, mint régen voltak. Régen egy weboldal csak egyszerűen információt közölt például egy cégről, szervezetről vagy témáról.

Ma már egy weboldal információkat is gyűjt a felhasználókról, ha tudsz erről, ha nem.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Miket gyűjt egy weboldal?

Átalában a felhasználóról, vagyis Rólad gyűjt különféle információkat. Mint például, hogy milyen eszközről internetezel (számítógép, telefon, táblagép), milyen operációs rendszert használsz, milyen internetböngészőt használsz, stb.

Képesek viszont egyéb adatokat is gyűjteni. A cookie-król szóló hírlevelünkbenbeszéltünk a követőkódokról. A Google analitikája rengeteg információt összegyűjt a weboldalak látogatóiról. A földrajzi elhelyezkedéstől a nyelvi adatokon át akár azt is, hogy hány másodpercet töltöttél a weboldalon, hogyan kerültél a weboldalra (kereső által, vagy direkt linkből, netán közösségi oldalról), sőt akár azt is meg lehet állapítani, hogy valaki merre mozgatja az egeret, vagy meddig gördít le egy weboldalt.

Izgalmas, ugye?

Említettük az előbb, hogy a földrajzi helyzetedről is van információ. Az IP címed alapján be tudják azonosítani, hogy hol vagy, de ez nem egy pontos meghatározás, csak város szintű. Itt például Te is megnézheted, mi minden derül ki az IP címedből.

Az IP címed az internetes modemed azonosító címe.

De tudhatják ám akár a címedet is!

Míg az IP cím alapján csak egy közelítő tartózkodási helyet tudnak meg, addig az újabb technológiák kihasználásával akár utca-házszám szintű pontossággal is megállapítható, honnan internetezel.

Szerencsére ehhez azonban a Te engedélyed is szükséges. Jártál már úgy, hogy egy weboldal megtekintésekor feldobott egy ablakot, hogy az adott webhely használni szeretné a helyzetedet? Hogyha ezt engedélyezed, akkor egy teljesen pontos GPS pozíciót ad meg a böngésződ a weboldalnak, ez pedig már lakcím pontosságú azonosításra is alkalmas.

Ha nem szeretnéd, hogy tudják, pontosan honnan internetezel, akkor az ilyen kéréseknél ne nyomj az engedélyezésre.

Miért gyűjtenek ennyi adatot Rólad?

Összeesküvés elméletekbe nem akarunk belemenni, arról mindenki döntse el saját maga, hogy van vagy nincs.

Bizonyára néhány esetben olyan is előfordul, hogy nem jó célok miatt gyűjtenének adatot Rólad, de mi úgy gondoljuk, hogy az esetek nagyobbik részében erre egyszerűbb a magyarázat: marketing.

Ha tudja egy cég, hogy az érdeklődő célközönsége hány éves, hol él (legalább város szintjén), férfi vagy nő, és a legfontosabb, hogy mely ajánlatod elolvasásával tölt a legtöbb időt, akkor sokkal könnyebben tudja utána megtalálni őket marketing üzenetekkel, így jóval nagyobb hatékonysággal tud reklámozni. Kevesebb pénz elköltésével pontosabban találja meg a célpiacát.

Nem ördögtől való dolog ez, ugyanígy számos egyéb módon is szokás a vásárlói szokásokat figyelni és felmérni és a televíziós szokások vizsgálata sem szól másról.

Kell-e félni ettől?

Túlságosan nem, hiszen egyrészt féljen az, akinek takargatni valója van. Másrészt ha például Téged érdekel a számítástechnika, és ezzel kapcsolatosan olvasgatsz, pl. karácsonyi ajándékot szeretnél vásárolni, és ezt követően könnyebben megtalálnak Téged jó ajánlatokkal, és a Facebookon vagy más weboldalakon több számítástechnikai hirdetést fogsz látni, az miért zavarna? Nem lesz ettől több a hirdetés, csak a számodra teljesen érdektelen hirdetés helyett (pl. fehérnemű vagy mosópor) olyan témájú hirdetés fog megjelenni, amely téma Téged érdekel.

A reklám helyek adottak, csak a rendszerek úgy vannak felépítve, hogy mindenkinek más és más hirdetés jelenik meg az adott felületen. Kb olyan ez, mintha a TV-ben ugyanabban a reklámblokkban más hirdetést látnál Te, mint a szomszédod. A hirdetés ugyanannyi, csak más témájú.

 

Nem kell félned a fentiektől, de azért nem árt, ha tudsz róluk.

Címkék: gps adatbiztonság

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr818097564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.11.22. 12:46:02

Nem kell félned: tudtodon kívül begyűjtik, hogy pl milyen orvosi témákban érdeklődsz, összekötik ezt a google, facebook stb. profiloddal és szintén a tudtod nélkül eladják állásközvetítőknek (=emiatt nem találsz munkát, mert beteg embert nem vesznek fel), eladják biztosítóknak, ami miatt csak drágábban jutsz biztosításhoz stb.
Biztosan csak annak kell tartania ezektől, akinek van takargatni valója?
(Kissé sarkított a példa, de nem túlzottan)

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2015.11.22. 13:58:48

@Hóhér az utolsó barátod: No ez épp az összeesküvés elmélet kategória, amivel mi nem akarunk foglalkozni. Mindenkinek - így Neked is - szíve-joga eldönteni, hogy léteznek-e olyan esetek, mint amit leírtál.

Hivatalosan a FB-kal való összekötéskor pl. nem derülnek ki az adataid, csak egy azonosító számod, tehát nem tudják, ki is vagy Te konkrétan, csak a szokásaidat.

A PSZÁF elég komolyan vizsgálja, hogy a biztosítási díjak egységesek legyenek mindenkinek (kortól és egyéb adatoktól függően ugyan, de ha két ember minden adata megegyező, akkor nincs külön díjszabás azért, mert az egyik orvosi dolgok után olvas a másik pedig nem).

No mindegy, akkor aki félni akar, féljen, szerintünk nincs mitől.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.11.22. 14:48:14

@MasterMind Számítástechnika: nem, ez nem konteo. Ez valós lehetőség. Facebooknak és google-nek az eszközei megvannak hozzá. Egyébként meg csak egy sarkított példa arra, hogy "nincs rejtegetnivalód".
süti beállítások módosítása